Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata



Odpovědět na téma Stránka 13 z 231    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 231  Další
Autor Zpráva
Offline
1204
17 lis 2008 17:19
Brno-Bystrc (30, 50, 51, 52, N92)
Linku d-7 město o víkendu určitě platit nebude, když je podle analýzy kapacita dostatečná. Jen se přiblíží časy, tak aby byla příznivější doba přestupu.
A nevíte co linky po znovuzprovoznení d-1 do Bystrce?


Offline
478
14 úno 2014 15:19
Brno
Když vezmeme interval linky 7 o víkendech po 20 minutách, tak tam bude celkem 7 vozů?


Offline
Uživatelský avatar

420
10 bře 2006 08:34
u Gagarina, Armstronga a Remka
Na webu Starého Lískovce se objevila odpověď města ohledně doplněná o analýzu přepravních proudů. Ve zkratce je počet spojů hodnocen jako dostačující a zmiňuje plánované zlepšení návazností (zejména o víkendu) po změnách jízdních řádů od května po znovuzprovoznění tratě z Pisárek do Bystrce. Analýza se ovšem jenom okrajově dotýká kapacity spojů v úsecích blíž centru.

https://www.staryliskovec.cz/cs/aktuali ... kovci.html

_________________________________
Moravská národní obec - od roku 1985 Za Moravu!


Offline
Uživatelský avatar

3971
25 led 2006 16:11
všudezdejší
Vzhledem k níže popsanému bude zřejmě reko části ulice Vlárská probíhat pokaždé v jedné polovině vozovky, ta druhá bude průjezdná. Takže zátahy do vozovny by měly fungovat nejspíše i za předpokladu, že se bude opravovat vozovka v tom směru.

_________________________________
Zkratka je většinou delší, zato horší cesta


Offline
2788
01 črc 2006 22:24
Bedřichovice
Dotkne se to nějak výjezdů a zátahů trajfů do vozovny?


Offline
Uživatelský avatar

3971
25 led 2006 16:11
všudezdejší
Robert píše:
Jaký je důvod pro nové vedení linky 75 od zastávky Černovičky kolem Lidlu na Řípskou?


Jak bylo řečeno v aktualitce, na Vlárské se bude dělat nový povrch na komunikaci v úseku od Tilhonovy po stávající opravený povrch u bývalé Alimy. Včetně chodníků.

_________________________________
Zkratka je většinou delší, zato horší cesta


Offline
2667
23 říj 2012 11:06
na křížení trolejbusu 25 s devítkou
Mě napadlo něco jinýho. Nehodilo by se obousměrně přehodit A-75 tak, jak teď jezdí po odklonu? Že by měla společnou zastávku s T-31. Nevím, danou oblast moc dobře neznám, jen z občasnho projetí autem.

_________________________________
Jaro, léto, podzim a zima: nejlepší podnební pás.


Offline
7090
27 úno 2010 07:40
Díky. Myslel jsem, že je to trvalý stav, ne kvůli stavbě.


Offline
Uživatelský avatar

3084
29 srp 2009 19:30
Viz zde: https://www.bmhd.cz/aktuality/aktualita.php?1750

_________________________________
Brnem hrne šmirgl, trajf a basík. Vo tym ani nedéché.


Offline
7090
27 úno 2010 07:40
Jaký je důvod pro nové vedení linky 75 od zastávky Černovičky kolem Lidlu na Řípskou?


Offline
586
25 říj 2019 10:12
Tak nikde není psáno, že na negarantu nemůže jet i nízkopodlažní vůz že...


Offline
Uživatelský avatar

848
16 bře 2013 21:03
Bystrc, Černého
Může, byl jsem toho svědkem v nějakém Solarisu. :D


Offline
Uživatelský avatar

1435
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
ten dekl na hák může být nějak nefunkční?


Offline
7090
27 úno 2010 07:40
Na to ti neodpovím, neb netuším. Ale teoreticky by to mohlo být využitelné i pro vůz s nefunkční plošinou, ne?


Offline
Uživatelský avatar

1435
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
takže 14Tr končit ještě nějakou dobu nebudou? :)


Offline
7090
27 úno 2010 07:40
Na každé lince je jeden negarant, ty ovšem mezi linkami přejíždět nebudou. Některé garanty ano.


Offline
Uživatelský avatar

1435
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
na DPMB jsou jízdní řády trolejáků od 1.3. 32 bude provázána s 34 ve všední dny? U obou linek jsou negaranty.


Offline
7090
27 úno 2010 07:40
Falkon: První bylo vejce: https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/co-b ... rozlustena


Offline
790
25 led 2006 09:46
Kurňa pochop konečně, že kdyby náš předek nezačal chovat krávu a pěstovat obilí, tak dodnes žijeme v jeskyních.
A na ty potřeby navíc si musím nějak vydělat. V případě vlastnictví krávy prodejem mléka. Nebo na mě - budu li nějaký středověký šlechtic - budou dělat poddaní. Ale pak jim musím zajistit obranu v případě nějakého útoku. A dnes to dělá stát.
A žádnou potřebu nemohu uspokojit zadarmo - to bych musel žít jedině jak Adam s Evou v ráji. A v ráji bohužel nežijem.


Offline
Uživatelský avatar

3207
14 čer 2004 18:56
blekfild
správci/admini - přesuňte to prosím někam, zrovna tohle téma bývalo docela užitečné

K té debatě bych jen řekl, že základy ekonomie by možná neškodily už na základní škole, některé myšlenky přímo bolí číst...

_________________________________
přeprava šotoušů je povolena pouze ve schránkách s nepropustným dnem


Offline
Uživatelský avatar

353
03 črc 2007 20:00
IDS JMK, zóna 535
TMB: V jednom jediném si dovlím rozporovat: Člověk nemá víc potřeb. Ne těch fyziologických, v těch se prostě neliší od čehokoliv jiného živého. Ty potřeby „navíc“, nechť klidně zpoplatněné jsou, neboť nejsou esenciální, tudíž je člověk nepotřebuje pro to, aby přežil. Ani tak za ně ale nemusím platit stále víc (v případě, že po mně nebude jiný subjekt požadovat totéž, tedy stále víc). To je to, kam jsem směřoval svůj původní dotaz, jinými slovy: Byla první slepcie nebo vejce? Bylo prvně zdražování nebo poptávka po vyšších přijmech? Pokud by byl správně model B, tedy vyšší příjmy dřív, pak by to nedávalo smysl, v opačném případě je to prostě jen adekvátní reakce na danou akci. Pokud něco zdražím, je jasné, že lidé budou chtít víc, aby si mohli dopřát stejné množství dané položky (ať už se jedná o počet jízd hromadnou dopravou nebo počet rohlíků); pokud ovšem nezdražím a člověk si přesto bude přát vyšší finanční příjem, pak už se lze bavit o zbytnosti tohoto kroku a lze uvažovat o chamtivosti. Ovšem pozor! Aby si člověk neřekl o peníze navíc, nesmělo by se zdražit NIC, ne jen, že se třeba nezdraží pouze jízdné. Pokud se totiž jízdné nezdraží, ale vše ostatní ano, budu i tak požadovat vyšší plat, abych si mohl dovolit právě to zdražené. Budu si ale muset říct o sakra víc, když se zdraží všechno, nebo nejméně více věcí, které využívám, zároveň.
Mmch, co se týká Tvého posledního odstavce, že by šlo udělat měnu 1 : 10, ano, pokud by VŠECHNO bylo poděleno 10, pak samozřejmě i mzda, nezměnilo by se nic a nedotklo by se to ani rozdílu ve zdražování, jen by to zdražování naoko nebylo tak markantní; bylo by prostě stejně jako všechno ostatní, poděleno 10, ale ve výsledku se reálná hodnota zdražení nezmění, procentuální podíl/rozdíl zdražení by byl stejný a dotaz by tedy zůstal taktéž stejný.
Něco jiného by bylo, kdyby se podělilo 10 vše, kromě mzdy. Pak by neadekvátním způsobem přibylo nechutně bohatých lidí. Ty peníze „navíc“ by se ale do oběhu stejně dostaly, protože lidi by je utratili za víc položek. Nevěřím totiž tomu, že by najednou lidé začali mít „víc rozumu“ a peníze „navíc“ by šetřili. Ta morálka by zůstala stejná, jen by si lidé prostě mohli víc dovolit a určitě by mnohem méně remcali na zdražování, protože by je to ve výsledku nestálo tak moc sebeobětování, když i po zdražení by pořád měli dostatek, a to už je zase jiná oblast, kterou tu naznačoval, tuším MartinV – díky tomu, že by bylo méně chudých a člověk by nemusel počítat každou korunu (samozřejmě pouze za předpokladu, jak už jsem psal výše, že by se nezměnilo nic, jen by lidé najednou měli vlastně 10× tolik peněz; tzn., nevzrostla by míra nezěmastněnosti, nezvýšila by se inflace, zkrátka žádný jiný faktor ovlivňující tuhle „bohatost“ by do toho nevstoupil), by tím pádem pravděpodobně bylo méně bezdomovců či lidí žijících na hranici chudoby a bídy, méně dlužících, protože lidé by si nemuseli tolik půjčovat…

Mmch, když se ještě vrátím k naší oblíbené diskusi o kravách: V době, kdy si ochočím krávu, postavím pro ni ohradu a začnu pro ni shánět potravu (kterou by si bez mého zásahu obstarala sama) a všechny ty další věci, vzniknou mi náklady jen v tom případě, že jiný subjekt po mně bude vyžadovat peníze za to, že pro ni všechny ty věci budu shánět; to se zase dostáváme k té analogii o slepici a vejci – nebude-li po mně nikdo nic vyžadovat, nemusím nic vyžadovat ani já, nebo snad ne (a tím pádem můžu pak celou tuhe věc – obhospodařovávání krávy – dělat zadarmo)?
Zajdu ještě trochu dál: Pokud mám tedy tuto krávu (a nic mě nestojí) a vím, že pro svou vlastní potřebu spotřebuji tolik mléka, jenže ta kráva mi ho dá víc, mohu zbytek nabídnout někomu jinému, kdo ho využije (a nic za to nemusím požadovat, protože mi nevznikají žádné náklady na to, abych to požadovat musel). Samozřejmě v případě, že mám „jinou potřebu“ (například potřebuji pro tu krávu nasekat trávu a usušit ji na seno, jenže nemám kosu a neumím si ji vyrobit), mohu třeba to mléko vyměnit s někým, kdo umí vyrobit kosu. Ano, tím se samozřejmě dostáváme ke směnnému obchodu a pak je nasnadě otázka kolik mléka za výrobu kosy, a proto taky byly vynalezeny peníze, aby byl snazší přepočet. V tomto případě má „platba“ v jakékoliv formě (tedy buďto směnný obchod, nebo peníze, atd.) smysl. Ale platit „z principu“ v podstatě imaginární položce (stát nemá „fyzickou“ podobu, pouze hranici stanovenou nějakou mezinárodní dohodou) jen za to, že smím existovat (= tzn. musím nějak přežívat, to jsou ty esenciální neboli fyziologické potřeby, které mají společné všechny druhy živých organismů), mi přijde absurdní. Já jsem se přece státu nedožadoval, abych se narodil, tak proč by po mně měl cokoliv chtít jenom proto, že jsem se opravdu narodil a žiju?

A ještě pro tuto chvíli poslední věc: Vlastnit krávu není esenciální potřeba. Vypít mléko, které kráva dává, nebo ji zabít a sníst, protože mám žízeň/hlad je esenciální potřeba. Takže jak říkám: ta kráva se obstará sama bez zásahu člověka; to, že nějaký náš prapředek zjistil, že by mohla být užitečná a začal ji chovat, nebyla nutnost a stále platí, že i když dám krávě peněz, kolik budu chtít, ona z toho nebude mít žádný užitek. Pokud by kráva začala mít jiné než fyziologické potřeby, zdá se mi nepravděpodobné, že by po ní chtěl někdo nějaké peníze – i kdyby ji třeba operoval nějaký veterinář, a předpokládejme, že by to byla divoká kráva, tudíž by nebyla nikým vlastněna, čili by ani nebylo po kom ty peníze požadovat, leda po té krávě samotné. Ještě nepravděpodobnější mi přijde, že by na tyto podmínky ta kráva přistoupila a pak by tomu veterináři zaplatila. (A ano, existují veterináři, kteří uzdravují divoká zvířata, ne třeba konkrétně krávy, že. To by mě zajímalo, po kom pak požadují peníze… a zda za ten stejný zákrok chtějí stále víc.)


Offline
790
25 led 2006 09:46
Nebo třeba moje oblíbené Srbsko. Včera se v tamních zprávách N1 prsil Vučić, že do roku 2025 budou mít průměrnou mzdu 1000 euro, přičemž nyní mají 718 euro při cenové hladině srovnatelné s námi. Tudiž poměr platů a cen patrně zavisí na ekonomické vyspělosti dané země. A pro srovnání - jízdenka na MHD v Bělehradě stojí u řidiče cca 100 RSD / tedy kolem 20,- Kč, pětidenní 1000,- RSD. Oběd ve slušné restauraci kolem 1500 RSD / 300 Kč a měsíční plat prodavače je cca 60 000,- RSD / 12 000,- Kč.
A teď kontrolní otázka, soudruzi. Co takový průměrný plat 1000 euro / 125 000 RSD udělá s cenovou hladinou, pokud se nezdvojnásobí výkonnost ekonomiky Srbska?


Offline
790
25 led 2006 09:46
Jenže člověk má daleko víc potřeb. Tím se odlišuje třeba od žížaly, která má úplně stejné potřeby, cos zmínil. A schopnost vymyslet dělbu práce a s tím spojené používání peněz je právě vlastní člověku.
Chtěl bych Tě vidět, jak běháš po louce a dojíš divokou krávu. V okamžiku, kdy si ji ochočíš, postavíš ohradu a sháníš pro ni krmení nebo pastvu, už máš nějaké náklady. A pokud dostaneš chuť na steak, tak povalíš s vědrem mléka za někým, kdo umí ulovit třeba srnu nebo divočáka. Tak by sis to představoval?
Odpovědět na otázku, proč kdysi rohlík stál 30 hal., nedávno 1,50 Kč a teď třeba 2,90 Kč jsem se už pokoušel. Ono by určitě šlo zase udělat měnu 1:10, aby rohlík stál těch 30 hal., ale taky budeš mít plat třeba 3500,- Kč. A uvědom si, že tehdy řidič neměl 3500,-Kčs, ale třeba 1700,- Kčs. Takže seš na tom pořád líp s rohlíkem za 2,90 Kč.


Offline
Uživatelský avatar

353
03 črc 2007 20:00
IDS JMK, zóna 535
PvvS: jak sám píšeš, ty peníze na "údržbu" dané krávy nechce sama kráva, nýbrž člověk, jenž ji obhospodařuje. Tentýž člověk, který oné krávě omezil možnost cestovat za potravou na větší vzdálenost, kam by se nejspíš jistě sama instinktivně vydala, kdyby měla tu možnost a v jejím okolí by už nebylo nic, co by mohla spásat. Tentýž člověk, který by si o ty finance ovšem neřekl, pokud by je po něm jiný subjekt (v naprosté většině případů stát) neustále nějakým způsobem nechtěl. Jistě nebudu daleko od pravdy, když si dovolím tvrzení, že člověk je jediný tvor (živý organismus, chcete-li), a nebudu přehánět, když řeknu, že v celém multivesmíru, který za ukojení základních fyziologických potřeb (hlad, žízeň, potřeba vylučovat, potřeba spánku a potřeba zaujímat nějaký prostor) musí platit. Jistě, od zdražování jsme se sice dostali k otázce smyslu samotného placení, ale ono to spolu souvisí.
Když už tedy byly vymyšleny ty peníze, používejme je, proč ne, já s tím souhlasím, ale stále jsem nedostal uspokojivou odpověď na otázku, proč za totéž platit stále víc. Zjevně prostě z principu; funguje to tak všude a je to automatické, tak proč v tom nepokračovat, že? To je ten typicky konzervativní přístup "vždycky to tak bylo" nebo "nikdy to tak nebylo"...


Offline
Uživatelský avatar

6894
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
MtM: zrovna zvyšováním minimální mzdy, což na jednu stranu zní hezky, vytváříš i skupinu obyvatel, kteří jsou nezaměstnatelní (často lidé se základním vzděláním, kterým by nějaký zaměstnavatel dal 90 % minimální mzdy, ale vlastně nemůže). Ztratíme tedy ekonomicky aktivního a vyrobíme člověka na dávkách. Ale to už je hodně off topic.


Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5775 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 231  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  
Právě je 28 bře 2024 14:28
Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Fórum běží na systému phpBB
Pro BMHD.cz vytvořil mceza | © 2011-12 [mceza.com]