Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 27 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 35  Další
Autor Zpráva

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
Tak toto se stalo jedné mé kamarádce, aneb neznalost revizorů nemá mezí.
Ve středu jela dvanáctkou z Červinkovi na hlavák. Hned při nástupu si označila lístek na 10min jako kombinovanou jízdenku pro zónu 100(má šalinkartu na 101, 610). Neboť dále pokračovala z Úzké 701 do Mokré, tak platnost 3zónové komb. jízdenky je 90min. Kamarádka se v tarifu moc nevyzná, tu kombinaci jsem jí musel vysvětlit já. A na Nových sadech přistoupila jedna "chytrá" revizorka. I když jí ukázala jak jízdenku na 10min, tak průkazku, revizorka jí tvrdila, že to prostě kombinovat nejde, a že ta jízdenka na 10 minut platí jenom 10minut a že prostě jede na černo, a že má "svýmu kamarádovi", neboli mně, říct, že jsem jí to vysvětlil blbě. Bohužel měla u sebe dost peněz, a tak zaplatila pokutu 700Kč. A revizorka jí ještě k tomu řekla, že si to má se mnou vyřídit, a třeba abych jí ty peníze zaplatil.
Celý den jsem přemýšlel, proč by tato kombinovaná jízdenka neměla platit, ale došel jsem k názoru, že ta revizorka ví o kombinaci jízdenek velký prd. :evil:
Zkusili jsme zajít na Novobranskou, kde nám bylo ale řečeno, že to můžeme řešit s vedoucím přepravní kontroly, alo to v pondělí od 7 do 14 hodin(což je pro většinu lidí nemožný) ](*,)
A co z toho vyplývá? Není dobrý věřit revizorům.

655
05 zář 2007 11:06
Brno
Emperror píše:
Já taky studuju právo, sice mám za sebou teprve první ročník, ale řekl bych, že je to spíš otázka výkladu. Obecně na to revizor právo nemá, ale dám jiný příklad. Kdybys někoho přistihl jak krade ve tvém bytě, a podařilo se ti ho, přiměřeným způsobem zadržet, myslíš, že by se mohl dovolávat omezování osobní svobody?? Já myslím, že těžko, a kdo jede na černo ve své podstatě taky krade, neboť spotřebovává službu, za kterou nezaplatil. A dá-li se níže uvedené aplikovat na tento případ, dalo by se i na revizora, on akorát nemůže na tebe použít násilí, nebo tě připoutat k madlu, ale to je tak všechno, co nemůže. Tady je důležitá ta přiměřenost.

Krádež je přivlastnění si cizí věci, tudíž jízda bez jízdenky není kráděž, ona to de facto není ani přestupek. Je to tpouhopouhé porušení smluvního vztahu mezi právnickou osobou a akciovou společností. Do toho smluvního vztahu se dle našeho občanského, ani právního zákoníku nemá právo montovat ani MP, ani PČR. Ta zasahuje až v případě fyzického napadení jedné ze zúčastněných osob. Dokonce nemá ani právo sdělit revizorovi osobní údaje černého pasažéra. Praxe je jiná a pánbůh zaplať za to, že to tak je.

6621
21 pro 2005 17:01
Kdysi se tu řešilo, jestli má revizor právo zadržet cestujícího.
Jeden takový případ z Ostravy: http://www.denik.cz/z_domova/revizora-dostal-za-zadrzel-cerneho-pasazera-trest.html

6621
21 pro 2005 17:01
Jedna taková zajímavost, byť to není z Brna.
http://www.novinky.cz/krimi/179807-cerny-pasazer-pri-potycce-s-revizory-proletel-sklem.html

573
04 bře 2006 12:01
Starý Lískovec
Já taky studuju právo, sice mám za sebou teprve první ročník, ale řekl bych, že je to spíš otázka výkladu. Obecně na to revizor právo nemá, ale dám jiný příklad. Kdybys někoho přistihl jak krade ve tvém bytě, a podařilo se ti ho, přiměřeným způsobem zadržet, myslíš, že by se mohl dovolávat omezování osobní svobody?? Já myslím, že těžko, a kdo jede na černo ve své podstatě taky krade, neboť spotřebovává službu, za kterou nezaplatil. A dá-li se níže uvedené aplikovat na tento případ, dalo by se i na revizora, on akorát nemůže na tebe použít násilí, nebo tě připoutat k madlu, ale to je tak všechno, co nemůže. Tady je důležitá ta přiměřenost.

1203
12 lis 2007 00:57
Brno - Židenice
Nebudem tu citovat paragrafy lebo sa na nich uz nepamatam, ale bavil som sa na toto tema so znamym ktory studuje pravo, a uistil ma, ze na toto revizor pravo nema, moze mi akurat prikazat aby som vystupil z vozu, a tam to konci. Obmedzovat moju slobodu nemoze, len za pritomnosti MP.

573
04 bře 2006 12:01
Starý Lískovec
To není potřeba legislativně ošetřovat, na to se dají použít dvě základní zásady občanského práva:
1. §415 OZ - tzv. generální prevence - Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví,
na majetku, na přírodě a životním prostředí.
Nastoupí-li daná osoba bez jízdenky, vzniká škoda dopravnímu podniku.

2. §417 OZ - Komu hrozí škoda, je povinen k jejímu odvrácení zakročit způsobem přiměřeným okolnostem ohrožení.

Laicky řečeno - abych odvrátil škodu, která mi bezprostředně hrozí, mohu použít k jejímu odvrácení svépomoc, ale nikdy touto svépomocí nesmím způsobit větší škodu, než která mi bezprostředně hrozí. :-D

Administrátor
6672
26 říj 2005 00:04
Brno-Bohunice
zolex píše:
Ako sorry, ale revizor na toto vobec nema pravo. Nema dokonca ani pravo zadrzat ta aby si neusiel. Skoda, ze 99% uveri vsetko co mu ten revizor povie.

Jakto, že nemá? Teoreticky je možné prohlásit revizora za člověka, který byl svědkem spáchání minimálně přestupku, což by ho mohlo opravňovat pachatele zadržet.
Nehledě na to, že logicky a podle selského rozumu by na to zadržení měl mít právo. Jestli na to oficiálně právo nemá, je legislativa upravena příliš benevolentně vůči hřešiteli.

72
09 úno 2006 14:18
Brno
Nejlepší by bylo, kdyby revizoři mohli současně získat status městského strážníka. To by ale muselo být legislativně řešeno. Zabily by se tím dvě mouchy jednou ranou.

872
13 bře 2007 20:20
Brno - Bystrc
Sice nema, ale jak rikas, lidi tomu uveri, takze to funguje :) Jak by lidi prestali verit, museli by revizori zacit jezdit vzdycky s MP, aby to melo smysl (coz by bylo nerealne, tolik mestaku se obavam v Brne neni, aby si mohli dovolit postradat jich tolik jako doprovod revizorum)... Takze prozatim budme radi, ze to funguje jak to funguje, lidem, co jezdi s platnym dokladem to muze byt jedno, a neplatici verejnost bude snad potrestana.

1203
12 lis 2007 00:57
Brno - Židenice
Ako sorry, ale revizor na toto vobec nema pravo. Nema dokonca ani pravo zadrzat ta aby si neusiel. Skoda, ze 99% uveri vsetko co mu ten revizor povie.

872
13 bře 2007 20:20
Brno - Bystrc
Tak dneska zazitek z d-4. Jeli jsme neco okolo 17:30 z Obran smerem do mesta, a na cejlu nastoupil revizor. A nejaka "dama" tmave pleti samozrejme bez jizdenky a bez dokladu. Pan revizor rozhodl, ze pojedou na svobodak primo na policejni stanici (tedy ze nebudou primo na pristi zastavce cekat nez policiste prijedou). Dana osoba se tam s nim zacla hadat, ze je prece jeho povinnost okamzite s ni vystoupit, a ze specha do prace, a ze ji sproste nadava (nerekl jedinou nadavku), znate to... Vydrzela do nej hustit celou dobu az nez teda na svobodaku vystoupili.
Co me na tom ale prekvapilo nejvic bylo, ze dany revizor celou dobu odpovidal naprosto klidne, nenechal se vubec vyvezt z miry, ani jednou nezvysil hlas nebo nerekl neco urazliveho - proste byl patricne "nad veci". Veliky obdiv, ja sam bych takhle klidny byt nevydrzel.
Jenom doufam, ze mu dana osoba pak neutekla, a skutecne na tu stanici dosli. Vzhledem k tomu, ze jsem ale jel dal, tohle uz se bohuzel nedozvim.

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
PvvS píše:
No , pokud se DP udrzi ve smeru, kterym miri, tak za chvili mame nazpet S provoz.

kdo chce kam, pomozme mu tam

3725
28 úno 2006 19:00
V Brně je to ožehavé téma.
Už jednou někdo s databází čipovek utekl do Brazílie...
Ve Valencii chodí všichni předními dveřmi, i kočárky (!), a všichni jsou v poho... Mañana!

9306
10 čer 2004 11:19
No , pokud se DP udrzi ve smeru, kterym miri, tak za chvili mame nazpet S provoz.

6350
11 říj 2005 14:03
Brno - Kohoutovice
Měl jsem se zde diskutujícím kolegou v minulém týdnu tu čest podívat se do Mostu + Litvínova. Oba jsme tam byli poprvé. Když jsme vylezli na nádraží z vlaku, marně jsme hledali něco jako automat na jízdenky. Až když přijela jakási tramvaj, zjistili jsme, že je automat přímo v ní. Časem jsme objevili, že automaty jsou ve všech vozech, jak autobusech, tak tramvajích. Vedle toho fungujou čipovky (jak elektronická peněženka, tak jako předplatní jízdenka). Myslím si, že v tak relativně malém provozu je to nejlepší řešení, akorát si musí s sebou člověk tahat měšec na mince. V Brně by to, uznávám, asi dost dobře nešlo, protože je těch vozů jaksi víc, ale přecejenom si myslím, že v době papírové zůstáváme už dost dlouho a minimálně ty čipovky by se zavést daly. Automaty žeroucí mince i bankovky (nemluvě o platební kartě), to už bych předpokládám chtěl moc...

588
20 říj 2006 16:11
Újezd u Brna
taky neříkám,aby sis nakoupil 100 lístků wink

3750
08 čer 2005 23:12
Izidor píše:
V současné době poradit nákup do zásoby na sichrovaných místech
Jo, a mezitim se zmeni tarif, a ses zase nahranej

A co takhle mensi pokladny, ktere by tiskly napriklad jen 2 typy jizdenek, co se prodavaji u ridice?

9986
15 led 2005 23:41
Detailisto.

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
žádný ístky u nás neplatí od 1. 1. 2004 > celodenky za 150,- + 190,- byly zavedeny až v září 2004, ale to je jen pro doplnění :wink:

9986
15 led 2005 23:41
To, že automaty neberou kovové 50 Kč, je podle mne utopie. A stejná utopie je to, že brněnské automaty (alespoň ty na přestupních uzlech) neberou papírové peníze - už i v Kroměříži pochopili, že automat, co nebere papírové peníze, je na houby (i když daň za to je ta, že nebere mince a nevrací :mrgreen: ), v Pardubicích tuším jeden automat bere papírové 50 a 100 Kč... Myslím si, že město o velikosti Brna s MHD o rozsahu Brna by mělo uvažovat minimálně o těch kovových 50 Kč ve všech automatech - pokud se nepletu, je to jen o přehrání softwaru, prej to kdysi ty padesátikoruny bralo? Ale to nevím...

V mnoha městech neexistuje, aby řidič neměl u sebe jízdenky - dokonce třeba v Kroměříži to dříve bývalo tak (před zavedením de*ilních čipovek s ještě de*ilnějším odbavovákem EmTrest - dneska mě zase karta v jednom voze nefungovala, ve druhým jo, minulý týden jsem měl na kartě 1000 Kč místo 10 Kč :mrgreen: , a to tu jsou ty systémy tři roky, už to mohli snad odzkoušet a odladit, ještě, že to není v Brně), že neměl-li řidič jízdenky nebo měl jich málo, musel ihned kontaktovat dispečink (ehm, vrátnici u garáží), a jízdenky mu byly ještě to kolo dodány. Obdobně to údajně funguje/fungovalo ve více městech (a to nejen v Německu a Rakousku, ale i u nás).

Tradičně jsem se rozkecal o kravinách, výsledkem je tedy to, že si myslím, že automaty v Brně by měli být schopny přijímat kovové padesátikoruny.

P.S.: S jízdenkami, které mají stále platnost od 1.1.2004 stejnou, problém bývá, nicméně většinou to jde vysvětlit, ještě jsem se nesetkal s níže popisovaným chováním - nicméně spíše než stížnost bych doporučil školení revizorů (to snad ale existuje...). Nicméně celodenní jízdenku na IDS i na 100+101 lze vydat v autobusech s pokladnou - a tam problém s platností odpadá.

588
20 říj 2006 16:11
Újezd u Brna
Jediná jistota je myslet dopředu. Na trafiky není vždy spoleh,na automaty už vůbec ne(buď není na zastávce vůbec, nebo je a nebere padesátikoruny, nebo je a bere padesátikoruny,ale je mimo provoz,nebo bere všechno,je v provozu a vy zrovna nemáte drobné,...), doplňkový prodej je předražený(i když lepší než pokuta),nicméně to taky na 100% není. Pokladny u řidiče ve městě nejsou. Tady už je to na paní,zda to riskne nebo ne.
Někdo tu kdysi navrhoval a i dával odkaz na nějaké malé jízdenkové automaty přímo do vozidel. Nevím jak by se to rentovalo s dobudoucna perspektivnější a mnohde už běžné čipové kartě s funkcí jak el. peněženky,tak případně předplatné jízdenky. Toto snad bude u Kordisu na pořadu dne až po dokončení integrace JMK. V současné době poradit nákup do zásoby na sichrovaných místech,či pořídit univerzálku.
OT: pamatujete na tu blamáž se snahou zavádět "čipovky" v Brně, co začala dřív než skončila. Těch ##MLUVÍM SPROSTĚ## lidí ve frontách delších než za komančů. Ani se na mě nedostalo a skončilo to dříve než jsem mohl vlastnit onen "suvenýr",ale to už je let :mrgreen: :mrgreen:

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Minulý týden ráno cestou do práce sem byl svědkem příhody s revizorem. Jedu d-13 ze Židenic a na Buzkové revizor. Zkontroloval, nikoho nechytl, tak u 1.brněnské vystoupil. V tom nastupuje paní (normální slušná ženská, žádná hnědočeška, co jich několik po Židenicích bydlí...) a chce po řidičovi jízdenku. V ruce má papírovou 50,- Kč. Drobné neměla, aby si koupila v automatu a v trafice paní neměla. Evidentně načerno jet nechtěla. Řidič taky neměl drobné. Prostě ji odbyl, že nemá a basta. Paní zůstala v šalině (už nemohla vystoupit, byly zavřený dveře). Co čert nechtěl na Masné revizor. Samozřejmě, že paní lístek neměla, sice říkala, že si chtěla koupit, ale nikdo neměl drobné a ani řidič. Prostě smůla. Nevím jak to nakonec dopadlo, ale paní musela ukázat občanku. Asi to měla za 1000,-.
Tak mě tak napadá otázka, kdo byl v právu, revizor nebo ta paní? A co měla udělat, aby si ten lístek koupila...
Jiank ted den bylo asi nějaký rojení, potkal sem po městě po různu asi šest revizorů, takže sem šestkrát ukazoval šalinkartu... A plus v a-505 a plus ve vlaku s-3 do řečkovic.

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
s touto jízdenkou mívám problémy i já. Když na ni jedu o víkendu s kolegou tak dost často musím vysvětlovat, že lístek platí až pro 5 osob... (vím, max 2 nad 15)

1577
11 lis 2008 15:56
Hodonín, zóna 900 IDS JMK
Mám jeden nepříjemný zážitek s brněnským revizorem, Již od zavedení IDS JMK na Hodonínsko jezdím poměrně čaasto do Brna na jízdenku na 24 hodin pro všechny zóny. Vždy si tuto jízdenku zakoupím předem, většinou na hodonínském nádraží. To jsem učinil i před dnešní výpravou na Dopravní nostalgii, kdy jsem jízdenku zakoupil již v pondělí na nádraží v Hodoníně. Jízdenku jsem označil dnes ráno na lince 904 (MHD Hodonín) a následně ukázal i při nástupu do a-109. Bez problémů. Ten nastal až v Brně. V d-9 jsem potkal revizora, kterému se nelíbila moje jízdenka a neustále mlel svou o tom, že tato jízdenka už dávno neplatí, protože je na ní napsáno: "tarif platný k 1.9.2004" a že musím mít novou jízdenku z letošního roku, protože se přece nedávno měnil tarif. Na mou argumentaci, že u téhle jízdenky se cena od roku 2004 neměnila, nereagoval a navíc měl tu drzost mi jízdenku přeškrtat propiskou. Jeho chování považuji za nehorázné a proto bych na něj nejradši podal stížnost. Jenže revizor mi odmítl sdělit své jméno a služební číslo, s drzou poznámkou, abych byl rád, že mě tentokrát pustí jenom s varováním. Bohužel jsem si ve svém vzteku zapomněl poznamenat i pořadí a evidenční číslo, což by případné stížnosti pomohlo. Existuje přesto nějaká možnost, jak si na revizora stěžovat?
A jde mi ještě o jednu věc. Dotyčnou jízdenku hodlám i nadále používat a je tedy možné, že se v podobné situaci ocitnu znovu. Proto bych měl rád nějakou "oficiální příručku" , jak v dotyčné situaci jednat.

Ares: To nejlepší z Irisbusu ;-)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata