Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 18 z 54    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 54  Další
Autor Zpráva

6620
21 pro 2005 17:01
Mogul píše:
kteří jedou po úzkém chodníku 30-40 km/h a nehledí nalevo napravo..

Tohle taky moc nechápu, někdy mám sto chutí jim ukázat, kde je silnice, asi to někdy fakt udělám.

902
02 lis 2006 07:32
Brno
Fantomas: Je to tak, jak říkáš. Ono taky není chodník jako chodník a není cyklista jako cyklista. Když potkám na chodníku nějakou postarší dámu s vyděšeným výrazem, která má řidičák ještě z doby, kdy se jezdilo vlevo (nebo ho vůbec nemá), tak mávnu rukou a radši jí uhnu. Ale vytáčí mě takoví ti "cyklističtí nadrženci" (nejčastěji chlapi v nejlepších letech), kteří jedou po úzkém chodníku 30-40 km/h a nehledí nalevo napravo.. Typický příklad tohodle je Olomoucká od zastávky Životského po křížení s cyklostezkou. Zrovna dneska jsem potkal jednoho takového: myška mezi auty, neukázání směru, přes křižovatku na červenou, pak přechod a chodník... Tyhle jedince tu doufám nikdo obhajovat nebude :wink:

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Richie: No já nevím, jezdit jenom po chodníku, to je snad ještě větší opruz než po silnici, když si představím, jaký opruz to je i tam, kde je to legální (cyklostezka Botanická). Na druhou stranu se přiznám, že když vyjíždím od / přijíždím k baráku, tak taky těch cca 50 metrů projedu po chodníku, než se dostanu k silnici (mezi zaparkovanými auty se s kolem neprotáhnu, abych na silnici najel rovnou), ale to jedu opravdu krokem, nejedu těsně kolem zdi (lidi vycházející ze vchodů), pokud by se někde nachomýtlo víc lidí, tak z toho kola slezu a stejně tak slezu ještě před přechodem, pokud se potřebuji dostat na opačnou stranu silnice. Představa, že bych stejným způsobem měl jet delší trasu, mi připadá šílená.

A ano, taky potkávám cyklisty jedoucí evidentně delší část cesty po chodnících. Pokud aspoň jedou opravdu opatrně a nikoho neohrožují a neomezují, tak s tím osobně až takový problém nemám, ale nechápu to. Ono to na těch silnicích vypadá sice šíleně, ale když se člověk vyhne největším tahům, tak se to celkem v klidu dá. Ale člověk samozřejmě musí znát předpisy a asi je taky rozdíl, když je někdo zvyklý po městě jezdit i autem, než když se do městského provozu na kole vydá někdo bez řidičáku.

Jinak musím říct, že co tento rok jezdím po městě pravidelněji, tak jsem se ani ze strany řidičů nesetkal s nějakým výrazným nerespektováním a snad jen jednou se mi stalo, že mě řidič naprosto záměrně a bezdůvodně zablokoval při zastavení ve frontě před křižovatkou, abych ho náhodou zprava nepodjel (a to nepodjíždím za každou cenu, někde holt na to místo není a když přede mnou třeba stojí dvě tři auta, tak to ani nemá takový význam).

902
Brno
Richie: Máš v podstatě 4 možnosti:
1. Odstěhovat se například do Rakouska.
2. Prosadit změnu vyhlášky, aby povolovala jízdu po chodníku.
3. Zalobovat, aby se tu vybudovaly cyklostezky po vzoru Rakouska.
4. Nerespektovat vyhlášku, jezdit po chodníku a počítat s tím, že tě na něm někdo sejme (flastr nedostaneš, protože PČR to neřeší..)

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
V provozu to sice pro ně nebezpečné je, ale proto, že se chovají jak prasata, nepředvídatelně a navíc řidiči ostatních dopravních prostředků je nerespektují. Kdyby tu byla vzájemná úcta a cyklista by jel dle pravidel silničního provozu a dostatečně předvídatelně, nebezpečí bude dostatečně malé.

1591
18 led 2009 10:06
Dokud nebudou kolem silnic cyklostezky tak jako třeba v Rakousku, tak budou cyklisti pořád jezdit po chodníkách proto že v provozu je to prostě šíleně nebezpečný a hnusný a když člověk jede po tom chodníku pomalu (brzdí nebo zastvavuje když míjí lidi (obzvlášť pohybově "labilní" jakou jsou děti a důchodci), tak si myslím že je to OK, protože jezdit po silnic je hnus mezi autystama...

902
Brno
Fantomas: Dnešní ranní "skóre": Celkem 8 (7 + 1 ležák), z toho 2 na červenou přes křižovatku u starého letiště a 2 na chodníku. Zbytek OK (pravda, ty jsem potkal v úseku, kde je hodně těžké něco porušit). Z těch dvou na chodníku byl jeden ještě navíc sprostej. Doufám, že to nebyl někdo ze zdejších :D
Pokud se ti 8 zdá málo, tak mě to za 15 minut cesty do práce bohatě stačí. A věř tomu, že si fakt dávám bacha, abych nějakýho slušnýho nepřehlídl..

Něco k osvětlení: Nechápu, jak může někdo na kole riskovat za tmy bez světel. tady přece nejde o nějakou vyhlášku, ale o vlastní bezpečnost. A vůbec, proč pro cyklisty neplatí celoroční svícení tak jako pro motoristy?

Ondra K., mceza: Jasně, že jsou úseky, které k tomu přímo svádí (například Olomoucká kolem rákosníků a starého letiště), ale na druhou stranu předpisy tu nejsou od toho, aby se dodržovaly jenom, když se někdo dívá..
Na tohle se mi naskytla krásná modelová situace včera: Jede si takhle cyklista cca 30 km/h po liduprázdném chodníku (ve Slatině od Lidlu směrem k Penny) a na zastávce vozovna Slatina zastaví trolejbus. Z toho na poslední chvíli vyskočí slépka se sluchátky na uších. Cyklista brzdil i ušima, aby ji nesejmul a slépka si ani nevšimla toho, že málem měla na zádech chlapa i s kolem. Docela by mě zajímalo, jak by se řešila takováhle nehoda, když by to cyklista neubrzdil nebo naopak, kdyby ta slépka z trolejbusu skočila přímo na něj...

Opravdu zdejším cyklistům (těm, kteří jezdí slušně) stojí za to zastávat se těch, kteří jezdí jako hovada a ještě se diví, že se to někomu nelíbí? Protože přesně jak píše Fantomas, zrovna tihle "cyklisti" jsou nejvíc vidět a těm slušným kazí reputaci...

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Mceza: povinné ne, ale mě těch pár kaček za helmu a osvětlení v souvislosti se životem docela stojí, zvlášť když jezdím po silnicích ve městě mezi auty, která ode mě často jezdí ani ne na šířku zrcátka. V posledních dnech používám (při nesnížené viditelnosti) jen zadní, bo přední není vidět, resp. minimálně (teď v posledních dnech na slunku, při zatažené obloze je to něco jiného).

2485
19 dub 2009 12:06
Brno
Takže těch cca osm osob co teď v noci jelo bez světel ( předního, zadního či dokonce obou ) je OK? Měl jsem za to, že osoba na kole má bejt vybavena nějakými reflexnímy prvky. Jinak přibyli čtyři cyklisté v cajku. Jako jet v noci bez světla je zhovadilost, jak na silnici tak tuplem na chodníku. Suma sumárum mne nikdo na neukáznenosti VĚTŠINY osob na kole přesvědčovat nemusí... naprostá většina si prostě jezdí jak chce.

Moje fotogalerie s dopravní tématikou.

4738
BRONX
Tak ta míra se zohledňuje. Pokud nikoho neohrozíš, máš to za pár stovek. Pokud ano, už to jsou vyšší tresty.

Moderátor
6179
11 dub 2010 15:05
Juliánov
Já se snažím držet zásady nikoho neohrožovat, takže dodržovat předpisy. Nicméně, pokud není přestupkem objektivně koho ohrozit, tak ho klidně udělám. Třeba jízda po liduprázdném chodníku, nebo přechodu. Vůbec si myslím, že by se měla víc zohledňovat míra "nebezpečnosti" přestupků.

"fejsbůk" BMHD.cz

4738
BRONX
Osvětlení a helma nejsou vždy povinné.

EDIT: fantomas byl rychlejší

1344
Krno
No to sis zrovna nevybral vhodný příklad, osvětlení (za nezhoršených světelných podmínek) ani helma (u osob starších 18 let) není povinné vybavení.

2485
19 dub 2009 12:06
Brno
Osobně to rozlišuji takto: Cyklista = osoba s řádnou výstrojí, jak na kole ( osvětlení vpředu a vzadu) tak na těle ( helma, případně jiné chrániče)
Osoba na kole = člověk co nemá něco z výše napsaných, povinných věcí na kole nebo na sobě.
Za dnešek jsem potkal dva cyklisty, kteří byli OK, nebo spíš nebyli zastiženi při přestupku. Další tři cyklisty, co jsem potkal neměli, problém s jízdou po chodníku nebo po přechodu pro chodce. A dál jsem potkal asi 20 az 25 osob na kole, bez povinného vybavení, ať už na silnici, chodníku, nebo přechodu, každopádně bez všech povinných náležitostí, co dle předpisů mají mít.Takže asi tak!

Moje fotogalerie s dopravní tématikou.

1344
Krno
mceza píše:
Je potřeba jednoznačně ukázat, že po chodníku se prostě nejezdí. Ale choticke značení a spousta cyklostezek na chodnících tomu moc nepomáhají...

A pak taky na takové cyklostezce vedené po chodníku, přerušované co chvíli přechodem bez přejezdu pro cyklisty, nemůže nikdo očekávat, že budou cyklisté neustále sesedat a nasedat.

Mogul: No šlo mi o to, že pokud počítáš jen cyklisty, se kterými se potkáš při chůzi, tak je poněkud logické, že narazíš hlavně na ty, kteří jedou po chodníku a přechodu.

11624
07 bře 2005 23:57
Brno
Mouka píše:
Cykloboom podpoří i speciální parkovací dům pro kola
Doufám, že nezůstane jen u řečí, ale dojde i na skutky. Určitě lépe vynaložená investice než orloj.

Koukám, že se naši představitelé inspirovali na nedávno proběhlé konferenci v Utrechtu, kde celkem unikátní parkovací dům pro kola úspěšně funguje.

https://bicycledutch.wordpress.com/2014 ... -facility/

6976
Žlutý kopec
Je škoda, že takové informace k cyklistům skoro neprosáknou. A bylo by určitě efektivní se na ně zaměřit, ale na začátku dávat třeba nižší sazby 100-200,-, ne hned flastr za litr. Myslím, že chyba je trochu i na straně PČR a městapa, kdy se zaměřují především na osvětu řidičů motorových vozidel.

4738
BRONX
S jízdou po chodníku je problém. Nedávno tu někdo dával nějaký článek, kde k tomu cyklisty nějaká cykloorganizace nabádá, protože je to pro ně bezpečnější...

Je potřeba jednoznačně ukázat, že po chodníku se prostě nejezdí. Ale choticke značení a spousta cyklostezek na chodnících tomu moc nepomáhají...

902
Brno
MartinV: Jasně že "krpa" je viditelná víc. Běžné přestupky jsou mi šumák, ale jízdu po chodníku a po přechodu beru jako aroganci a ne jako "krpu".. (Takže to vlastně nepatří do tématu "Problematika cyklistů na silnicích", ale spíš "Cyklisté na chodnících")
Fantomas: No, však ty moc dobře víš, jak to bylo myšleno ;-) Ale když už jsi vzpomněl ty srážky, tak ty byly dnes na chodníku zatím jen dvě...
Kupodivu si slušných cyklistů všímám. Už jenom proto, že třeba těch, co se obtěžují ukázat změnu směru potkávám hodně málo.

1344
Krno
Mogul píše:
Mě to cestou do práce (v 6 ráno) bohatě stačí. Počítám jen ty, které potkám osobně, ne ty, které vidím ze šaliny..

Osobně znamená co? Že tě pozdraví nebo se s tebou srazí? sarcastic

6976
Žlutý kopec
Mogul: ono to je tím, že pokud jede cyklista dle předpisů, nevnímáš ho. To stejné u aut. Kolik zaregistruješ slušných řidičů a kolik si zapamatuješ těch, co udělali krpu?

902
Brno
Fantomas píše:
Jen 10 cyklistů denně je v této roční době a počasí nějak podezřele málo, jestli nevidíš hlavně ty, které chceš vidět...

Mě to cestou do práce (v 6 ráno) bohatě stačí. Počítám jen ty, které potkám osobně, ne ty, které vidím ze šaliny..

1344
Krno
Jen 10 cyklistů denně je v této roční době a počasí nějak podezřele málo, jestli nevidíš hlavně ty, které chceš vidět. Já teda cyklistů potkám i během krátké cesty daleko víc (a to se nebavím o cyklostezkách).

Jinak toto je zářná ukázka toho, jak s prominutím vymaštění někteří jedinci jsou. Ale inteligentního člověka snad nenapadne z tohoto případu dělat závěry ohledně všech cyklistů - snad každý uzná, že procentu cyklistů, kteří by byli schopní jezdit neosvětlení v noci po dálnici, bude naprosto mizivé a fakt, že jedou na kole je u nich ten nejméně podstatný. (Jinak doufám, že míra zavinění řidičky bude stanovena na 0%, nějak si nedokážu představit, jak by tomuto mohl řidič zabránit.)

902
Brno
Denně potkávám cca 10 cyklistů. Z toho 6-8 na chodníku nebo na přechodě. Podle předpisů jede tak 1-2. Ale možná potkávám jen těch pár cyklistů, kterí porušují předpisy :-)

6976
Žlutý kopec
Stejně jako někteří řidiči aut vidí řadu cyklistů, co jezdí protisměrně v jednosměrkách, po dvou vedle sebe, nebo kteří řidičům ukazují, že jsou jedničky, já zase vidím auta, jejichž řidiči nepouští chodce na přechodu, jezdí v BUS pruzích, nebo na červenou tak, že zablokují křižovatku (ideální každodenní úkaz u Soukenické).
Zkrátka v obou skupinách jsou nejen normální lidé, ale také ti, kteří mají hlavu jen k tomu, aby jim nepršelo do krku. Každý člověk má tendenci si zapamatovat spíš to negativní.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1349 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 54  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata