Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 46 z 111    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 111  Další
Autor Zpráva

6620
21 pro 2005 17:01
Zlaťák: Přesně tak. Řekni v kase např. na hlavním, že chceš Žel. Studniečku a k tomu vlakem dalej za 1,70 €.
Když řekneš na Nové Mesto, tak Ti dá jízdenku na Regiojet a ta je zbytečně o pár centů dražší.
Když řekneš Vinohrady, tak je zas třeba specifikovat, že chceš osobák, aby Ti nevydala klasickou jízdenku platnou i v rychlíku (opět je o pár centů dražší). Ta Žel. Studniečka je jistota, tam rychlíky nestaví. Po vydání jízdenky si můžeš zkontrolovat, zdali Ti vydala jízdenku Regional (na osobní vlaky), ale pokud je rozumná, tak by měla automaticky.
Jízdenku je pak nutno v MHD označit. Dneska už jsou ty malé papírky, tak je to dobrý. Ale ještě před 3 lety to bylo strašné, jak se ten obrovský arch papíru musel několikrát překládat.

1710
22 led 2006 12:56
Brno
Mouka, JJA: Díky za info, to mi nějak uniklo. A teď jsem v Bratislavě více než často.
Takže ten na MHD koupím normálně na slovenské železniční pokladně?

Mimochodem, ty jízdenky na 4 cvaknutí byly kdysi i v Brně. Škoda, že se zrušily. Harmonika už je pro spoustu lidí neprakticky dlouhá.

6620
JJA píše:
Nicméně ta rada s tím, že si měla rovnou koupit celou šalinkartu u ČD, je dobrá, pokud se něco nezměnilo, tak je tam průkazka levnější. biggrin

Já mám pocit, že všude stojí průkazka 30 Kč.

6620
h8crew píše:
Ad Blava: v tarifu DPB se mi libi jeste jedna vychytavka. Brutalne zvyhodnene (tusim ze jen za 1.6€) spojeni celodenniho listku na Mhd s jizdenkou Zssk. Jen skoda ze to nejde ofiko koupit online s mezinarodkou. Zkousel nekdo workabout? Treba dojet do Blavy na VJE a pak koupit na hlavnej stanici tu zlevnenou celodenni s nejakou fake vnitro jizdenkou, treba B-Nove mesto - B-Hln za 0.47€+1.6€…

Přesně tak. Akorát jsem musel vysvětlit na kase, že nechci Nové Mesto nad Váhom, ale Blava-Nové Mesto.
Cena je 0,44 € + 1,70 €. Když si vezmu, že normálně to stojí 4,50 €, tak je to brutální sleva.

439
16 led 2015 11:18
MartinV píše:
A ty skupinové by člověk využil i tu, ono by to občas, když cestuju s oddílem, značně urychlilo odbavení v regionálce (5 dospělých, víc než 10 dětí + za každého velký batoh. A spoustu jízdenek do účetnictví jako bonus.

V tomhle nostalgicky vzpominam na dobu pred IDS, kdy se vsechno natisklo na 1 papir. Ted se buhviproc tiskne kazdej lupen zvlast, misto aby se tam napsalo, pro kolik lidi to plati a celkova cena. Nedavno jsem byl svedkem jak nastupovala skola do regionalky a tech asi 30 listku se tisklo snad az do vedlejsi dediny.

359
20 čer 2008 14:08
Ad Blava: v tarifu DPB se mi libi jeste jedna vychytavka. Brutalne zvyhodnene (tusim ze jen za 1.6€) spojeni celodenniho listku na Mhd s jizdenkou Zssk. Jen skoda ze to nejde ofiko koupit online s mezinarodkou. Zkousel nekdo workabout? Treba dojet do Blavy na VJE a pak koupit na hlavnej stanici tu zlevnenou celodenni s nejakou fake vnitro jizdenkou, treba B-Nove mesto - B-Hln za 0.47€+1.6€…

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Zlaťák: asi před rokem jsem se na to taky díval, mají to dobře udělaný, ty skupinový lístky. Nebo lístek na 4 jízdy, trochu obdoba naší univerzálky, i když neumožňuje používat na různě dlouhé cesty. Každopádně oproti jednorázovým cestující ušetří peníze, DP papír.
A ty skupinové by člověk využil i tu, ono by to občas, když cestuju s oddílem, značně urychlilo odbavení v regionálce (5 dospělých, víc než 10 dětí + za každého velký batoh. A spoustu jízdenek do účetnictví jako bonus.

1710
22 led 2006 12:56
Brno
Týden co týden si říkám, jak bych uvítal skupinové lístky. Třeba jako v Bratislavě: http://www.dpb.sk/_media/file/Cestovn%C ... listky.pdf

Stačil by třeba i lístek pro 10 dětí. Není nic lepšího než malým dětem cvakat 30 lístků.

V Blavě mají vůbec obrovský výběr lístků:
http://www.dpb.sk/_media/file/Cestovn%C ... istkov.pdf

439
Fafner píše:
Koukám, že mě může těšit, že už nejsem student...

Bylo by načase, aby v roce 2015, v době školních informačních systémů vč. fotek, někoho napadlo na průkazy dávat QR kód s online ověřením, jestli je status studenta platný. A bylo by s falšováním po ptákách, protože by to přečetl i nejobyčejnější chytrý telefon...

Vsak on tam je. Aspon u nas na VUT. Driv ti z nej vyjela stranka primo s platnosti. Ted ti z nej vyjede stranka s tvym profilem. A kdyz vyjede profil, tak je platnej.

Nicmene to nic nemeni na tom, ze Tarif po mimobrnenskych vyzaduje jen Zakovsky prukaz. Musely by se pak zavest stejne podminky jako pro brnenske, cimz by zanikly Zakovske prukazy a pouzivaly by se studenske prukazy, pripadne pro stredoskolaky bez nich potvrzeni o studiu, podle ktereho by slo dotycneho dohledat.

800
12 zář 2014 23:38
Té paní na pokladně by to mohlo být srdečně jedno — teď má čárkový kód, který strká pod čtečku, co svítí červeně. Takhle by měla druhý kód do čtečky, co svítí zeleně — a na monitoru by vyskočilo: Je student / Není student. Tenhle argument s neochotnou pokladní je už jen hledání důvodů, proč něco apriori nejde...

2833
23 říj 2012 11:06
na křížení trolejbusu 25 s devítkou
Obávám se, že ten QRC by stejně nepomohl, když kdejaká pokladní z DPMB o něm v životě neslyšela a člověk by ji musel tvrdě přesvědčovat, že si má cosi kdesi načíst. Ještě, že šalinkartu na 100 a 101 nepotřebuju, když ZTP/P umožňuje bezplatnou přepravu v rámci města.
A co jezdím mimo město 401 a 402, nebo 405, tam si vždycky kupuju jednorázovou jízdenku se slevou, tak mi to žíly netrhá.

800
12 zář 2014 23:38
ad Fafner: :applause: :applause: :applause: :applause: nejracionálněšjí argument co jsem kde na toto téma četl!

Není v republice VŠ, která by neměla nějaký ten IS, SIS, SIKS atd. Erasmáci v něm musí být zapsáni taky, každý kdo má statut studenta je v nich vedený...

3342
21 led 2011 14:19
Koukám, že mě může těšit, že už nejsem student...

Bylo by načase, aby v roce 2015, v době školních informačních systémů vč. fotek, někoho napadlo na průkazy dávat QR kód s online ověřením, jestli je status studenta platný. A bylo by s falšováním po ptákách, protože by to přečetl i nejobyčejnější chytrý telefon...

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
JJA: Aha, takto. Takže podle toho výměru by měla DPMB zůstat z každého prodeje nějaké potvrzení v archivu pro kontrolu? A to je copak problém si opsat číslo Žákovského průkazu? (Jsou tedy ověřené ŽP v nějakém seznamu?, možná ani ne). Nebo ho prostě ofotit.
Stejně ten cenový výměr nechápu, vždyť na takovouto byrokracii ten ŽP není vůbec koncipovaný.

A proč tuto šaškárnu provozuje pouze DPMB? Možná k ČD tato "novinka" zatím nedošla, naštěstí.

protoyp401: Aha, takže proto to dodatečné vyplňování žádanky. Do archivu. To dokonce i dává smysl. Pak by ale bylo vše dle platného Tarifu IDS JMK. Bohužel pracovnice si ho mnohdy vykládají po svém....

439
Dobře, pravda, tam jsem to taky vyplňoval, takže dokonce i tak DPMB může (tím hůř pro ně). ČD ne, tam se nic nevyplňuje (nebo aspoň donedávna nevyplňovalo). Taky jsem si v prváku kupoval ISIC a potom jen přelepoval klasickou známkou. Vždycky mi to přelepili. Pravda je, že ve škole to sice platí, ale třeba u DPMB by to neprošlo, tak bych se s tím nenechal odbýt.

Naposledy upravil JJA dne 02 říj 2015 12:31, celkově upraveno 2

757
27 úno 2015 21:19
Zlín
JJA: Tak to ale pozor: pokud donesu jen žákovský průkaz, tak mi paní v KrPoli řekla, že ale musím vyplnit žádanku, jako kdybych si šalinkartu kupoval poprvé. Tam když napíšu svoji adresu a jméno a název školy (což jsem musel) a shodovalo se to s občankou a žákovským průkazem, tak mají mnou podepsaný papír, který jim zůstane, na zakladě kterého si můžou zpětně ověřit, zda jsem opravdu student.

A ještě jedna poznámka: na VUT v prváku jsem koupil ISIC. Revalidační známku už ale ne, a teď jsem ve třeťáku a nemám ani revalidační známku ISICa a ani to nemám přelepené klasickou školní revalidační známkou pro VUT průkazy (na studijním oddělení mi řekla, že šak jako průkaz VUT mi neplatný ISIC platí a že tudíž mi nic lepit nebude).

515
30 zář 2011 07:06
Brno u linek 3, 11, 12, 81, 92, 93, 99
JJ, žádanka se (na Novobranské) musela vyplňovat jako bys měl ŠK poprvé.

439
Domis: rozpor je v tom, že podle Tarifu mimobrněnským (+ ještě nějaké další městské zóny s MHD) lidem stačí k vydání průkazky jen potvrzený Žákovský průkaz a nechce se ISIC nebo potvrzení o studiu. Teď po tobě ale DPMB chce kromě ŽP i ten ISIC nebo potvrzení a tady je rozpor. Bez něj si totiž nemůžou zpětně ověřit, jestli jsi opravdu student, ale v tarifu tato povinnost není uvedena.

Fantomas: Problém je v tom, že i obyčejnej SP se hovorově označuje ISIC. biggrin

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Tak nevím, jestli si DPMB neplete ISIC s průkazem studenta. ISIC totiž minimálně na VUT a divil bych se, kdyby i jinde, rozhodně není povinný. Vydává se i čistý průkaz studenta, který nemůže být zároveň ISIC kartou, nebo se vydává kombinovaná kartička. V obou případech se na zadní stranu lepí revalidační známky, u studentské vždy na školní rok, u ISICu s platností do konce kalendářního roku. Z ISIC karty se může stát běžný průkaz tím, že se neprodlouží ISIC a jen se přelepí obyčejnou školní revalidační známkou.

Každopádně, bratr mi teď vykládal, že na Novobranské dokonce museli všichni vyplňovat znovu žádanku, jako když se kupuje studentská šalinkarta poprvé. Přitom dřív stačilo vždycky ukázat starou šalinkartu a doklad potvrzující studium.

No ještě že to od letoška taky už nemusím řešit...

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
JJA: Já teda v tom, co ti přišlo, nevidím nic novýho ani převratnýho. Jen, že dopravci mají povinnost kontrolovat platnost potvrzení o studiu či žákovských průkazů (což ale přece dělali vždy). Nechápu, v čem by to mělo být v rozporu se současným tarifem.

Spíš si myslím, že si to někdo nadřízený špatně vyložil a špatně pokladní proškolil.

439
Mr. Black píše:
Tak já se taky přidám :D
Šalinkartu jsem kupoval na Novobranské. Občanku jsem nepotřeboval, ale paní nestačil ani prodloužený ISIC ani potvrzení o studiu pro sociálku. Když mi pak zabavila potvrzení o studiu tak mě málem jeblo...Teď už jen čekám kdy mi (když v těch podmínkách mají že stačí platný ISIC) zabaví ISIC. sarcastic

Když se po mě poprvé chtělo to potvrzení, tak jsem taky ukázal potvrzení pro sociálku, protože jiné jsem u sebe neměl. Naštěstí v mém případě paní řekla, že to jí nepomůže, že si to musí nechat. Až pak jsem jí navrhl isic, kterej na to stačil. No kdyby mi to potvrzení taky zabavila... ](*,)

439
Psal jsem kvůli tomu na DPMB a tady je odpověď:

DPMB píše:
V návaznosti na velké množství machinací a spekulací v oblasti poskytování slev bylo v průběhu minulého školního roku přistoupeno ve spolupráci s vysokými školami a vydavatelem karet ISIC k provádění zpětných kontrol oprávněnosti poskytování slev v městské hromadné dopravě. Tyto slevy jsou určeny Cenovým výměrem MF ČR č. 01/2015 a dopravci, jako příjemci finančních kompenzací z veřejných rozpočtů, jsou povinni oprávněnost slev kontrolovat a dále také oprávněnost poskytnutí doložit pro kontrolní orgány.

Vzhledem k tomu, že ISIC karta je většinou škol deklarována jako ze zákona povinný průkaz studenta VŠ a administrativně nejméně náročná, upřednostňujeme předložení ISIC karty. V případě, že student ISIC karta není prolongována nebo jsou nějaké nesrovnalosti s ŽP ( nemožnost doložit oprávněnost poskytnutí slevy, je požadován originál potvrzení o studiu.

Jsme si vědomi nezbytnosti doplnění do předpisu. Děkujeme za podnět a velmi se omlouváme za případné problémy.

Takže dá se pochopit (tím spíš, jestli to nařizuje přímo ten nový Cenový výměr), že chcou kromě průkazu i potvrzení o studiu, které si nechají a můžou si podle něj zpětně ověřit, že jsem opravdu student, zrovna jako podle čísla isicu (podle původního systému si to neměli jak zpětně zjistit, jelikož všechny doklady má v ruce držitel lístku). Ale že se to ani neobtěžovali zanést do Tarifu (a že to platí už od minulého šk. roku!) nebo aspoň do letáčku, který pro studenty před začátkem šk. roku vytvořili, je teda dost těžkej fail a snad se brzo dočkáme nápravy.

Domis: Doufám, že to chápu dobře, že si vlastně šla pro novou průkazku, protože staré končí platnost koncem září, a lístek měla už od začátku září od ČD. Ta prodavačka se asi chovala celkem arogantně, což vyvrcholilo vyhozením potvrzení, ale hlavně chybně, a to už je i na stížnost. Nicméně ta rada s tím, že si měla rovnou koupit celou šalinkartu u ČD, je dobrá, pokud se něco nezměnilo, tak je tam průkazka levnější. biggrin

Alanis: e) Ten, který si ji nemůže koupit u ostatních dopravců, jelikož ti prodávají max. 4 zóny a ne 100 a 101 současně. A ČD mě zas začaly štvát tím termopapírem. Do té doby jsem chodil jen k nim. :sad:

prototyp401: Teď co je víc, jestli vyjádření DPMB nebo Tarif. Podle mě ten Tarif a paní z Kr. Pole měla pravdu. Teď je ale otázka, jestli se ten Tarif nedostal do rozporu s tím Cenovým výměrem.

6976
Žlutý kopec
Hodně záleží (jako všude jinde), na koho narazíš. Já poslední dobou chodím do Pisárek (mám to po ruce a nejsou zde fronty), a tam si nemůžu stěžovat. Stačí ISIC nebo potvrzení o studiu, jak je napsáno v SPP.

515
30 zář 2011 07:06
Brno u linek 3, 11, 12, 81, 92, 93, 99
Tak já se taky přidám :D
Šalinkartu jsem kupoval na Novobranské. Občanku jsem nepotřeboval, ale paní nestačil ani prodloužený ISIC ani potvrzení o studiu pro sociálku. Když mi pak zabavila potvrzení o studiu tak mě málem jeblo...Teď už jen čekám kdy mi (když v těch podmínkách mají že stačí platný ISIC) zabaví ISIC. sarcastic

6976
Žlutý kopec
Po minulých zkušenostech už s sebou beru ISIC i potvrzení o studiu, které si většinou není problém obstarat. Jednou se mi podařilo zapomenout občanku, ale to už byla čistě moje chyba, byť jsem si jen kupoval další roční.

Domis: těžko říct, jestli to tamní pracovníky baví, nebo to opravdu dostali příkazem, který jen využívá neznalosti SPP studenty.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2769 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 111  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata