Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 26 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
Nedávno jsem byl požádán o určení místa na snímku, tak i když to podle mne ještě nepatří úplně do tohoto tématu, tak tu možné se snaží odpovídat i ti, co ještě v té době nebyly na světě, tak pro ně historie. Snad mé určení potvrdíte. Tak nová otázka, něco, co tu určitě nebylo, tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0270.jpg

Přeji všem ve volných chvílích úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, ukončení otázky. Přišlo 15 odpovědí na místo, vše správné, 7 na vůz, vše správné, 9 na dataci, vše správné nebo v toleranci. Na otázce se zase ukázala nelogičnost při pojmenování ulic po roce 1989 (která se projevuje i v popisech ve fg), část města s názvem Zábrdovice (s vlastním KÚ) je nucena být popisována jako Brno Židenice, aby nebyl paradox, že ulice Zábrdovická leží v Zábrdovicích (není to jediný paradox, např ulice Husovická v Husovicích, původně ležela v Zábrdovicích, atd...) Kdysi ulice se jmenovala Zébrdovice, což mohlo při přejmenování být vráceno

Správně odpověděli na místo:
Sedlo, ReZ (+širší datace), kpeta (+vůz, datace), Rorschach, goldfinger, Jiricek, h8crew (+vůz, datace), leviathan (+vůz, širší datace), Vejce89 (+vůz, širší datace), mOZZek (+vůz, širší datace), Duš (+vůz, datace v toleranci), chat-maniac, Alkantpan (+vůz, velmi široká datace), pdbrno a adam_r (+širší datace)

Správná odpověď:
Pohled z dnešní ulice Šámalova na budovu Městských lázní v Zábrdovicích a zastávku tramvaje s tramvají mv6.1 (pravděpodobně ev.č. 84 - 133) na lince 2 se směrovou cedulí Ústřední hřbitov.
Příloha:
had 0269b.jpg

Snímek vznikl pravděpodobně k 10. 6. 1932 (kdy slavnostně otevřeny lázně, stavěné v dnech od 19. 5. 1931 do 10. 6. 1932), nebo těsně po tomto datu. Tomuto datu napovídá i umístění zastávky (umístěné zde pří prodloužení trasy, nebo přípravě prodloužení, tramvaje k datu 10. 6. 1932) a stav vozu mv6.1 (kladka)

Všem zúčastněným děkuji a gratuluji :applause:

Uvolňuji pro další otázku

Zabanovaný
3619
Brno
Od posledně přibyly 2 odpovědi (správné), upřesnění datace žádné. Další nápovědy nemám, ukončení s koncem víkendu.

Zabanovaný
3619
Brno
Přišlo 10 odpovědí a 1 do tématu, všech 10 správných. Pro možnost upřesnění datace a jako nápověda váhajícím větší celek
Příloha:
had 0269a.jpg

Přeji všem další úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Removo překliknutí mohlo těm, co jej stihli přečíst, maximálně napovědět, že správné místo je nutno hledat na trati, která byla v provozu i v době, kdy se jezdilo vlevo. Otázka pokračuje

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Promazána diskuze pod "Removým překliknutím".

Nechám na J*M*, zda bude pokračovat v hádance nebo udělá nějaké veřejné řešení nebo ji úplně ukončí a prozradí, o které místo jde.

Zabanovaný
3619
Brno
Nová otázka, něco, co tu již také určitě nebylo, tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0269.jpg

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Je skvělé, co se dá z jedné fotografie v "autentické kvalitě" a s připojením k dalším zdrojům vyčíst. Místo jsem poznal, ale jako tramvajový "nováček" (jak J*M* s radostí říká - brněnská náplava) jsem na zpřesňující údaje neměl znalosti a v době zkouškového ani čas to hledat v pramenech (byť tady to při troše úsilí nemusí být zas takový problém).

Výborná otázka a bravurně zpracovaná odpověď, ze které se poučí i někdo, kdo se aktivně neúčastnil (například já).

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Toto už je trochu vyšší dívčí a běžný šotouš už to nedokáže pobrat... Ale super, že se tyto informace tady objevují, třeba tyto hlubší vědomosti budou někoho zajímat a bude si rozšiřovat obzory...

Zabanovaný
3619
Brno
Velice jednoduše, klasický nátěr motorového vozu typu mv1 v té době byl červenobílý a používal se i na osobních vozech určených a používaných do roku 1934 jako služební (na čb snímku je vidět na bočnici dva odstíny). Na snímku je ale vidět celá bočnice v jednotném tónu šedi, tedy již s nátěrem pro služební vozy.

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Mám jen hloupý dotaz - jak se dá z černobílé fotky poznat zelený nátěr služebního vozu? :-)

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku s rekordní účastí (23 odpovídajících, někteří na vícekrát), ale jen jedinou kompletní správnou odpovědí. Místo poznali všichni, o vozy se pokusily 2 (jeden jen o jeden z vozů) a to správně. O dataci se pokusilo 13 a správná datace byla v daném intervalu, nebo v toleranci.

Správně odpověděli na místo:
Yakuzza (+velmi široká datace), TOMASEK 1, MartinV, b1, Fantomas (+širší datace), king666, Rem (+datace v toleranci), martin487 (+velmi široká datace), Morce98 (+širší datace po opravě), h8crew (+datace v toleranci, služební vůz), mOZZek (+širší datace), Eda, Jiricek, renek (+širší datace), chat-maniac, ReZ, MKzB, TMB (+datace, mv+vv+sv), stuřík (+velmi široká datace), Alkantpan, adam_r (+širší datace), Tin (+širší datace) a R81 (+velmi široká datace)

Správná odpověď:
Pohled na konec ulice Obřanské v Maloměřicích se smyčkou z roku 1932 (zahájení provozu 14.8.) s dnešním názvem Obřany, Babická (tehdy Obřany, paradoxně, neboť Obřany leží na druhém břehu Svitavy, paradoxně se tak jmenovala i železniční zastávka na konci ulice Hrubinky). Smyčka ještě v původním stavu, s kusou kolejí z pravé koleje ve směru z centra (po výstavbě nové Tišnovky smyčka přestavěna- zahájení provozu Tišnovky v roce 1953), ve smyčce se nachází na odjezdové zastávce mv6.1 s vv2, na kusé koleji služební mv1. Smyčkou prochází objízdná trasa komunikace do Obřan na provizorní (asi pontonový) most, který byl postaven místo přestavovaného původního dřevěného mostu (naproti ulice Hrubinky) na betonový v roce 1935-6 (zničen 1945). Místo toho mostu postaven dřevěný, na který dodnes jsou vidět nájezdy mezi splavem a železničním mostem. Hrubou dataci nám pak dává zahájení provozu smyčky v roce 1932 a konec levosměrného provozu v roce 1939. upřesnění datace nám dává nátěr služebního vozu (zelený nátěr prvně v září 1934), tj datace 1935 a později. Provizorní most pravděpodobně stál 1935-6 (1937 už se jezdilo po novém betonovém), tj před rokem 1936 včetně. Snímek je pohlednice pořízená ze střechy výtahu v bývalé Esslerově textilce v Obřanech.

Poznámka k popisu tohoto místa, není divu, že většina mi tu psala, že smyčka v Obřanech, když na BMHD (Fotogalerii) se toto místo popisuje jako Brno-Obřany (Brno-Maloměřice minimálně), ulice Babická (Obřanská minimálně, bez ulice se taky vyskytuje), zastávka "Obřany", "Obřany,Babická", nebo "Babická". A přitom správně by mělo být Brno-Maloměřice, ulice Obřanská (Babická je až u oplocení dráhy, komunikace u smyčky je stále jen prodloužená Obřanská), zastávka Obřany, Babická. K ulici Babické - ta vznikla rozdělením ulice Krasové, která je rovnoběžná s ulicí Hrubinky a která se u bývalé železn. zastávky lomila a podél staré třebovské trati šla na dnešní ulici Babickou (tehdy stále Krasovou, která byla zúžena při výstavbě Tišnovky /důsledek - prodloužení Obřanské až ke Krasové/ a přerušená oplocením souvisejícím s výstavbou vlečky do maloměřické teplárny /důsledek pak rozdělení na 2 ulice/). Vila (dnes s červenou lucernou) byla vedena na Obřanské, přístup původně jen polní cestou podél řeky (dál jen pěšina), později soukromou neveřejnou cestou ze smyčky - viz snímek, dopravní značka Vjezd motorovým vozidlům zakázán, což dodnes neveřejná.

Zabanovaný
3619
Brno
Víkend pomalu končí, upřesnění nedošlo zatím žádné, tak jen upozornění na to, že dnes bude otázka ukončena

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Počkej. Během víkendu podle indícií proskenuju podklady a pokusím se o dataci a tím pádem mi, možná, vypadne vůz, co tehdy jezdil. Eviďák ale po mě nechtěj... sarcastic
Jinak oceňuji vstřícný tón nápověd. :applause:

Zabanovaný
3619
Brno
Upřesnění žádné, jen přišla 18. odpověď, kompletní a kompletně správná, není divu, že správná, když je od profesionála s patriotickým vztahem k oné části města. Pokusí se ještě někdo o kompletní odpověď (o upřesnění své odpovědi)? Mám ještě čekat do konce víkendu, nebo nedojde-li další odpověď ukončit již zítra?

Zabanovaný
3619
Brno
Nápověda nepomohla, přibyla jen jedna odpověď na místo, dataci, ani vozy, nikdo neupřesnil. Dočkám se upřesnění a tím první kompletní a správné odpovědi? Pro upřesnění - na snímku je na odjezdu souprava pravidelné linky a na odstavné je pracovní vlak. Přebývající na snímku je provizorní (pravděpodobně pontonový) most.

Přeji všem další úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Odpovídat se pokusilo 16 odpovídajících, všichni správně místo, ostatní už tak snadné nebylo, úplně kompletně správné odpovědi jsem se zatím nedočkal (u jedné odpovědi poznám jen 1 vůz ze 3). Přišla mi žádost o nápovědu na dataci, tak ji poskytnu i ostatním.

Při dnešním pohledu ze stejného místa na smyčku něco schází (velmi hrubé ukončení možného intervalu datace, začátek je zahájení provozu smyčky), pro zpřesnění lze použít polohu vozidel a pro přesnou dataci je na snímku něco, co bylo jen ve velmi krátkém intervalu, tedy oproti dnešku přebývá

Přeji všem ve volných chvílích další úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Nová otázka, něco, co tu již snad určitě nebylo, tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0268.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
b1 - kolej byla v jakoby prodloužení ulice Nerudovy, byla položena těsně u levého chodníku z pohledu od Veveří, vjezd do trianglu couváním

Harold - asi moje chyba, omylem jsem měl za to, že smyčka postavena až v první čtvrtině 60. let, je možné, že díky výjezdu ze smyčky na oba směry (nevím, zda od počátku, nebo až po položení kolejí Nezamyslovou) mně to utkvělo jako triangl. Ono se to při nějakých stavebních pracích znemožňují průjezd smyčkou v 70. nebo 80. letech min. stol. nějaký čas i jako triangl používalo

3750
08 čer 2005 23:12
Harold: Dík, doteď jsem věděl jen o šesti (z toho na tři jsem přišel až v souvislosti s předchozí hádankou). Nebyl by ještě nákres u toho Konečňáku?

147
20 lis 2006 13:21
Brno
Červená kniha uvádí, že vložená linka Geislerova - Tábor byla zavedena 1947 (bez uvedení zakončení). V roce 1957 označena číslem 11 s trasou Táborská (spojka na začátku Táborské) - Žabovřesky (Sochorova). Asi bych si tipl, že ta spojka na Táborské byla už v roce 1947, trojúhelník by v knize autoři snad neopomenuli. Smyčka Geislerova (Nové Černovice, Porhajmova...) funguje od 1959, od té doby zde byla ukončena d-11.

Zabanovaný
3619
Brno
Myslím, že jich víc nebylo, jen si nejsem jistý, zda před výstavbou smyčky ulicí Jeronýmovou a Porhajmovou, nebyl triangl do ulice Porhajmova, neboť se mi zdá, že existují snímky vložených vlaku s cedulí Geislerova před výstavbou smyčky. Je otázka zda tam nebyla jen kolejová spojka. Kolejové spojky nejsou spíš nikde sepsány (kdysi dávno snad pokus od D. Uhlíře, částečně publikovaný v informacích TK) a přitom na nich končily vložené vlaky (nedávno jsem viděl snímek z roku 1930, kdy vložený vlak měl ceduli Joštova, končil tedy na kolejové spojce v prostoru mezi dnešními perony zastávky Česká)

147
20 lis 2006 13:21
Brno
b1 píše:
Stejně jako třeba dát dohromady seznam všech vratných trojúhelníků v síti, protože o vratném trojúhelníku na Slovákově jsem slyšel poprvé až v souvislosti s touto hádankou, a jistě nejsem sám.

Podle Červené knihy (100 let):
- Tábor (1928-1987)
- Antonínská (1948-1970)
- Körnerova (1948-1976)
- Rybníček (1948-1982)
- Konečného nám. (1949-1974)
- Slovákova (1949-1973)
- tř. Kapitána Jaroše (1955-1975)
- Široká (1959-1969)
- Kuldova (1962-1974)

Zabanovaný
3619
Brno
Zájem odpovídat ustal, přísloví Repetitio mater sapientiorum est se moc neuplatnilo, neboť při mnou předeslaných a splněných obavách o položení otázky na stejný snímek, se to při odpovědích neprojevilo. Pohlednice to sice není stejná, ale určitě ze stejného negativu, viz viewtopic.php?p=144927#p144927, na což jsem by upozorněn odpovídajícím kolegou Tinem (díky)

Správně odpověděli:
ReZ (místo), h8crew (kompletně), Tin (upozornil na správnou odpověď), Fantomas (kompletně) a mOZZek (místo)

Správná odpověď:
Správnou odpověď najdete viz viewtopic.php?f=21&p=145164#p145164

Omluva za renonc

1900
01 srp 2006 14:13
Bezkov
J*M* píše:
...doufám, že snímek tu již nebyl, ztrácím už přehled a při hledání mohu přehlédnout...

I kdyby, tak nevadí. Repetitio mater sapientiorum est.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2603 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata