Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 32 z 54    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 54  Další
Autor Zpráva

800
15 srp 2012 14:28
mceza píše:
Zvonek nepotřebuji, protože po chodníku zásadně nejezdím (nikdy) a na ostatních trasách je vždy buď dost místa nebo si prostě zavolám "zdovolením".

Po chodníku se ani jezdit nesmí. Po silnici se lidé většinou nepohybují a na přechodu jim člověk musí dát přednost - zvonek = naprosto zbytečná věc.

3984
25 led 2006 16:11
všudezdejší
Jinak základ na kole je ten, že bych měl být za každých okolností viděn, to znamená světla, blikačky, odrazky (zadní nemám, ve šlapkách taky ne, pač mám spd pedále a na ty to nenamontuju). Odrazky ve výpletu jo, stejně jako pláště, ty mají po obvodech reflexní proužek, takže jsem, myslím, za tmy nepřehlídnutelnej. A ideálně je mít i na sobě něco reflexního.

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Mogul píše:
mceza: To se týká jízdního kola určeného do silničního provozu. Dá se říct, že s horským kolem bez předepsané výbavy bys na silnici vůbec neměl vyjet.

Však také odrazky mám, předepsané brzdy taky. Za snížené viditelnosti nejezdím, kdybych ale jel, světla mám k dispozici.

Zvonek nepotřebuji, protože po chodníku zásadně nejezdím (nikdy) a na ostatních trasách je vždy buď dost místa nebo si prostě zavolám "zdovolením".

Moderátor
6179
11 dub 2010 15:05
Juliánov
Před delší dobou jsem taky nedal bez sluchátek ani krok. Ono je to dobré, člověk neslyší, co nechce. Ale pak jsem došel na to, že to zároveň omezuje náhodné kontakty a seznámení, které mohou být užitečné, ba ve výsledku i příjemné. :-)

"fejsbůk" BMHD.cz

3984
všudezdejší
Tak on je zvonek šikovnej v tom, že cinkneš a lidi pochopí, že za nima jede kolo, tak se uhnou, a nemusíš se nikoho doprošovat. Já teda zvonek nepotřebuju, na to mi stačí šikovně nastavené páčky brzd, s nimi stačí párkrát klapnout a funguje to taky.

Co do blatníků, tak já mám třeba krosa, takže blátem moc nejedu a dešti se taky vyhýbám. Nicméně, když jsem posledně jel v Krkonoších z Moravské boudy přes Vrchlabí do Košťálova v permanentním slejváku, tak mi bylo celkem jedno, jestli mám blatníky nebo ne, pač jsem se celej mohl ždímat.

902
02 lis 2006 07:32
Brno
mceza: To se týká jízdního kola určeného do silničního provozu. Dá se říct, že s horským kolem bez předepsané výbavy bys na silnici vůbec neměl vyjet. Je to něco v tom duchu, jako bys pustil do provozu odstrojenou kastli trolejbusu bez zbytečností (plechy, blinkry, skla,...)
Ale jedna věc je vyhláška a druhá věc je realita...

4738
BRONX
Proč zvonek? Snad mám hubu, ne? Proč blatníky? Mám horské kolo a při tom terénu ve kterém jezdím by sloužily akorát jako zachytávač bahna, aby bylo kolo těžší...

Za mokra jsou blatníky stejně úplně k ničemu. Nic nepoberou. Alespoň ne na mém kole.

3984
všudezdejší
mceza - co proč?

4738
BRONX
Já mám sluchátka s mikrofony, které snímají okolní hluk a ten vyrovnávají. Takže o to okolí slyším ještě méně. Popravdě dost mizerně. Ale o to jde :D

Chodím jen v místech mně určených. Pokud přecházím silnici, lezu do cyklistické stezky a podobně, tak si samozřejmě dávám zvýšený pozor.

Nepamatuji si, že bych někdy se sluchátky byl v ohrožení.

Vlastně jednou - když zpoza rohu na úzkém chodníku proti mě vyrazil cyklista. Bohužel jsem se tak leknul, že než se se vzpamatoval, byl už pryč. Jinak bych ho z toho kola sundal... Ale ani bez sluchátek bych neměl šanci ho slyšet...

Dříve jsem jezdil i na kole se sluchátky. Plynule jsem si reguloval hlasitost tak, abych vždy věděl, co se děje kolem. Dnes už s nimi nejezdím.

EDIT: Janatak - a proč? A proč proboha blatníky?

3984
všudezdejší
Zvonek byl součástí povinné výbavy jízdního kola, stejně jako třeba blatníky, nicméně to se novou vyhláškou 341/2002 sbírky, příloha č. 13 změnilo do podoby, kterou jmenoval mceza.

EDIT - já zvonek nemám a nikdy jsem ho snad ani neměl.

902
Brno
Yakuzza píše:
... hemzy kolemjdoucích průměrných občanů....
řekl nadprůměrný občan...

1363
06 zář 2010 15:29
Brno - Masarykova čtvrť
Tak já třeba ve městě bez sluchátek neudělám ani krok, už jenom proto, že mě opravdu nebaví poslouchat hemzy kolemjdoucích průměrných občanů. Ale problém jsem nikdy neměl. Při rozumném volume člověk slyší všechny nutné zvuky okolí.

902
Brno
:-(
No, ale tažné lano by měl mít i cyklista, aby se mohl v nepřehledné dopravní situaci oběsit na nejbližší lampě :-)

4738
BRONX
Ne, zvonek je pouze v doporučené výbavě. Stejně tak jako např. tažné lano u automobilu.

Viz.: http://www.ibesip.cz/cz/cyklista/bezpec ... dniho-kola

902
Brno
Janatak: Nenavážej se do admina a řekni, jak je to se zvonkem :-)

3984
všudezdejší
mceza - připouštím, že jsem to přehnal, ale riziko to je.

902
Brno
Ještě když jsme na základce měli dopravní kroužek (konec 80. let minulého století) a dělali jsme sborku-rozborku kola, tak býval (stejně jako blatníky, odrazky,..). Ale přiznám se, že nevím, jestli ho nějaký vášnivý cyklista z povinné výbavy neodstranil.

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Mogul píše:
Už není? Vždycky býval. To už na tom kole fakt nemusí být vůbec nic :-(
On někdy byl? Nevím, ptám se.

9986
15 led 2005 23:41
mceza
To, že člověk mající sluchátka v uších, reaguje trochu jinak než člověk, co nemá v uších nic, to ale popřít nemůžeš. Jinak souhlas, místo kampaně "nemějte v uších sluchátka a naslouchátka", bych raději viděl kampaň "hlava jde otáčet doleva i doprava, a to kupodivu nejen na přechodu, ale i před".

902
Brno
Fantomas píše:
..Zvonek není součástí povinné výbavy...

Už není? Vždycky býval. To už na tom kole fakt nemusí být vůbec nic :-(

mceza píše:
Také nosím ve městě sluchátka....

Někteří mají sluchátka jako zdravotní pomůcku - mají v MP3 smyčku "nádech, výdech, ...." To samozřejmě není bráno osobně ;-)

4738
BRONX
Janatak píše:
Byl to debil, protože měl sluchátka. Já nevím, ale s takovouhle výbavou bych se do města a na ulice nepouštěl, zapomenu se, že jdu přes silnic a první auto, který nedobrzdí, ze mě udělá mrzáka...

Také nosím ve městě sluchátka. Chceš tím říct, že jsem debil? Není to o tom, zda sluchátka mám nebo nemám. Je to o tom, zda se při vstupu do silnice rozhlédnu nebo ne. Takže si nech ty závěry o debilitě pro sebe...

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Mogul píše:
když cyklista použije zvonek (který má samozřejmě každý na svém kole jako součást povinné výbavy) :-)
Zvonek není součástí povinné výbavy.

Jinak souhlas, kdo má sluchátka při jízdě na kole je sebevrah. Chodec, pokud není idiot, a pořádně se rozhlédne, když už teda má sluchátka a ideálně si je při přecházení dočasně sundá, tak to takový problém není. Pokud se nedívá, tak je to vůl sluchátka nesluchátka, i když samozřejmě sluchátka značně zvyšují pravděpodobnost, že se mu něco stane.

3984
všudezdejší
Yakuzza píše:
Já jsem tím chtěl říct, že to nejspíš nebylo tím, že měl sluchátka, ale že to byl prostě debil.

Byl to debil, protože měl sluchátka. Já nevím, ale s takovouhle výbavou bych se do města a na ulice nepouštěl, zapomenu se, že jdu přes silnic a první auto, který nedobrzdí, ze mě udělá mrzáka...

1363
06 zář 2010 15:29
Brno - Masarykova čtvrť
Já jsem tím chtěl říct, že to nejspíš nebylo tím, že měl sluchátka, ale že to byl prostě debil.

2824
01 úno 2006 10:39
on i cyklista se sluchatky je víc jak častý jev a to i na silnicích...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1349 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 54  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata