Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 5 z 735    Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 735  Další
Autor Zpráva
3001
23 říj 2012 11:06
na křížení trolejbusu 25 s devítkou
No, ono se tu diskutuje víc věcí, ale když si přečtu poslední tři stránky, tak bych je přepinkl asi nejspíš do vlákna Návrhy linkového vedení.
A když už jsem u toho linkového vedení, tak si dovolím další dvě poznámky.
Souhlasím, že by parciál mohl jezdit na 27 z Židenice, nádraží do údolí a klidně skrz až do Šlapek, aby měl nabíjecí bod i na druhém konci. Myslím si celkově, že by dávalo větší smysl mít přestup mezi autobusy, co je teď na Starce, přímo u Židenického nádraží.
Starku bych nevynechával, jen by nebyla s točnou, pouze průjezd kolem nástupiště šaliny a max. pro ukončení 44/84, pokud to není řešitelné nijak jinak.
Naopak mi vůbec nevadí, ačkoli jsem byl původně proti, že končí čtyřstovky na špitále Bohunice, naopak teď s tou přesměrovanou 404 mi to dává docela smysl.
Dřív, když neexistovala konečná osmičky před špitálem a byl na jejím místě uzel s pouhýma dvěma hranama na každé straně, mi připadalo, že se tolik čtyřstovek nemá šanci vejít a dneska naopak, vejde se toho hodně.

3001
@PVVS: K Jírové A-55 vs. A-45. Možná kousek souběhu na straně Líšně, ale prosté prohození to rozhodně není. Jezdíval jsem A-45 v roce 2003-2004, abych se z Chaloupkovy po přejití mostu na Kociánku dostal něčím na Novolíšeňskou, poblíž které jsem měl intr na Trnkové. Jezdíval jsem teda 44/84 na ŠČ, nebo na Kasárna a pokračování 45, abych se vyhnul Starce a jel nejkratší trasou.
A-45 začínala v tom období na Haškové, jela mimo Halasovo náměstí na Štefánikovu Čtvrť a po Provazníkové na Tomkáč, kolem Kasáren, Rokytovou a na Pálavské náměstí a přes Čejkovickou na Novolíšeňskou, Rotreklovu, Jírovu do Mariánského údolí.
Tak to jen pro představu, že dnešní A-55 má z té původní výletní A-45 v kloubech ani ne polovinu trasy.

2702
13 črc 2009 13:42
urbonaut: Já jsem někde napsal, že spojení Kamechy - centrum není potřeba? Jsem snad proti prodloužení tramvaje?

85
04 říj 2011 22:53
Ohledně Líšně je kouzelné, že se nám tu postupem let zjevilo 40+ parciálů, ale trolejové vedení nás limituje pořád stejně, jak kdyby parciál byla technologie ze scifi filmu.

Tady jsem se před rokem a něco zasnil, jak by se dala ušetřit hromada peněz a vzkm, uvolnit trolej-klouby na potřebnější linky a zároveň zlepšit situace v Líšni ještě o kousek nad úroveň z předtrolejbusové éry, aniž by se to zásadněji dotklo Vinohrad; i z náznaků reakcí od DP na moje podněty to vypadalo, že se i jejich myšlenky ubírají podobným směrem, jen co bude ukončena výluka na Tomkáči a dorazí víc parciálních vozidel.

A dnes? Trolejbus nemůže jezdit jinde než pod dráty a přemýšlet nad zlepšením radši ani nebudem - tečka. ](*,)

3001
Šalina do Žebcu je trochu moc, ale když může být rezerva do Bosonoh, které nejsou o nic větší než Žebál... Mnohem větší sranda by byl okruh od Osové na Zoo. Jinak za mě dává mnohem větší smysl šalinová propojka radiál někde z Komárova k Ústřednímu hřbitovu, aby jediné spojení západ-východ nezbývalo po Křence. Cejl a spojení na Starku nepočítám, protože dál vede cesta zase jen autobusem.

3798
08 čer 2005 23:12
xxx píše:
Tady nejde o to, že to tak vždycky jezdilo. Jde o reálnou poptávku. Proto říkám, ať se to nejprve, po prodloužení šaliny, vyhodnotí. Třeba se zjistí, že se mýlím.

Kdyby ta šalina měla vést prostředkem Kamech nebo prostě tak, aby se na ni dalo z celého sídliště v pohodě dojít, tak řeknu "ano, nacpěme lidi do šaliny". Ale takhle bude mít linka 52 stále svůj význam i pro Kamechy.

A reálně víc lidí poptává spojení Kamechy-centrum nebo Kamechy-Královo Pole nebo Kamechy-Wollmanova? Proč tam pak tu tramvaj stavíme, když ji nepotřebujou?

Já ji v tom plánku vidím celkem prostředkem Kamech. Asi tak, jako jezdí šalina zhruba prostředkem Starého Lískovce a Bohunic, a z ulic Spodní, Arménská a Gruzínská nebo Irkutská, Krymská a Bosonožská to pěšky na šalinu fakt není v pohodě. (Paradoxně mají lepší spojení v noci linkou 96.)

Igor Mauricio píše:
... a bezbariérový přestup u komínské vozovny. Oboje by jistě komfortu cestování prospělo, zejména v místech, kde není pohyb osob (ne nutně jen cestující veřejnosti) zrovna malý.
Akorát se obávám, že ten přestup u Vozovny Komín líp vyřešit nepůjde. Nebo spolu s vozovnou zbourat i most a vybudovat úrovňovou křižovatku Kníničské a Veslařské s bezbariérovými úrovňovými přechody, samozřejmě křižovatku se semafory, které zpomalí veškerou MHD přes toto místo.

192
21 kvě 2017 18:40
[quote="ZGHK"]Kancelář pro uvádění šotonesmyslů na pravou míru uvádí:/quote]

Hm, asi ti musel nejeden šotouš hodně ublížit, když prakticky v každém příspěvku nutně musíš některého z nich shodit. To mě mrzí. A že jsi flájbój, pobíječ much, to už jsme také nejednou četli. My si to sdělení pamatujeme, víckrát už netřeba.

I když teda pravda, nad návrhem tratě do Žebca jsem se taky jen pousmál. Hoši, my máme v podniku a globálně v brněnské dopravě jiné starosti. Hroutící se vozovnu, i přes královské dotace wrakoidní vozový park, spolehlivě nejhorší v rámci IDS JMK, naše vedení, které si bez zobání miliard každou chvíli ani nezvládne samostatně odplivnout. A to není výčet všeho. To je die Katastrophe. A dostihne nás to jednou všechny. Není otázkou jestli vůbec, ale jen kdy to přijde. Náhodou se trocha přiskřípne penězovod a budem v háji jak Baťa s dřevákama i bez tratě.

Nehledě na to, že současná doprava autobusy do Žebětína je podle mě nejen dostačující, ale i atraktivní až luxusní. A byla by ještě víc, kdyby místní netrvali na závleku. Ti absolutně nepřipustí žádnou diskusi ani kompromis. Aby se v jednom malém sídle motal dvanáctimetr jak vítr v bedně přes deset minut, a to každý spoj v PD v taktu 10min v obou směrech, to není dobře a do MHD v rádoby moderním velkoměstě toto nepatří. Je to přirozená daň za vstřícné vyslyšení jejich přání.
A jak myslíte, že by tihle lidé přijali megalomanský projekt šaliny? Možná jen ze začátku, v době nevědomosti. Představy některých lidí jsou holt takové, že jim šalina ideálně ve složení EVO2+EVO2 zastaví na Říšově 3a, Helenčině 9b, Drdech sedmnáct a půl plus na pěti dalších podobných zastávkách. Ne, ti by nově měli jednu zastávku ve smyčce a když dobře, tak ještě jednu další o kilometr dál a víc nic. Samozřejmě v kombinaci s (téměř) zrušením AD. A ještě by na staré dobré časy s a-52 s láskou vzpomínali. Měli by po ftákách i po závleku. Vždy je třeba vzít v úvahu, že čím kapacitnější dopravní projekt, tím větší docházková vzdálenost. Jinak by postrádal význam. A ne vždy je takové řešení výhodné.

93
29 lis 2017 11:29
Ale jo, asi by to byl dobrý kompromis nechat nějakou dobu po zprovoznění linku 52 žít s tím, že se uvidí. Ale to fakt jen kvůli argumentům, které tu padly, tj. doktoři, knihovna, pošta...takže večer a o víkendu jen na Kamechy a šmitec.

U čeho se ale musím pozastavit, že pro některé části Kamech je šalina daleko. To je jako vážně? Ať měřím jak měřím, do 500 metrů se v podstatě vždy vejdu. To je daleko? Třeba Pavlem zmiňovaná oblast kolem Kyjevské, ale i Labské, to má v mnoha případech 600 metrů a víc. Na šalinu do centra, takže nejen na vnitrobohunické vazby

2702
Tady nejde o to, že to tak vždycky jezdilo. Jde o reálnou poptávku. Proto říkám, ať se to nejprve, po prodloužení šaliny, vyhodnotí. Třeba se zjistí, že se mýlím.

Kdyby ta šalina měla vést prostředkem Kamech nebo prostě tak, aby se na ni dalo z celého sídliště v pohodě dojít, tak řeknu "ano, nacpěme lidi do šaliny". Ale takhle bude mít linka 52 stále svůj význam i pro Kamechy.

1107
09 lis 2006 18:16
Já myslím, že tady stále někteří nechápou o čem to je. Pokud máme začít zajišťovat taková minoritní spojení, tak vzhůru do toho, ale prosím všude, proč by měl mít Bystrc něco navíc. Jelikož znám Starý Lískovec a Bohunice tak požaduji napravit následující křivdy a tragická spojení:
- Kyjevská (bez obsluhy), docházková vzdálenost na nejbližší zastávku až 500 metrů
- Labská, tragická obsluha (navíc se školou, školáci to šlapou 400 m pěšky z Dunajské), bylo zrušeno historické spojení Labská - Mendlovo náměstí
- Jižní část Bohunic (Vyhlídalova, Gruzínská) nemá spojení se severní částí Bohunic, kdo chce na Běloruskou (úřad) nebo na tramvaj, musí přes Osovou nebo hezky pěšky, tragický interval. Docházková vzdálenost na tramvaj až 600 metrů pokud si to někdo nechce objet přes Osovou nebo šlapat Humenná - Švermova
- spojení Dunajská - Kamenný vrch, 1,5 km, MHD 20 minut s přestupem přes Osovou
- tragické spojení severní část Bohunic (zast. Stará nemocnice) - se zbytkem Bohunic (Běloruská)
- neexistující noční spojení Starý Lískovec - nemocnice Bohunice

Řekl bych, že většina bodů má větší důležitost než bydlím na Říčanské a pracuji na Vondrákove. Tedy proč si má Bystrc užívat prodloužení linky 1 a 3 a nechat i autobus a my máme sušit hubu? Z vašeho popisu chápu, že my ve Starém Lískovci jsme strašní chudáčci, co nyní jezdí jen auty. Protože kdo by šlapal 400 metrů na tramvaj.

Teď to hezky napočítejme, řidiči, autobusy a jdeme na to, určitě to přitáhne hodně nových cestujících (za cenu pár set miliónů ročně, protože takových spojení chybí desítky), ale vykouzlete si k tomu řidiče.

A pokud máme žít z toho, že přece to takto vždycky jezdilo, tak se vraťme před rok 1995, kam to někteří táhnou.

2702
Já bych to udělal naopak. Nejdřív prodloužil jedničku na Kamechy, zrušil 54, pak bych vyhodnotil vytíženost 52 v úseku Kamechy - Vondrákova a až na základě těchto dat bych ji případně zkrátil.

Jako vemte si, že bydlíte u zastávky Chvalovka nebo Říčanská, pracujete poblíž zastávky Vondrákova, takže jezdíte do práce 52, kterou vám zruší, a jak pak budete jezdit do práce? Oklikou přes Kamechy, tam přestoupíte na šalinu, dojedete k ZOO a tam zase budete na něco čekat? Vždyť to byste tam rychleji došli pěšky. Takže budete do práce jezdit autem. To je to, co chceme?

454
10 bře 2006 08:34
u Gagarina, Armstronga a Remka
V těch plánech linkového vedení je pořád linka 51, ovšem ta do loňského roku jezdila po 30 minutách ve špičce a po 60 minutách v sedle, kdežto její osekaná verze 161 od března jenom ve špičkách po 60 minutách, takže v této podobě už těch místních vazeb nezvládne zdaleka tolik (za mě by dávalo smysl spíš ukončit 161 na Kamechách, i ty víkendové, které nesmyslně končí na Bartolomějské a ponechat aspoň část spojů 52 k Zoo). Já se tam tak nepohybuju, ale zrovna dneska jsem byl překvapený, když jsem v 7 večer nastupoval do 52 na Vondrákové směr Zoo a z cca. 20 lidí v autobuse na té zastávce asi polovina vystoupila. Každopádně se ale po prodloužení šaliny víc projeví chybějící rozumný přestup mezi autobusy a šalinou někde v prostoru zastávky Kubíčkova.

Richie:
Myslel jsem technicko-ekonomickou studii z roku 2022 - např. https://d43.cz/wp-content/uploads/2023/ ... ituace.pdf,
ta zjevně sloužila jako podklad pro aktuální EIU, kde je v hlukové studii vidět stejné technické řešení, akorát jinak podbarvené. https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/E ... 25?lang=cs - oznámení

2865
01 črc 2006 22:24
Bedřichovice
Ad Líšeň: a přitom by stačilo tak málo. Každou druhou 27 točit na Pálaváku a naopak každou druhou 25 protáhnout na Jírovu. Ale muselo by se chtít, že.

3001
@PVVS: O rozšíření Renaultu jsem nevěděl. Předtím tam byl regulérní chodník okolo parkingu Billy a dalo se pohodlně dojít až na další autobusovou zastávku Vlkova. Jestli je to, jak píšeš, tak je to dost blbý. Ona vůbec ta zástavba v okolí Novolíšeňské mi přišla vždycky dost nepřehledná, jak tam občas dostavěli nějakej barák navíc...

516
24 lis 2017 11:40
ZGHK:

Ajo, to vlastně byla reakce na to prodloužení TT do Žebca? Já byl pořád u té 52 a spojení s Wolmanovou a Vondrákovou. Že i po prodloužení trati je o spojední Žebce a hlavně Kamech a horní Bytrce s touto oblastí nechci říct velký, ale nezanedbatelný. Neříkám, že je to nejpalčivější otázka Brna, ale chtěl jsem asi hlavně reagovat na snahu to uplně banalizovat a argumentovat, že někde jinde to maj taky na houby, tak proč Bystrc by měla mít něco víc. Problém je, když už něco existuje a pak se to lidem zruší, tak to prostě víc rezonuje. Otázka taky v jakým řežimu bude 51 (teda 161).

Ohledně těch 2000 mezi, myslím, že nějak podobně byl stávající stavu. Pro hodně lidí je do centra zajímavější cesta s použitím 52 nebo by mohla být 161, kdyby neměla vyhlídkovou trasu přes Popůvky a Troubsko.

Jinak model bohužel není veřejný, byl vytvořen pro účely jedné zakázky. Ale obecně různé modely, různá čísla.

S tím zhoršením to byl takový postesk, vzpomněl jsem na autobusové úpravy v Líšni a zaříznutí všech regionálek u Nemocnice Bohunice. Ale to je asi na dlouhý obecný debaty, kterých už tu bylo..

9344
10 čer 2004 11:19
MartinV píše:

K Jírově atp: nebyl projekt trolejbusu na Jírovu zdůvodňován tím, že umožní protažení linek 25 a 26, a tím lepší dostupnost centra příslušným cestujícím? A teď jim zbylo zase jen spojení na Starku.

Kdyby jen.. Tam se nedodrželo nic..

Citace:
Cílem projektu je zkvalitnění nabídky veřejné dopravy
prostřednictvím nahrazení stávající autobusové obsluhy
jihovýchodní části sídliště v Brně - Líšni trolejbusovou
dopravou. Dotčená oblast se nachází v kopcovitém úseku,
což má negativní vliv na plynulost, rychlost a především
ekologičnost stávajícího způsobu dopravní obsluhy
veřejnou dopravou.
Díky vybudování nové trolejbusové trati bude zajištěno
přímé spojení linkami MHD z této části líšeňského sídliště
do významného přestupního uzlu MHD Stará Osada a dále
pak po trase stávajících polookružních trolejbusových linek
do celé oblasti severně od centra města Brna.
Dílčí cíle projektu jsou následující:
- Zrychlení veřejné hromadné dopravy v elektrické trakci
(trolejbusy) na území města Brna
- Snížení negativních dopadů na životní prostředí - hluk,
emise škodlivých látek atd.
- Zajištění bezbariérových úprav
- Odstranění rizikových míst z hlediska bezpečnosti
silničního provozu

https://kz.sfdi.cz/application/download ... leType=PDF

A jedinej výsledek je to, že a-45 se zamaskovala za a-55, a-78 najíždí hromady kilometrů navíc přes Vinohrady a přestupy na Jírove jsou roztahaný všude možně.

9344
10 čer 2004 11:19
Cracatit píše:
@Ondrah98: Tak Růženin dvůr - Vlkova se dá jet na Zetor, silnice a pak pěšky přejít/podejít celou novolíšeňskou a pak pěšky tím průchodem k Bille/Mekáči, kousek bývala pošta. To není tak strašná trasa, ale je fakt, že některé z ostatních kombinací jsou dost bída. Spíš by se to dalo nějak nakombinovat na Pálavském náměstí, když už prořídly linky na Novolíšeňské a lidi tudy projíždí spíš buď trajfem, nebo šalinou.

Hm, 400m. Ovšem díky rozšíření Renaultu zanikl chodník a musí se po silnici od Billy. POkud by se přecházelo pouze po přechodech, tak už je to přes 600m jednosměrně. A furt to je k ničemu. I ta 58 nebo 55 jede na Osadu.

93
29 lis 2017 11:29
No Žebětín (včetně příslušné části Kamech) má k letošnímu roku cca 6100 obyvatel, kolik může mít za 10 let se lze jen dohadovat. Že se mezi roky 2011 a 2021 takřka zdvojnásobil neznamená, že se zdvojnásobí i za dalších 10 let. A že by rovná třetina, tedy 2000 lidí (dle mnadenicka) dojížděla ze Žebětína dál do Bystrce a nepokračovali směr Komín, Žabiny a centrum, mi přijde přehnané. Celkově by mě zajímalo, ze kdy dané modely, ten se 750 i ten s 2000 cestujícími jsou a s čím vším dané modely počítají, i v rámci přesunů po Bystrci. Jednu dobu bylo zvažováno, že se na Kamechách bude stavět Kaufland. Místní ho pak prý odmítli, jestli definitivně a na furt, nevím. Ale umím si představit, že být tam Kaufland, tak poptávka z Dolní Bystrce by byla hodně velká. Řadě osob zkrátka Albert Supermarket na Vondrákové k uspokojení jejich nákupních tužeb nestačí. Opačný případ je pošta. Počítalo se v modelech s tím, že pro celou Bystrc zůstane jediná a to v OC na Kubíčkově? Tohle je věc, která se upekla dost rychle a pochybuju, že by třeba v roce 2020 s tím někdo počítal. Asi by chtělo vykašlat se v tuto chvíli na nějaké modely, bus není šalina a rozhodnutí zda a jak často bude jezdit, se může udělat kdykoli. Do doby zprovoznění šaliny může DPMB udělat průzkum kam ti lidi jezdí a dle toho se pak zařídit s tím, že to třeba nemusí být definitivní. Pokud tedy celá šalina na Kamechy není případ ala troleják na Jírovu a busy minimálně mezi Kamechy a Kubíčkovou vůbec budou moci jezdit aniž by neškodily podmínkám dotace

357
21 dub 2009 20:30
MartinV píše:
750 mi nepřijde jako zanedbatelné číslo (v souvislosti s velikostí Žebětínu)

750 cestujících denně (v obou směrech dohromady) je ve vztahu k případné stavbě tramvajové trati naprosto zanedbatelné, ať už je u Žebětína nebo kdekoliv jinde. Takže nápad protahovat tramvaj až do Žebětína patří někam hodně na dno ultra šoto vlhkých snů.

mnadenicek píše:
750: Jak jsem psal před 2h, já viděl jiný čísla.

Jako možné to je, SUMP už bude mít takových pět let, možná i více.
Ale i kdyby to byl dvojnásobek, tak to na novostavbu tramvajové trati nestačí ani omylem.

A mohu se zeptat na zdroj té vyšší hodnoty? Zase až tak moc brněnských dopravních modelů po světě běhat nebude.

mnadenicek píše:
Jírova: aby se něco mohlo zlepšit, musí se v Brně něco zhoršit mně občas přijde.

Žádné řešení veřejné dopravy nemůže (při respektování počátečních omezujících podmínek - finančních, dopravních, kapacitních apod.) vyhovovat všem; vždycky se najde někdo, kdo bude brblat. A v Česku to platí násobně více než v jiných zemích.

516
750: Jak jsem psal před 2h, já viděl jiný čísla. Otázka jestli 750 je myšleno obousměrně...

Jírova: aby se něco mohlo zlepšit, musí se v Brně něco zhoršit mně občas přijde.

7035
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
ZGHK píše:
Kancelář pro uvádění šotonesmyslů na pravou míru uvádí: Předpokládané dopravní zatížení VHD mezi Žebětínem a Bystrcí je dle dopravního modelu pro rok 2030 (zpracovaného pro SUMP) krásných 750 cestujících denně.

Jako šotosny jsou bezva, ale prosím, ať jsou alespoň trochu v souladu s realitou:-)

750 mi nepřijde jako zanedbatelné číslo (v souvislosti s velikostí Žebětínu).

K Jírově atp: nebyl projekt trolejbusu na Jírovu zdůvodňován tím, že umožní protažení linek 25 a 26, a tím lepší dostupnost centra příslušným cestujícím? A teď jim zbylo zase jen spojení na Starku.

3001
@Robert: Krásná bizáre představa těch deset autobusů ráno na Křivánkově náměstí. :applause:

3001
@Ondrah98: Tak Růženin dvůr - Vlkova se dá jet na Zetor, silnice a pak pěšky přejít/podejít celou novolíšeňskou a pak pěšky tím průchodem k Bille/Mekáči, kousek bývala pošta. To není tak strašná trasa, ale je fakt, že některé z ostatních kombinací jsou dost bída. Spíš by se to dalo nějak nakombinovat na Pálavském náměstí, když už prořídly linky na Novolíšeňské a lidi tudy projíždí spíš buď trajfem, nebo šalinou.

611
25 říj 2019 10:12
Cracatit píše:
@Ondrah98: Tak nemusíš jet zrovna na Mendlák, řada lidí jede na Pionýrskou, je to kratší, než přes Hlavas, když třeba někdo jede do Řečkovic. Dost lidí jede i na Konečňák, však v okolí je dost fakult Masaryčky a Stavárna VUT, MZK a magič.

Pavel píše:
Jírova - Pionýrská linkou 25 trvá 27 minut. Linkami 8 a 1 i s přestupem (za předpokladu, že to neujede kvůli zpoždění) to trvá 29 minut.
Jírova - Konečného náměstí linkou 25 trvá 29 minut. Linkami 8 a 10 je to i s přestupem 28 minut, linkami 8 a 12 to je 32 minut.
Prostě se lidem nechce přesedat.

V tom článku je zmíněna přímo relace Jírova - Mendlák a ta je trolejbusem prostě nesmyslná. že se lidem nechce přesedat je sice pěkné, ale na tom je jaksi založena organizace dopravy. Opravdu to nemůže jezdit odevšad všude... Každopádně Líšni (a případně Vinohradům) chybí nějaký jednotný přestupní bod někde u křižovatky Jedovnické s Křtinskou, kde by se dalo vzájmeně přestoupit na jednom místě mezi vším, co v té oblasti jezdí. Protože kombinace Růženin dvůr, Vlkova, Novolíšeňská, Zetor - silnice, Čejkovická, Malá Klajdovka je fakt extrém.

516
ZGHK píše:
Kancelář pro uvádění šotonesmyslů na pravou míru uvádí: Předpokládané dopravní zatížení VHD mezi Žebětínem a Bystrcí je dle dopravního modelu pro rok 2030 (zpracovaného pro SUMP) krásných 750 cestujících denně.

Jako šotosny jsou bezva, ale prosím, ať jsou alespoň trochu v souladu s realitou:-)

Já viděl u jiného modelu na 30.léta číslo okolo 2000. A řeč nebyla jen o spojení Žebětíén-Bystrc. V profilu na Ondrouškově měly busy (po prodloužení šaliny) víc než 2x tolik a podobně dál dolů směrem na Wolmanovu.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18365 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 735  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata