Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 26 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
J*M* píše:
... tak spíš nápovědu k dataci, .... Souprava na snímku nevyjela ani z Horních Heršpic, ani Líšně, ani ze Stránské Skály a ani z Řečkovic...

Vím, jak mohlo být po této nápovědě bádání úspěšné, nasadit si brýle a pořádně si to přečíst

3798
08 čer 2005 23:12
Můžu se zeptat, podle čeho se dá poznat, že se nejedná o linku 1?

J*M* píše:
Souprava na snímku nevyjela ... ani z Řečkovic.
...
Přeji všem ve volných chvílích další úspěšné bádání

Nevím, jak mohlo být po této nápovědě bádání úspěšné, protože to bychom měli logicky vyloučit všechna místa na trase linky 1 z Řečkovic, tedy i to správné místo.

615
17 říj 2011 09:57
Brno-Bystrc
Pánové, všem vám děkuji za reakce, písmo na ceduli mě opravdu nenapadlo. Ale stejně jsem ještě relativně mladší ročník, navíc v Brně v té době ani nepobývající, takže by mi to asi nepomohlo. Též se přidávám k dotazu Fafnera, jestli o vývoji cedulí lze něco někde najít. Rád se nechám v tomto směru poučit.

3342
21 led 2011 14:19
Duš, TMB: Jsou někde k dispozici nějaké materiály, jak to bylo s cedulemi, ať už kovovými, nebo plastovými, jako kdy které začaly, příp. skončily, příp. kde a jak? Tohle období si bohužel nepamatuju, tak by mě to celkem zajímalo...

840
25 led 2006 09:46
Tak úplně "ééééé" bych netvrdil. Od září 1994 vypravovala soupravy na linku 3 vozovna Královo Pole a T2 jsem tam jednou na diapozitivy fotil. Pisárecké T3, T3SU pak jezdily na linkách č. 7, 8 a 17.

771
12 bře 2009 21:57
kousek od Tasy
michalk
T2R na 3 s plastovou čelní cedulí .. eeee

1345
17 črc 2010 21:41
Krno
A co ten most u vozovny? Ten se přece stavěl zároveň s ní, ne? Ta byla dokončena 1997 takže o moc dřív to být nemohlo.

43
08 říj 2011 15:24
Nezátky
řekl bych že i dopravní značka naproti se před rokem 93 nepoužívali - další indicie

3229
14 čer 2004 18:56
blekfild
je to poznat podle boční cedule, která je ve formátu 3 řádky nácestných zastávek a konečná větším písmem - tento formát se začal používat spolu s reorganizací

615
17 říj 2011 09:57
Brno-Bystrc
díky J*M* za hádanku, měl bych k ní ale jeden dotaz, klidně pro všechny.
Jak se z původního soutěžního snímku dalo poznat, že pochází z doby po reorganizaci dopravy v 95, když číslo linky bylo nečitelné? Navíc podle poskytnuté nápovědy by to klidně mohla být původní d-3 jezdící tou dobou z Obřan. (Ano, taky jsou zkoušel tipnout dataci, ale mimo, tak proto se ptám, jestli jsem něco na snímku náhodou nepřehlédl)

Zabanovaný
3619
Brno
Dva dny bez zájmu odpovědět, konec víkendu a ukončení otázky. Přišlo na místo 24 odpovědí, 21 správných, určení soupravy 17x, správně 17x (i když některé určení jen T2), datace 15x, správně nebo v toleranci 14x.

Správně odpověděli na místo:
martin487 (+souprava), Dingo (+souprava, datace), TMB, Duš (+souprava, datace), renek (+souprava, datace), leviathan (+souprava, datace), MartinV (+souprava), b1 (+souprava, datace), kpeta (+souprava, datace v toleranci), Rem (+souprava, datace v toleranci), michalk (+souprava), goldfinger, ReZ (+souprava, datace), king666, h8crew (+souprava, datace v toleranci), Fantomas (+souprava, datace v toleranci), ds (+souprava, datace), OP (+datace), R81 (+souprava, datace), Alkantpan (+souprava, širší datace) a mOZZek (+souprava, datace)

Správná odpověď:
Pohled ze zastávky Svratecká směr Bystrc směrem k městu (v pozadí je vidět most u vozovny Komín) přijíždějící soupravu T2R na zastávku (ev.č. 1450 + 1414) na lince 11 do Bystrce, na Ečerovu
Příloha:
had 0270a.jpg

Snímek je po 1.9.1995 (reorganizace dopravy) a před 10.7.1997 (odstavení soupravy

Všem zúčastněným děkuji a úspěšným gratuluji :applause:

Uvolňuji pro další otázku

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zabanovaný
3619
Brno
Tak skóre vyrostlo na 17 z 19, dokonce přišlo jedno správné určení linky. Myslím, že nápověd není třeba, ukončení tradičně s koncem víkendu, snad budete mít přes víkend více času na další odpovědi i doplnění došlých

Zabanovaný
3619
Brno
Moje určení potvrdilo 11 ze 13 odpovídajících, takže snad jsem určil správně. Nápověda na místo není potřeba, tak spíš nápovědu k dataci, i když může pomoci i s určením místa. Souprava na snímku nevyjela ani z Horních Heršpic, ani Líšně, ani ze Stránské Skály a ani z Řečkovic. Na chodníku není určitě sníh.

Přeji všem ve volných chvílích další úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Nedávno jsem byl požádán o určení místa na snímku, tak i když to podle mne ještě nepatří úplně do tohoto tématu, tak tu možné se snaží odpovídat i ti, co ještě v té době nebyly na světě, tak pro ně historie. Snad mé určení potvrdíte. Tak nová otázka, něco, co tu určitě nebylo, tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0270.jpg

Přeji všem ve volných chvílích úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, ukončení otázky. Přišlo 15 odpovědí na místo, vše správné, 7 na vůz, vše správné, 9 na dataci, vše správné nebo v toleranci. Na otázce se zase ukázala nelogičnost při pojmenování ulic po roce 1989 (která se projevuje i v popisech ve fg), část města s názvem Zábrdovice (s vlastním KÚ) je nucena být popisována jako Brno Židenice, aby nebyl paradox, že ulice Zábrdovická leží v Zábrdovicích (není to jediný paradox, např ulice Husovická v Husovicích, původně ležela v Zábrdovicích, atd...) Kdysi ulice se jmenovala Zébrdovice, což mohlo při přejmenování být vráceno

Sedlo, ReZ (+širší datace), kpeta (+vůz, datace), Rorschach, goldfinger, Jiricek, h8crew (+vůz, datace), leviathan (+vůz, širší datace), Vejce89 (+vůz, širší datace), mOZZek (+vůz, širší datace), Duš (+vůz, datace v toleranci), chat-maniac, Alkantpan (+vůz, velmi široká datace), pdbrno a adam_r (+širší datace)

Správná odpověď:
Pohled z dnešní ulice Šámalova na budovu Městských lázní v Zábrdovicích a zastávku tramvaje s tramvají mv6.1 (pravděpodobně ev.č. 84 - 133) na lince 2 se směrovou cedulí Ústřední hřbitov.
Příloha:
had 0269b.jpg

Snímek vznikl pravděpodobně k 10. 6. 1932 (kdy slavnostně otevřeny lázně, stavěné v dnech od 19. 5. 1931 do 10. 6. 1932), nebo těsně po tomto datu. Tomuto datu napovídá i umístění zastávky (umístěné zde pří prodloužení trasy, nebo přípravě prodloužení, tramvaje k datu 10. 6. 1932) a stav vozu mv6.1 (kladka)

Všem zúčastněným děkuji a gratuluji :applause:

Zabanovaný
3619
Brno
Od posledně přibyly 2 odpovědi (správné), upřesnění datace žádné. Další nápovědy nemám, ukončení s koncem víkendu.

Zabanovaný
3619
Brno
Přišlo 10 odpovědí a 1 do tématu, všech 10 správných. Pro možnost upřesnění datace a jako nápověda váhajícím větší celek
Příloha:
had 0269a.jpg

Přeji všem další úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Removo překliknutí mohlo těm, co jej stihli přečíst, maximálně napovědět, že správné místo je nutno hledat na trati, která byla v provozu i v době, kdy se jezdilo vlevo. Otázka pokračuje

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Promazána diskuze pod "Removým překliknutím".

Nechám na J*M*, zda bude pokračovat v hádance nebo udělá nějaké veřejné řešení nebo ji úplně ukončí a prozradí, o které místo jde.

Zabanovaný
3619
Brno
Nová otázka, něco, co tu již také určitě nebylo, tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0269.jpg

Přeji všem ve volných chvílích úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Je skvělé, co se dá z jedné fotografie v "autentické kvalitě" a s připojením k dalším zdrojům vyčíst. Místo jsem poznal, ale jako tramvajový "nováček" (jak J*M* s radostí říká - brněnská náplava) jsem na zpřesňující údaje neměl znalosti a v době zkouškového ani čas to hledat v pramenech (byť tady to při troše úsilí nemusí být zas takový problém).

Výborná otázka a bravurně zpracovaná odpověď, ze které se poučí i někdo, kdo se aktivně neúčastnil (například já).

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Toto už je trochu vyšší dívčí a běžný šotouš už to nedokáže pobrat... Ale super, že se tyto informace tady objevují, třeba tyto hlubší vědomosti budou někoho zajímat a bude si rozšiřovat obzory...

Zabanovaný
3619
Brno
Velice jednoduše, klasický nátěr motorového vozu typu mv1 v té době byl červenobílý a používal se i na osobních vozech určených a používaných do roku 1934 jako služební (na čb snímku je vidět na bočnici dva odstíny). Na snímku je ale vidět celá bočnice v jednotném tónu šedi, tedy již s nátěrem pro služební vozy.

1345
17 črc 2010 21:41
Krno
Mám jen hloupý dotaz - jak se dá z černobílé fotky poznat zelený nátěr služebního vozu? :-)

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku s rekordní účastí (23 odpovídajících, někteří na vícekrát), ale jen jedinou kompletní správnou odpovědí. Místo poznali všichni, o vozy se pokusily 2 (jeden jen o jeden z vozů) a to správně. O dataci se pokusilo 13 a správná datace byla v daném intervalu, nebo v toleranci.

Yakuzza (+velmi široká datace), TOMASEK 1, MartinV, b1, Fantomas (+širší datace), king666, Rem (+datace v toleranci), martin487 (+velmi široká datace), Morce98 (+širší datace po opravě), h8crew (+datace v toleranci, služební vůz), mOZZek (+širší datace), Eda, Jiricek, renek (+širší datace), chat-maniac, ReZ, MKzB, TMB (+datace, mv+vv+sv), stuřík (+velmi široká datace), Alkantpan, adam_r (+širší datace), Tin (+širší datace) a R81 (+velmi široká datace)

Správná odpověď:
Pohled na konec ulice Obřanské v Maloměřicích se smyčkou z roku 1932 (zahájení provozu 14.8.) s dnešním názvem Obřany, Babická (tehdy Obřany, paradoxně, neboť Obřany leží na druhém břehu Svitavy, paradoxně se tak jmenovala i železniční zastávka na konci ulice Hrubinky). Smyčka ještě v původním stavu, s kusou kolejí z pravé koleje ve směru z centra (po výstavbě nové Tišnovky smyčka přestavěna- zahájení provozu Tišnovky v roce 1953), ve smyčce se nachází na odjezdové zastávce mv6.1 s vv2, na kusé koleji služební mv1. Smyčkou prochází objízdná trasa komunikace do Obřan na provizorní (asi pontonový) most, který byl postaven místo přestavovaného původního dřevěného mostu (naproti ulice Hrubinky) na betonový v roce 1935-6 (zničen 1945). Místo toho mostu postaven dřevěný, na který dodnes jsou vidět nájezdy mezi splavem a železničním mostem. Hrubou dataci nám pak dává zahájení provozu smyčky v roce 1932 a konec levosměrného provozu v roce 1939. upřesnění datace nám dává nátěr služebního vozu (zelený nátěr prvně v září 1934), tj datace 1935 a později. Provizorní most pravděpodobně stál 1935-6 (1937 už se jezdilo po novém betonovém), tj před rokem 1936 včetně. Snímek je pohlednice pořízená ze střechy výtahu v bývalé Esslerově textilce v Obřanech.

Poznámka k popisu tohoto místa, není divu, že většina mi tu psala, že smyčka v Obřanech, když na BMHD (Fotogalerii) se toto místo popisuje jako Brno-Obřany (Brno-Maloměřice minimálně), ulice Babická (Obřanská minimálně, bez ulice se taky vyskytuje), zastávka "Obřany", "Obřany,Babická", nebo "Babická". A přitom správně by mělo být Brno-Maloměřice, ulice Obřanská (Babická je až u oplocení dráhy, komunikace u smyčky je stále jen prodloužená Obřanská), zastávka Obřany, Babická. K ulici Babické - ta vznikla rozdělením ulice Krasové, která je rovnoběžná s ulicí Hrubinky a která se u bývalé železn. zastávky lomila a podél staré třebovské trati šla na dnešní ulici Babickou (tehdy stále Krasovou, která byla zúžena při výstavbě Tišnovky /důsledek - prodloužení Obřanské až ke Krasové/ a přerušená oplocením souvisejícím s výstavbou vlečky do maloměřické teplárny /důsledek pak rozdělení na 2 ulice/). Vila (dnes s červenou lucernou) byla vedena na Obřanské, přístup původně jen polní cestou podél řeky (dál jen pěšina), později soukromou neveřejnou cestou ze smyčky - viz snímek, dopravní značka Vjezd motorovým vozidlům zakázán, což dodnes neveřejná.

Všem zúčastněným děkuji a gratuluji :applause:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2616 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata