Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 30 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
Konec víkendu, končím otázku, která zde visela zbytečně od středy 22,30 h, neboť od té doby se již nikdo nenamáhal se pokusit odpovědět. přišlo 7 odpovědí na místo, 5 správných, 5 pokusů o určení soupravy, vše správné, jen 1 neplatný (nebylo poznáno místo), pokusů o dataci 4, všechny mimo nebo značně široké (toleranci jsem bral 1955-9 dle stavu soupravy).

Správně odpověděli na místo:
MartinV (+souprava a velmi široká datace), b1 (+souprava a velmi široká datace), Duš (+souprava, datace mimo), chat-maniac a adam_r (+souprava, linka a velmi široká datace)

Správná odpověď:
Pohled do míst, kde dnes se nachází křížení polňačky s čtyřproudou ulicí Kníníčskou (to je ten přejezd, neboť trať výstavbou oné komunikace byla odsunuta k východu) naproti výjezdu od benzínky. Poznávací bod v pozadí je ještě funkční kamenolom nad dnešní zastávkou Kamenolom, tehdy Bystrc - Letná (lom znovu zprovozněn pro výstavbu trati v roce 1948), trať v popředí je s vignolových kolejnic (typ Xa), což byl též údaj, který spolu s typem soupravy (souprava byla typická z počátku pro dvě linky, z nichž ta druhá byla jen zkrácená první) vám mělo napovědět ono místo. Souprava na snímku lidově zvaná bystrčáky (nebo i plecháče mezi tramvajáky), nebo spíš její stav vám měla napovědět dataci. Mv typu MT4 ev. č. 136 a vv4 již nejsou ve stavu, jak vyrobeny (nemá hliníkový znak DP na čele, má hvězdu nad demontovaným znakem, na boku ještě velká čísla, ale již s malým znakem, na oknech dodělané stahovací větračky, blinkry, nemá ještě nový čelní reflektor, stále ten původní s dvěma normálními žárovkami jak staré dvouosé vozy - což je stav, který se vyskytoval mezi roky 1955 až 1959). Datace dle jiných snímků by měla být rok 1957. Souprava se pohybuje na jediné lince zde provozované v té době a to lince 3 Obřany - Bystrc.
Dnešní pohled do oněch míst
a tehdejší
Příloha:
had 0260a.jpg

Všem zúčastněným děkuji a úspěšným gratuluji :applause:

Uvolňuji pro další otázku

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zabanovaný
3619
Brno
Ve středu večer ještě jedna odpověď na všechny 3 otázky a linku, vše správně, jen datace široká. Pak nic, jak napovědět? Pro dataci je důležitý stav soupravy (už není v originálním stavu, ale ještě jen část úprav), z datace vyjde, kudy souprava tehdy jezdila, a z kolejového svršku a okolí vyjde místo. Tak snad ještě někdo vydedukuje správnou odpověď, otázku ukončím s koncem víkendu

Zabanovaný
3619
Brno
Za posledních 12 hod 3 SZ, jedno doplnění k předchozí odpovědi o určení soupravy a dataci (souprava správně, datace široká) a dvě určení místa s 50% úspěšností. Z odpovědí mi napadá nápověda pro účastníky se špatným smyslem pro detail, k dříve uvedeným detailům (věc v pozadí, přejezd v popředí) věnujte pozornost kolejovému svršku, který hodně napoví o dataci i vlastně o místu na snímku

Zabanovaný
3619
Brno
Otázka sice stále běží, ale odpovědi váznou, jen 1 odpověď (i se správným pokusem o určení soupravy), ale s špatně určeným místem. Nevím, ale myslím, že určení místa lehké, v pozadí místo nezaměnitelné a v popředí věc, která i přes stavební změny lze lokalizovat

Zabanovaný
3619
Brno
Jen připomenu, že stále běží otázka. Zatím jen 3 odpovědi (3x místo - správně, 2x souprava - správně, datace 2x - jednou interval 20 let, podruhé cca o desetiletí mimo) Přeji mnoho zdaru do bádání, zvlášť vice úspěchů v datování

Zabanovaný
3619
Brno
Ta otázka mě taky napadla, horní cedulka je pravděpodobně s nápisem autobusová doprava, ta spodní jen s nápisem Zastávka. Jest-li jedna nebyla barevně odlišná z důvodu označení rekreační dopravy, cedule čísla linky na rekreační dopravě bývaly též barevně odlišné (barva se dobou měnila, původně, nemýlím-li se, červená, pak zelená, čísla na bílé tabulce, později červená tabulka s vyřezaným číslem).

3750
08 čer 2005 23:12
Po té poslední nápovědě jsem na mapách dlouho hledal místo, kde by mohl být takto vidět pavilon Z, ale marně ](*,)

Ale měl bych dotaz: Proč má ten označník dvakrát ceduli zastávka?

Zabanovaný
3619
Brno
Tramvajové vleky, vozovny a autobusy jsou španělská vesnice, tak na tento týden ještě něco z jiného soudku, trochu přírody, otázka zní - kde, co a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0260.jpg

Přeji všem úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi, obvzláště v tomto případě, a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu ! O

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku. Znovu jste se tedy "vytáhli", nepoznat areál vozovny Pisárky, autobus RTO, z evidence si neurčit dataci a z datace linku. Přišlo 7 odpovědí od 6 odpovídajících + 2 opravy. Místo 7x, správně 6x (a to jsem u jedné odpovědi přivřel obě oči), určení vozu 2x, oboje správně, datace 3x, správně nebo v toleranci 3x, linka 4x, správně 2x (1x po opravě)

renek (+datace,+linka), Philip, leviathan (+vůz,+datace,+linka po opravě), chat-maniac, Fathom a stuřík (+vůz,+datace)

Správná odpověď:
Pohled na odjezdovou zastávku autobusu na tak zvaném nádvoří vozovny Pisárky (dnes parkoviště pro zaměstnance), v pozadí budova dílen z roku 1927 (dnes KP a ze zázemí je školní oddělení), vpravo bývalý silniční vjezd s vrátnicí do areálu, vlevo mimo snímek odjezdová zastávka smyčky Pisárky. Autobus je z poslední dodávky autobusů Š 706 RTO MTZ z roku 1971 (podle SPZ se dalo určit - do roku 1971 včetně SPZ BZ-xx-xx, v roce 1971 se objevují BS-xx-xx), jelikož svítí autobus novotou, dá se tipnout na rok 1971 (datace dle autora snímku 15.9.1971, což potvrzují praporky na čele z důvodu konání strojírenského veletrhu). Dataci potvrzuje čtyřmístné ev. číslo, anténa vysílačky (po roce 1969) i bílá tabulka linky (do cca 1974). V době, kdy autobus mohl svítit novotou z této zastávky odjížděly dvě linky, jedna rekreační (třímístné číslo) a jedna normální s dvojmístným číslem. Takže se dalo jednoznačně určit, že je to linka 61 do Jundrova.
Originál snímek získaný z nějakého německého šotoušského webu
Příloha:
had 0259o.jpg

a dnešní pohled na stejné místo, kdy je vidět kopule pavilonu Z (který taky nepoznán)

Všem zúčastněným děkuji a úspěšným gratuluji :applause:

PS Do vypravenosti lze zaznamenat, že 15.9.1971 byl na lince 61 vůz e.č. 2250 a do evidence u vozu 2250 lze doplnit SPZ BS-31-30

Zabanovaný
3619
Brno
Střecha většině nepomohla, tak pozadí v současné podobě
Příloha:
had 0259b.jpg

takže snad poznají už definitivně všichni po této polopatické nápovědě

3750
08 čer 2005 23:12
Tak třeba já jsem na tom podobně jako MartinV, a že to není Krematorium, na to jsem taky sám přišel, ale pořád nevím.

Zabanovaný
3619
Brno
Po oživení tématu dnes dvě odpovědi, jedna kompletní a kompletně správná a jedna jen na místo, nesprávná. Nesprávné určení místa mi napovědělo, jak napovědět. Ona střecha nad budovou s tématem brněnské MHD úzce související určitě není brněnské krematorium. Přeji úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Tak to nezbývá, nepozná-li někdo onu střechu nad budovou s tématem úzce souvisejícím, než počkat na ukončení a určení místa a pak se chytat za hlavu, jak tu kdysi napsal chat-maniac. Každý další pokus o nápovědu by byl vlastně řešením otázky kde.

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
No připomenutí je sice dobrá věc, ale kupř. já se stále nemám čeho chytit. Na snímek jsem se díval několikrát a rád bych odpověděl, ale nevím. Co se týče jedné nápovědy - střechy, ta je vidět i na prvním snímku a na druhém mi neříká o nic víc. :-?

Zabanovaný
3619
Brno
Stále žádný další pokus, dokonce ustalo po zmizení tématu z kolonky Nejnovější příspěvky i nahlížení do tématu. Tak jen se připomenutí s přáním dočkání se kompletní a kompletně správné odpovědi na tuto lehkou otázku (tak lehkou, že nevím jak napovědět)

Zabanovaný
3619
Brno
Připomenu, že stále běží soutěžní otázka a stále nikdo další se s odpovědí nepřidal. Využijí odkaz (ano, je to konečná trolejbusu ve smyčce pod Grandem) k další nápovědě, která by mohla pomoci k dataci soutěžního snímku (viz tabulka čísla linky, SPZ, číslo trolejbusu, barevná provedení autobusu i autobusů v pozadí na snímku v odkazu)

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
Ano, je.

2994
09 zář 2009 20:14
http://www.busportal.cz/modules.php?nam ... 31&secid=7

Jen tak mimosoutěžně - není to trolejbusová smyčka na Hlaváku?

Zabanovaný
3619
Brno
Duš píše:
Místo bych dal, typ vozu letmo taky , ale na zbytek si netroufám ...
Tak proč Duši nepošleš odpověď? Téma se jmenuje Historie - poznáte místo?, otázky co, kdy a dnešní rozšíření o linku jsou pro znalé, tedy navíc.
Kdo na rozdíl od Duše stále nepoznal místo, tak tomu menší nápověda, podle následujícího snímku snad poznají všichni.
Příloha:
had 0259a.jpg

Jinak přišly 2 odpovědi, jedna na místo, dataci a linku, a druhá na místo a linku. První správná, druhá díky nedatování snímku linky špatně, místo správně. Doufám, že po nápovědě obdržím kompletní odpovědi a kompletně správné

771
12 bře 2009 21:57
kousek od Tasy
J*M* píše:
Přece jen mě nápověda na místo, ač stále ani jeden pokus, nakonec napadla. Zastávka by dnes byla klasifikována, že leží v zóně 100. Tak snad toto někomu rozsvítí a já se dočkám první odpovědi

Místo bych dal, typ vozu letmo taky , ale na zbytek si netroufám ...

Zabanovaný
3619
Brno
Přece jen mě nápověda na místo, ač stále ani jeden pokus, nakonec napadla. Zastávka by dnes byla klasifikována, že leží v zóně 100. Tak snad toto někomu rozsvítí a já se dočkám první odpovědi

Zabanovaný
3619
Brno
Že by další otázka se scénářem polož otázku, vymysli milion nápověd a odpověz si sám? Další den je pryč a nikdo se ani nepokusil. Další nápovědy nebudou, když není žádná reakce na lehkou otázku, tak nemohu vědět, jak napovědět, počkám, až se dozvím, kde je zádrhel. Napovězeno bylo dostatečně, místo je tak známé, že může chat-maniac znovu napsat: "... po ukončení a určení místa se určitě budu chytat za hlavu :-) "

Zabanovaný
3619
Brno
Že by byly i autobusy pro účastníky otázek v tomto fóru španělská vesnice? Taková lehká otázka (že jsem ji pro znalce musel rozšířit o linku) a 22 hodin od položení otázky (i přes to, že si obrázek prohlédlo cca 70 návštěv v tomto tématu) stále žádná reakce. Novotou svítící známý typ autobusu v době, kdy již dopravě v Brně dominoval jiný typ (pro dataci je dostatek indicií - tabulka linky, čtyřmístné ev. číslo, anténa vysílačky, SPZ ...), a na místě určitě všem známém. Přes to žádná reakce.

Zabanovaný
3619
Brno
Tramvajové vleky jsou španělská vesnice, tak na tento týden něco z jiného soudku, snad si napravíte reputaci, otázka zní - kde, co, kdy a co je to za linku?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0259.jpg

Přeji všem úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku, nikdo další se nepřipojil, takže polož otázku, vymysli milion nápověd a odpověz si sám. A to jsem si myslel po těch prvních 3 odpovědích, že to bude pro odpovídající snadné, že jich bude jak v předchozí otázce. Takže bilance, 3 určení místa, správně, 2 určení soupravy, správně jen mv, 2 určení datace (na den), špatně.

ds (+ mv), Philip a Tin (+ mv)

Správná odpověď:
Snímek zobrazuje dnešní ulici Husovu, dům vykukující zleva je č. or. 10 a ten zasažený bombou je č. or. 8a. Motorový vůz je mv5 (není to určitě mv6.1 ev.č. 74, který byl zasažen bombou spolu s vlečným vozem vv1 ev.č. 170 12.4.1945, jak mi bylo vnucováno) a ta hromada třísek vedle je vlečný vůz. I přes ten stav, kdy se dá stěží poznat, že je to tramvajový vlečný vůz, tak se dá přesně určit typ vozu a z evidence BMHD ev.č a dataci. Postupujíc dle nápovědy mohu určit pomoci bodu A), tj čelního plechu, že je to vůz vyrobený pro parní provoz (ostatní vlečné vozy mají čelní plech značně odlišný), pomoci bodu B) je jasné, že vůz prošel rekonstrukcí, originály měly jednokřídlé šoupací dveře, a pomoci bodu C (dvojitý rohový sloupek) jasně určím, že vlečný vůz je ze série 12 otevřených vlečných vozů z roku 1890 (stejného typu jak historičák ev.č. 25) po rekonstrukci na uzavřený se čtyřmi vkládacími okny v bočnici, demontována střední příčka a vůz uzavřen dvěma příčkami s dvěma křídly šoupaček (dle vzoru šoupaček na vl vozech vv2). Nahlédnutím do evidence zjištěnému odpovídá vůz ev.č. 180, který byl v roce 1944 po poškození skříně rekonstruován a převeden mezi vozy nákladní. Z Encyklopedie města Brna se dá určit datace snímku - 20.11.1944 (proběhl nálet, stromy bez listí a není poprašek sněhu). Snímek je zastavený obraz z televizního pořadu Osudné okamžiky.

Všem zúčastněným děkuji a úspěšnému (sám sobě) gratuluji :applause:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2603 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata