Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 32 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
Snímek si prohlédlo cca 65 členů tohoto fóra, což je číslo průměrné návštěvnosti příspěvku v tomto tématu. Odpověď jen jedna a to značně mimo. Již v zadání jsem dal menší nápovědu na dataci (bourání budov proběhlo v době, kterou si mohu pamatovat, pamatovat si mohu i před zbouráním) a budu muset i trochu naznačit místo (snad následujícím snímkem trochu napovím)
Příloha:
had 0254a.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zabanovaný
3619
Brno
Na tento týden mám snímek jen s kolejemi, nad kterým jsem se zapotil, i když zase tak starý není, abych nepamatoval ono místo tak, jak je na snímku. Doufám, že mi moje určení potvrdíte. Otázka tedy zní - kde a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0254.jpg

Přeji všem úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, konec otázky, přišlo 8 odpovědí na místo, všechny správné, 3 pokusy o určení vozů, správné (ale bez určení vozu v pozadí), a 3 pokusy o dataci, správné. Snímky získány přes MZK, původ pravděpodobně z fondu AMB.

Správně odpověděli na místo:
chat-maniac, ReZ. leviathan (vozy), renek (datace), Fantomas (vozy a datace), Domis, MartinV a Tin (vozy a datace)

Správná odpověď:
Pohled od ulice Masarykova na nám. Svobody, v pozadí ulice Rašínova, průčelí kostela sv. Jakuba a Německý dům - viz
Příloha:
had 0256b.jpg

Snímek vyfotografován pravděpodobně v roce 1915 (tramvaje ještě v předválečném provedení z počátku prvního desetiletí min. století /před úpravami po převzetí provozu firmou ÖE-L-AG/, ale již 2 boční směrové tabule za okny v interiéru) se sochou Wehrmanna s kasičkou dobrovolné sbírky (pravděpodobně zde téměř před domem pánů z Lipé stála od roku 1915, později před ukončením války dokumentována před místodržitelstvím u kostela sv. Tomáše a v průjezdu Nové radnice). Na počátek války hovoří i stav vojska a obchodů, zatím bez důsledků na jejich stav.
Vůz vpravo je mv1 na lince 2 pravděpodobně s e.č. 44 přijíždějící od Kobližné s cílem Ústřední hřbitov (jak lze přečíst na směrové ceduli), vůz přijíždějící od Jatek (viz směrová cedule) přes nádraží a Masarykovu je mv2 e.č. 5 (možná 3) na lince 3 (je-li snímek před 23.5.1915), popř 4 (po 23.5.1915), třetí vůz v pozadí je mv1.

Všem zúčastněným děkuji a gratuluji :applause:

Uvolňuji pro další otázku

Zabanovaný
3619
Brno
Ve čtvrtek dvě odpovědi, včera o půlnoci třetí, všechny 3 určily místo správně, k tomu 2 pokusy o dataci, správné, a 1 pokus o určení vozů, též správný.
Otázku ukončím k půlnoci, přeji i ostatním, aby poznali

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
tak to jsem nevěděl, že TAM něco takového bylo... díky za rozšíření obzorů...

Zabanovaný
3619
Brno
Nějak dnes žádná reakce na otázku, včera 3 na místo, jedna na vozy, vše správné, a jedna otázka - u čeho stojí ty kanony. Stojí u sochy pod přístřeškem, sochy tzv Wehrmanna
Příloha:
had 0256a.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Dlouho už tu nebyla otázka s tramvají, stále jen koleje a troleje, tak dnes dokonce s třemi. Otázka tedy zní - kde, kdy a co?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0256.jpg

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

Zabanovaný
3619
Brno
Konec prodlouženého víkendu, konec otázky, na kterou i přes mou snahu už nikdo další neodpověděl. Odpovědi i přes téměř osmidenní vyvěšení otázky jen 4, o dataci se pokusili dva odpovídající, vše správně. Snímek otázky získán z fondu MZK, původ ze sbírky AMB

Správně odpověděli:
b1 (datace), renek (datace), ReZ a chat-maniac

Správná odpověď:
Neprošel jsem si internet, takže jsem byl až odpovídajícími upozorněn, že správné řešení se nachází zde. Bystrozrací jistě postřehli kolejovou spojku v místě dnešní zastávky.
Místo se měnilo, takhle se změnilo po roce 1910, místo bývalého špitálu se zrušenou kaplí vyrostla škola a tzv Jubilejní kostel (k životnímu jubileu FJ I).
Příloha:
had 0255d1.jpg

A takhle vypadá dnes

Zabanovaný
3619
Brno
Uplynulo dalších 26 hodin bez další odpovědi, asi všichni mimo internet při prodlouženém víkendu, tak nechám ještě do konce příštího dne. Pro méně ostrozraké - na všech snímcích je vidět zastávkový stojan, jen trochu zaniká, tak ještě jeden pohled, kde nezaniká
Příloha:
had 0255d.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Dík poslední nápovědě jedna odpověď (správná /po upřesnění/), další za dva a čtvrť dne nikdo. Po níže uvedeném snímku poznají určitě všichni
Příloha:
had 0255a.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Přišly další dvě odpovědi, správné, jen jedna poznala dle poslední nápovědy (hospody). Tak další nápověda - budova vpravo od hospody je bývalý špitál se zrušenou kaplí, v době pořízení snímku je to útulna pro německé služebné dívky (jak lze přečíst na vývěsním štítě). Později místo tohoto areálu mimo jiné postavena budova na následujícím snímku
Příloha:
had 0255c.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Nápověda moc nepomohla, přišla zatím jen 1 odpověď, správná i s datací. V označené budově na snímku na fasádě nějaké poutače, jakoby v budově nějaká nálevna, takže by se dalo říci, že se dnes využití budovy vrátilo k původnímu účelu (i se vrátily poutače na fasádě). Tak snad odpovědí přibude od znalců zdejších občerstvoven.

Zabanovaný
3619
Brno
Nikdo nic, je to trochu těžší, budovy mimo jedné jsou všechny zbourány, a ta v minulosti měla změněna okna a dveře, dnes pokus o původní vzhled.
Příloha:
had 0255b.jpg

Šipka na snímku ukazuje na budovu, která ještě stojí

Zabanovaný
3619
Brno
Na tento týden zase něco staršího a asi těžšího, proto již dnes, dvoukolejná trať bez tramvaje, otázka kde?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0255.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, konec otázky. Místo poznalo 6 odpovídajících, úspěšnost 100%.

Správně odpověděli:
Philip, leviathan (datace), renek, ReZ, Fathom (datace) a Mogul (datace v tol.)

Správná odpověď:
Pohled z balkónu tzv Městských domů na Vranovské (mezi ulicí Trávničkova a Zubatého) směrem ke křižovatce s Tišnovskou (pro mne novinka, vždy jsem si myslel, že se Sýpkou, bývalá samoobsluha mívala označení Sýpka 1), v pozadí most tzv staré Tišnovky, z 26.4.1945 (snímek kolony týlu útočících osvobozujících jednotek, která přijela od Hádů a Maloměřic - osvobozeno již 25.4.1945, kde zůstal stát jako téměř jediný tzv Jubilejní most s ojedinělou trojkloubovou konstrukcí). Na snímku lze pozorovat, jak přesné bylo tehdy bombardování, ve snaze zničit železniční most byl proveden nálet, shozeno 5 bomb a ani jedna v cíli. První padla na dům úhlopříčně proti restauraci U pavouka, druhý do prostoru dnešní zahrádky U pavouka, další vedle mostu na dům, na jehož místě dnes herna naproti ulice Mostecké, další vedle šturcu vlečkové koleje u brněnské podpěry mostu a pátá na místo ze snímku.

Zabanovaný
3619
Brno
Dále jen jedna odpověď s pokusem o dataci, místo správně, žádost o nápovědu žádná. Tak jenom připomenutí, že otázka běží a bude ukončena s koncem víkendu

Zabanovaný
3619
Brno
Přišlo 5 odpovědí na místo, vše správné, 3 pokusy o dataci, 2 odpovědi sice správné, ale dost nejisté, i když lze určit na den přesně. 24 hodin nikdo další, tak jsem na rozpacích, místo další nepoznali, nebo jen není čas odpovědět? Myslím, že nápověda není potřeba, vidí-li to někdo jinak, má možnost se ozvat

Zabanovaný
3619
Brno
Snad se už nikdo neozve, že jsem předchozí špatně určil. Na tento týden klasika, dvoukolejná trať bez tramvaje, otázka kde a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0253.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Končím otázku, otázku, která byla na obr had 0252.jpg s tím, že nejsem si 100% jist určením a ostatní obrázky dle mne ukazují to stejné místo v jiné době. Dále jsem zavrhl řešení rohu ulic Václavská x Křídlovická z důvodu že fronta na Václavské má jiné uspořádání půdorysu a otvorů.
Což nebylo pochopeno, buď byla jako odpověď zamítnutá varianta nebo určení snímku nápovědního bez souvislosti s otázkou. Jediná odpověď, kdy odpovídající pochopil otázku a určil místo s tím, že snímek z otázky je to stejné místo, byla od kolegy renek. Pak ještě odpověď od ReZ, který otázku správně pochopil, ale určil jen nápovědní obrázek bez určení soutěžního snímku.
To stejné místo je tehdejší roh ulice Klášterní a Klášterního nám. (po instalaci Mendlova pomníku Mendlova), dnes volný prostor cca odstavné koleje ve smyčce Mendlovo nám., snímek had 0252a1 je průhled ulicí Klášterní pravděpodobně z roku 1899 od pivovarské restaurační zahrádky k vyústění Úvozu. Snímky had 0252a a had 0252b jsou z roku 1952 a je to pohled od Pekařské na Mendlovo nám. Nápovědní snímky z fondu AMB.
Na prvním (soutěžním) obrázku to vypadá, že je tam nápis na ceduli Kloster platz. Snímky nápovědní nejsou záhada, jsou přesně určeny, záhadou byl jen snímek had 0252. A ten, dle mne ukazuje to stejné místo v letech cca 1904-5. Dnešní pohled na stejné místo

Nápovědní obrázek dále určili: Karlos, fysk a Mogul

Všem zúčastněným děkuji :applause:

Zabanovaný
3619
Brno
Stále nikdo se nevyjádřil, zda na snímcích stejné místo, ani místo neurčil. Pro poznání místa ještě jednou poslední snímek s okolím
Příloha:
had 0252b.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Snímek z jiné strany je dle mého odhadu cca o 4 roky starší než první, navezeny kostky na dláždění ulice, což probíhalo po převzetí tramvaje OeUEG a na jejich náklady (už tehdy magistrát byl velmi šetřivý vůči provozovateli tramvaje). Nikdo se zatím ke mně nepřidal, tak ještě jeden pohled snad na stejné místo z doby cca v půli mezi dneškem a nejstarším snímkem z jiné strany
Příloha:
had 0252a.jpg

Jsou to pohledy na stejné místo? Určíte místo stejně jako já?

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
No, mě ta Václavská napadla taky :-)

Zabanovaný
3619
Brno
I přes atypicky položenou otázku přišla typicky přes SZ jedna odpověď, která mně taky původně napadla, ale kterou jsem zavrhl.
Myslím, že by mohlo být stejné místo z původního snímku z jiného směru pohledu na tomto snímku
Příloha:
had 0252a1.jpg

Zabanovaný
3619
Brno
Dnes atypicky, mám snímek, o kterém se jen domnívám, kde pořízen. Snad někdo pozná a určíme společně místo pořízení (potvrdíte mi, že můj tip je správný, nebo že je ten tip mimo a našel se nový znalec Brna). Otázka tedy je - kde?

Poznáte ?

Odpovědi lze v tématu i přes SZ
Příloha:
had 0252.jpg

Přeji všem (včetně mne) úspěšné bádání

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku a omlouvám se za mé chybné počty, stejné místo zde proběhlo 7 února 2009, což je 4,5 roku. Odpovědí sporadicky, ani pomyslnou bramborovou medaili není komu udělit.

Správně odpověděli:
Fathom (datace), penca (datace) a chat-maniac

Správná odpověď:
Pohled ze Žerotinova náměstí do ulice Veveří na místo, kde stávalo české divadlo (nebo taky staré divadlo na Veveří) v roce 1953. Budova divadla poškozena náletem v roce 1944, po roce 1945 opraveno, v roce 1951 se projevily znovu poruchy statiky budovy, které se stupňovaly, až po posledním představení (12. 6. 1952) bylo rozhodnuto staticky nestabilní části budovy zbourat. V roce 1953 byl zbourán zbytek i s přilehlou divadelní restaurací. Později místo využito ke stavbě odbočovacích pruhu a následně po další demolici ke stavbě tzv Bílého domu. Snímky vypůjčeny z webu brněnského Národního divadla

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2603 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata