Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 27 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
Konec diskuze, vraťme se k tématu, nová otázka, něco zase staršího s tramvají (doufám, že snímek tu již nebyl, ztrácím už přehled a při hledání mohu přehlédnout), tradičně kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0264.jpg

Přeji všem ve volných chvílích úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zabanovaný
3619
Brno
I když tak trochu spoléhám na fakt, že se na netu dá najít ledasco, při přípravě otázky o tom neuvažuji, to spíš až v průběhu otázky přijde nemilé překvapení, že net zklamal, že na něm nic není, přichází i milé překvapení, kdy jsem odpovídajícími upozorněn na fakty z netu, o kterých jsem nevěděl, takže by se dalo říct "A během toho hledání se právě dozvědět různé další zajímavé věci, čímž to celou zábavu činí ještě poučnější." Jak plyne z předešlého, nepsal

1363
06 zář 2010 15:29
Brno - Masarykova čtvrť
Jak jsem pochopil (a zdá se mi, že to sem kolega J*M* i přímo psal), ty hádanky jsou stavěné tak, aby člověk byl schopný pomocí internetů na odpověď přijít. A během toho hledání se právě dozvěděl různé další zajímavé věci, čímž to celou zábavu činí ještě poučnější. Nebo se pletu?

3750
08 čer 2005 23:12
Já, ač Brňák, jsem neměl dosud tušení, že se ve Slovákově nacházel vratný trojúhelník, takže i když jsem si vydedukoval všechno to, co tady psal J*M*, i po nápovědě s linkou 3, jsem prostě neměl žádnou šanci na to přijít (že to není Jaroška ani Tábor bylo zřejmé podle zeleně a zástavby), takže jediné "bádání", které by mi zbývalo, by bylo projít všechny boční ulice na trase (tehdejší) linky 3 a slepě doufat, že tipnu něco, kde se třeba v minulosti nacházel trojúhelník.

A co se týče účasti nebrňáků, já taky třeba nejsem Pražák, ale v Praze pár míst znám, a těch pár míst bych nejspíš poznal, obyzvlášť pokud bych se na nich býval nacházel před "proměnou" v čase.

A ještě mě napadá, v tomto tématu se člověk dozvídá spoustu zajímavých věcí, například kdy byly zrušeny tyčové sběrače, kdy byly jak označovány linky, kdy se používal jaký formát evidenčních čísel atd.. Možná by stálo za to tyhle informace posbírat a sepsat, protože tohle se třeba na internetu asi nedá najít. Stejně jako třeba dát dohromady seznam všech vratných trojúhelníků v síti, protože o vratném trojúhelníku na Slovákově jsem slyšel poprvé až v souvislosti s touto hádankou, a jistě nejsem sám.

821
25 led 2006 09:46
Ad J.M.: Určitě v tom není averze - jsem možná trochu více příznivcem konkurenčního fóra a hlavně - neumím sem vkládat fotky, resp. mi vždycky dlouho trvá, než na to příjdu. Taky nemám čas vyhodnocovat odpovědi. Takže pokud při skenování narazím na nějaký obzvlášť zajimavý snímek, je pro mě jednodušší jej dát tam.

Zabanovaný
3619
Brno
Fantomas píše:
... Bohužel v internetových zdrojích (jiné k dispozici nemám) jsem na zmínku o tom, že tu někdy byl vratný trojúhelník, nenarazil (čímž netvrdím, že se to nedá najít, ...),...
I toto se stává, bohužel i specializovaný web BMHD má v ledasčem mezery (které se dost často projeví právě v tomto tématu) a upozorněná na tyto proběhne vždy zatím bez reakce členů a adminů. V tomto případě to tak úplně není, dá se čerpat z archivu z ostatních dokumentů z dokumentu Historie linek MHD, z kterého čerpám hodně často i já.
Fantomas píše:
... po krátkém "bádání" jsem tento tip zavrhl a další nápovědy mi taky nepomohly, ...

I to se může stát, člověk není jasnovidec (jak si někteří odpovídající představují, např při odpovědích "komárov"), bez odpovědí (a to hlavně těch špatných) se těžko tomu, kdo otázku položil, nachází směr, kterým nápovědy směrovat (o tomto by mohli hovořit jistě i ti, co pokládají otázku v ostatních Poznej...). Což taky může vézt na příklad k tomu, že až po polopatistické nápovědě dorazí první odpověď, správná, ve které se odpovídající zmíní, že není Brňák, se pak může stát každému, že utrousí nějaké rýpnutí. Při takových akcích, jako probíhají zde (nebo v ostatních Poznej ...), je potřeba spolupráci, a když tato skřípe, tak příčina skřípotu nemusí být vždy jen na jedné straně.

Ještě bych tu znovu připomenul, proč jsem toto téma kdysi založil (a že je v zábavě není moje chyba). Bylo založeno, aby se našli nástupci dnešní generace znalých historie MHD odcházející pomalu do důchodu a chystajících se na skok do rakve, nástupců, kteří by převzali znalosti předchůdců a kteří by je dále rozvíjeli. Což se nedaří, protože pro většinu z mladších začíná historie MHD někdy počátkem 70. let minulého století a to, jak mi připadá, velmi teoreticky, protože prakticky nakonec vědí (nebo dovedou vyhledat) dle odpovědí více o počátcích 20. století, než o éře tramvají T3. Hledání nástupců je vlastně nalévání vědomostí do hlavy potenciálním nástupcům, což je vlastně v podstatě ten pocit školy, kdy jsou do hlavy nalévány (dle žáků) nechtěné znalosti a vyžadována jejich znalost. I zde se vlastně vyžaduje jejich znalost, když se předpokládá, že znalosti z řešení minulých otázek uvízly v hlavě a budou použity při řešení aktuální otázky.

Účast je naprosto dobrovolná, jen je potřeba si uvědomit tu nutnou spolupráci, aby to tu fungovalo. To si musí zvážit každý sám

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
No vida, Slovákovu mám skoro za rohem a absolutně jsem ji nepoznal, ani teď se mi tomu pomalu nechce věřit :-) . Bohužel v internetových zdrojích (jiné k dispozici nemám) jsem na zmínku o tom, že tu někdy byl vratný trojúhelník, nenarazil (čímž netvrdím, že se to nedá najít, třeba dá), tak to se pak těžko hádá...

Jinak ještě k té probíhající debatě (jo, jdu si taky "přihřát polívčičku" - když už to vře, tak ať všechno najednou). Ano, toto téma je velmi zajímavé a to i přesto, že v naprosté většině otázek tápu. Takže i když neodpovídám, tak ho stále se zájmem sleduji, jen škoda toho, co se tu poslední dobou děje. Já bych se snažil odpovídat (pokud mám čas, chuť a náladu), ale když opravdu absolutně netuším a těch pár tipů co mám, se ukáže jako mylných, tak holt neodpovím (v tomto případě jsem např. pravděpodobně podobně jako spousta dalších tipoval Jarošku, ale po krátkém "bádání" jsem tento tip zavrhl a další nápovědy mi taky nepomohly, spíš mě naopak svedly z cesty - čímž neříkám, že byly špatné, jen prostě pomůžou někomu, kdo má zase nějakou určitou znalost nebo ví, jak s informací naložit). Jindy se zase ukáže, že můj tip byl správný, ale buď jsem ho z nějakého důvodu zavrhl anebo jsem neměl dostatek indicií, abych si mohl být alespoň trochu jistý. No a nejhorší (a zároveň nejzajímavější) jsou pro mě otázky, kde z domů na fotce už jich 95 % nestojí.
Ano, taky mi spousta příspěvků od J*M* připadá poslední dobou zbytečně rýpavých, mnohdy mi vyznívají tak, že ti, co neví odpověď, jsou nesvéprávní idioti a líné lemry (byť to samozřejmě není takto napsáno, ale po pár příspěvcích v podobném duchu to na mě holt ten dojem udělá, i když to tak možná nebylo zamýšleno), ale pokud místo poznám nebo mám tip, který se ukáže pravdivým či aspoň pravděpodobným, tak jsem ochotný to překousnout a odpovím. Jen mi zkrátka trochu vadí, když si tu občas připadám jako ve škole, kde učitel kárá své studenty poté, co špatně napsali písemku (a že tento dojem mám jen posledních pár měsíců, dřív nic takového nepamatuji). Tady je snad účast dobrovolná a děláme to pro zábavu.

Zabanovaný
3619
Brno
Rád bych poopravil kolegu Mauricia, poznámku stylu "snad není moc arogantní" píši u příspěvku, kde sděluji svůj kritický názor na nějakou věc a tento názor by mohl někdo neznalý problému považovat za něčí urážku. K problému sedaček jsem sice napsal "ti neměli být připuštění, ti mají v MHD stát, a ne kecat do typu sedadel", abych uvedl, že jen pamětníci mohou ocenit genialitu laminátových sedaček vozů T3 a K2, asi jsem trochu přestřelil, spíš by můj záměr měl znít "ti neměli být připuštění, ti by měli v MHD stát, a ne kecat do typu sedadel". K tomuto a problémům "oslovení duchna mě uráží" mohu říci, mnoho z nás ve svém slovníku používá výrazy nevhodné pro sluch jiné generace (i já), aniž by si uvědomovali, že by to někoho mohlo urazit. Byly mi zde vytčeny některé moje výroky jako urážející a arogantní z pohledu jiné generace a já se snažím upozornit, že je tu všeobecně používán slovník (nejen já), který by mohl být klasifikován stejně.

9986
15 led 2005 23:41
Je škoda, že toto téma ožilo pouze ve chvíli, kdy si pár lidí potřebovalo zvýšit své ego a kopnout si naprosto zbytečně do někoho jiného, o to zajímavější, že to jsou tedy zjevně lidé, kterým to vadí už delší dobu, ale polívčičku si přihřáli až teď, kdy se můžou schovat za někoho jiného.
Abych tedy řekl taky svůj názor, ač jsem o něm poměrně dlouho přemýšlel. Toto téma (ano, je to soukromé téma J*M*, ale to je tím, že sem nikdo jiný nepřispívá protože nechce, ne proto, že by nemohl - osobně jsem sem dával jednu fotku a problém nebyl) považuji za jedno z nejplodnějších témat celého fóra, protože narozdíl od nesmyslných příspěvků kindermafie ve vypravenosti, stejně nesmyslných příspěvků ve veřejné diskuzi, nezajímavému dohadování ve výlukách, zde se člověk alespoň něco dozví a přiučí. Podání pana J*M* je sice poněkud specifické a uznávám, že je občas trochu přestřelené, není to ale nic, co by mě nějak výrazně vadilo. Mnohem víc mi vadí to, co se děje po té - tedy to, jak ze sebe dělá J*M* ublížené děcko, do každého příspěvku píše "snad není moc arogantní", "mladí lidé mají stát", "oslovení duchna mě uráží" a podobné výstřednosti, které mám dojem, že píše vždy jen po té, co mu někdo něco řekne. Tím své příspěvky akorát degraduje na nejmenší možnou úroveň, což je velká škoda.

Zabanovaný
3619
Brno
Ještě k problémům tohoto tématu, je otázkou, zda se někdo zamyslel, proč člen tohoto fóra dá raději otázku na žlutozeleném fóru než v tomto tématu, i když sem kdysi přispíval (s averzí ke mně bych nepočítal u osoby, která mi tyká téměř 30 let, moje třicetileté tykání jemu je dáno výsadou mého stáří). Možná dojdete k zajímavým postřehům

Zabanovaný
3619
Brno
Odpověď "A časově 1. čtvrtina 70-tých let 20. století." (popř 1969 - 1972) by mi stačila na klasifikaci jako "datace" z důvodu limitu 1.4.1973 (zrušení trianglu)

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Dovolím si taky reagovat.
Mě ty lehce arogantní nápovědy taky někdy štvou, ale vždy se nad to povznesu (asi jsem zvyklý na arogantní lidi, můj tatínek a majitel v práci).
Spíš jsem rád, když se zde hádanka objeví, já se něco nového o svém RODNÉM městě dozvím. A trochu si zapřemýšlím a zahádám si. A jestli je to soukromé vlákno? Tak sem hádanky dávejte i ostatní. Myslím si, že kolega J*M* po ukončení nechává prostor pro ostatní a nepere sem hned další svoji otázku.
Ale abych kolegu jen nechválil, moje odpověď "A časově 1. pol. 70-tých let 20. století." mi nepřijde jako "a trochu širší datace" !!! Jak jsem měl uvést přesněji? Třeba pondělí 1. května 1972 10hod dopo.???

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku, Ukončení raději bez statistiky, která by mohla vyznít jako arogantní příspěvek pro některé zdejší členy fóra.

Správně odpověděli na místo:
ReZ (+ vůz a trochu širší datace), mOZZek (+ naznačení vozu/v nápovědě byl typ použit/, datace na den) a Johnny5 (+ naznačení vozu/v nápovědě byl typ použit/, datace)

Správná odpověď:
Pohled na vratný kolejový trojúhelník na ulici Slovákově (vratný trojúhelník poznán všemi účastníky, ulice Slovákova jen výše uvedenými), na němž se s max pravděpodobností 1.5.1972 (snímek je díky praporům vyfocen na státní svátek /na 1. máje jedině docházelo k přerušení dopravy v centru/ v rozmezí po roce 1969 /čtyřmístné ev. číslo na voze/ do 1.4.1973 /zrušení trojúhelníku/, rok 1972 upřesnil mOZZek /na automobilu SPZ začínající BMB - vydávání této SPZ až v roce 1972/) obrací vůz typuT2 ev.č. 1413 (vůz není již v originálním stavu, má již uspořádání sedadel 1+1, tj po 1. GO) na vlaku 1/3 (zapisovači vypravenosti mají možnost zápisu) jedoucí z Bystrce do centra s cedulí Maloměřice a díky neprůjezdnému centru se obrací na trianglu, z kterého se s cedulí Bystrc vrátí na konečnou, z které vyjel
Příloha:
had 0267a.jpg

Všem zúčastněným děkuji a úspěšným gratuluji :applause:
Děkuji členům i za propagaci tohoto tématu

Uvolňuji pro další otázku

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Já jenom doufám, aby tyto poslední příspěvky vzal uživatel J*M* s nadhledem. Jeho hádanky jsou většinou hodně zajímavé, a předem dobře připravené - viz například předminulá hádanka s fotkama od mostu českotřebovské trati hned v několika úhlech pohledu. A taky mi nepřijde, že by se tady jednalo o soukromé vlákno. Vždyť autor předem avizuje datum ukončení, a mezi otázkami je vždy několikadenní pauza...

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Pokud si dobře pamatuji, tak hádanky zde dávalo více autorů, nejen J*M*. Takže proč mluvit o soukromém vláknu? U každého (vlákna) platí, že někdo přispívá více, než jiný.
Mch. ano, taky nemám rád příspěvky, které někoho uráží - ať už je řeč o sedačkách, kindermafiánech nebo neznalosti historického Brna.

Ale nad jednou věcí si marně lámu hlavu - čemu všechny ty negativní příspěvky pomohly?

125
06 srp 2013 22:29
Já tohle téma beru prostě jako soukromé uživatelé J*M* a občas sem jen ze zvědavosti nakouknu, prohlídnu obrázek a případně počkám na odpověď když mě to zajímá.

3345
13 lis 2004 11:58
Omluva celkem není na místě. Netvrdím, že jsem kdy odpovídal. To mi znechutilo již to, co se děje zde, ve veřejném tématu. Tady těch urážek a narážek bylo až až! A že se k tomu vlastně nemusím vyjadřovat a číst to tu? Taky pravda, ale vadí mi tento způsob chování, takže se ozvu, i když se mě to přímo netýká. A ne, nejsem žádnej "spasitel" nebo tak něco..

Zabanovaný
3619
Brno
mh píše:
... Takže i když bych třeba měl nějaký tip a zájem, tak si ho nechám raději pro sebe... nestojím o arogantní odpověď typu "jaktože si dovoluji nevědět, že žlutá linka jezdila tam a tam" a vozy měly "takový a makový střechy". Tyhle znalosti mám pouze u současné "generace" šalin, se kterými pracuji a do tohoto tématu můžu přispět pouze odpovědí typu "komárov", což bych si dovolil hodně...

Nepamatuji, že by kolega mh se někdy účastnil otázek v tomto tématu (za poslední 3 roky jsem nenašel ani jednu SZ od něho). Proto ho žádám, aby doložil, že někdy odpovídal na otázku v tomto tématu. Neodpovídal-li, tak nemůže vědět, jak odpovídám účastníkům, tedy by to chtělo omluvu. V odpovědích na odpověď napíši něco ve stylu "Správně, :applause: " nebo "trefa vedle, [-X " a zdůvodním své tvrzení, aby odpovídající se mohl opravit. Je-li to bráno jako arogantní odpověď, tak potom nevím ...

3345
13 lis 2004 11:58
Tin píše:
Protože pokud není téma na hlavní stránce, najdou si ho jen zarytí fanoušci (a u méně frekventovaných "poznejte vůz/místo" to platí ještě výrazněji).

Já tedy nevím jak ostatní, ale já k zobrazení nových příspěvků používám "tlačítko" "Nepřečtené příspěvky", kde se to zobrazí vždy. Do TOP10 se vše nové nevleze...

Jinak se připojuji k některým "jedincům". Otázky jsou zde zajímavé, to se musí nechat. Ale historie mě zajímá řekněme jen povrchně. Takže i když bych třeba měl nějaký tip a zájem, tak si ho nechám raději pro sebe... nestojím o arogantní odpověď typu "jaktože si dovoluji nevědět, že žlutá linka jezdila tam a tam" a vozy měly "takový a makový střechy". Tyhle znalosti mám pouze u současné "generace" šalin, se kterými pracuji a do tohoto tématu můžu přispět pouze odpovědí typu "komárov", což bych si dovolil hodně...

Zabanovaný
3619
Brno
Pomoci SZ jsem poskytl nápovědu, aby ostatní se necítili poškozeni na svých právech, tak všem

V trase linky 3 v té době (vozy T2 po 1. GO) byly 3 místa, na kterých bylo možno vidět couvání, na prvním místě by měla tramvaj jinou tabulku s cílem, na třetí taktéž (couvání s tabulkou Maloměřice na ni by bylo jen při nějaké nehodě a ne z důvodu praporů) a jen na druhém místě to jedině sedí - linka 3 jede směrem na Maloměřice a z důvodu neprůjezdnost trati (prapory) se obrací, aby se vrátila na konečnou, ze které vyjela. Myslím, že logicky se dá místo najít i osobou Brno neznající bádáním v patřičných materiálech.

Zabanovaný
3619
Brno
Pro b1 - pochopím-li z odpovědí, že není potřeba jistý druh nápovědy, že skutečnost na snímku pochopena, tak tímto směrem nenapovídám.

Pro příklad - na snímku evidentně tramvaj couvá (couvání je kryto dispečerem), což všichni odpovídající pochopili a udělali správné závěry. Poslal-li by někdo odpověď, z které bych vydedukoval, že toto nepochopeno, směroval bych nápovědy tímto směrem. Jako nápovědu jsem použil číslo linky a směrovou tabuli, bláhově si myslíc, že budete hledat místa v trase této linky, odpovědí chodí na místo, kde se tato linka obsazovaná tímto typem vozu (hlavně ve stavu jak na snímku) neměla možnost se dostat.

Ony ty nápovědy mohou pomoci jen když se u toho myslí a používají se všechny aspekty čitelné ze snímku, proto je to vlastně soutěž, tj kdo je bystřejší a šikovnější tu bystrost upotřebit při bádání. Já nepodařené pokusy nezveřejňuji, to si tady občas jen sám někdo sype popel na hlavu, že ho něco na snímku netrklo. A přesto mi to občas připadá, jakoby se někteří styděli za odpovědi a dál se nepokouší odpovědět. A přitom i špatné odpovědi vítám, ne, že bych měl radost z nich, ale proto, že dle nich hledám jak napovědět

3750
08 čer 2005 23:12
Tak aby se neřeklo, že je málo odpovědí, tak tady je moje odpověď: Nevím, co je to za místo. A předpokládám, že z těch 35 lidí, co si za posledních 24 hodin prohlédlo toto téma (J*M* jistě dodá přesné číslo), to asi většina také neví, jinak by asi správnou odpověď napsali.

A tato nápověda
J*M* píše:
Tragédie, snímek z 19. století - tragédie, snímek z doby, kdy z autonovinek dnes čerství autoveteráni, - tragédie. Brňáci neznají své město, snaží se náplavy a pak to dopadá takto: 4 odpovědi od 3 odpovídajících, úspěšnost 25%, tragédie sarcastic
mi bohužel taky nepomohla. A to jsem nad tím snímkem nějaký čas strávil bádáním.

3342
21 led 2011 14:19
A u mě by třeba chuť i byla, tipy částo mám, ale jak jsem na tom teď s časem, tak prostě nebádám, protože mám spoustu dalších důležitějších aktivit. Tady třeba mám cca dva až tři tipy, kde by to mohlo být, ale bohužel není čas to zkoumat. Odpověď by byla typu Komárov, dobu bych trefil s přesností +-20 let (a hádám, že se dá určit i přesně na den), takže jí posílat nechci...

496
31 led 2011 13:46
Jezour píše:
mechoš: naprostý souhlas.
Jediné, o co kolegovi J*M* jde, aby jeho "Historie - poznejte místo" bylo vždy mezi prvními deseti tématy na hlavní stránce. Dá se to krásně vysledovat, všímejte si toho :D

Protože pokud není téma na hlavní stránce, najdou si ho jen zarytí fanoušci (a u méně frekventovaných "poznejte vůz/místo" to platí ještě výrazněji).

Kolega JM si hlavně neuvědomil, že když začne dávat fotky z jiné doby a jiných míst, než byli všichni zvyklí, bude mnoho otázek trvat, než se odpovídající doučí potřebné vědomosti.

738
27 bře 2010 10:37
Brno Bohunice - 6, 8, 10, 50, E50, 60, 61, 69, 82, N90, N91 a N96
Nezajímají mě hádanky, jednou za čas se podívám na uplynulé fotky i s odpověďmi, to jsem se nevyjádřil úplně jasně, ale podstata zůstává, nemám již nejmenší chuť se účastnit.

RT6N26 --> colt274

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2603 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata