Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 33 z 105    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 105  Další
Autor Zpráva

Zabanovaný
3619
26 srp 2007 15:26
Brno
Přišla jen 1 správná odpověď bez listování ve stránkách tohoto tématu, ostatní bez odezvy, asi není nálada si to tu prolistovat. Jinší nápovědu pro ty, co neumí si projít tyto stránky, nemám. Otázku ukončím s koncem víkendu

Zabanovaný
3619
Brno
Nápověda nepomohla, nikdo další nepoznal. Není divu, stejné místo v letech první republiky coby otázka zde již cca před 3,5. rokem bylo, i tehdy mnoho nepoznalo, takže po ukončení otázky diskuze, kdy uveřejněn snímek stejného místa z doby bez tramvajové trati. Teď snad poznají všichni, jen musí mít snahu v tématu zalistovat o pár stránek dozadu.

Zabanovaný
3619
Brno
K nepoznání to úplně není, přišel další správný pokus i se správnou datací, ale budiž, snad jako nápověda se uplatní snímek o nějaký den starší (možná i nějaký týden)
Příloha:
had 0251a.jpg

Přeji všem úspěšné další bádání

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1205
17 lis 2008 17:19
Brno-Bystrc (30, 50, 51, 52, N92)
Taky bych byl pro nápovědu. Strávil jsem nad fotkou hodně času, ale absolutně se nechytám :-(

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Nápovědu, já se vůbec nechytám. Století bych trefil, ale jinak NIC...

Zabanovaný
3619
Brno
I když na snímku vše zbouráno a dnes vzhled úplně jiný, přesto přišel jeden pokus, správný i se správnou datací. Přidá se ještě někdo? Nebo budu muset vymýšlet nápovědu?

Zabanovaný
3619
Brno
Omlouvám se, nedošlo mi, že název kurent není vžitý (spíš se toto písmo nazývá švabach /schwabach/, z něho kurent sice vzešel, oboje novogotické německé písmo, ale není to stejné, původně kurent psaná podoba švabachu) a zdejší návštěvy neumí se zeptat na neznalé ani přítele Gúúúgla. Pro neznalé kurentu něco mladšího, kdy jeho používání snad bylo i zakázáno, dvoukolejná trať znovu bez tramvaje, otázka kde a kdy?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0251.jpg

Přeji všem úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

902
02 lis 2006 07:32
Brno
Ano, většina z nás už ho ve škole nebrala :-)

1591
18 led 2009 10:06
OK, pro ty z vás, kteří taky v životě neslyšeli slovo kurent (tudíž nechápali nápovědu :-)) tak je to druh kurzívy. Resp. font používaný v něměcky mluvících zemích do poloviny min. století. Viz. wiki.

Zabanovaný
3619
Brno
Skončil víkend, končím otázku. Došlo 5 pokusů, 4 správné, 1 (Richie) sice správně ulici a směr, jen místo jiné, nestihl se ale opravit.

Správně odpověděli:
Mogul, chat-maniac, Philip a renek (+Richie - ulice a směr)

Správná odpověď:
Pohled od ulice Koliště do ulice Cejl, na snímku jsou vidět zatáčející koleje v místě dnešní křižovatky s Vlhkou (tehdy ještě uzoučká ulička, na snímku téměř zanikající), v nápovědě uvedená vodoteč je Ponávka, která byla zatrubněna pod ulicí Cejl (tekla z míst dnešní proluky za domem Cejl 5 šikmo do míst dnešního domu Cejl 2 - viz snímek). Rohová budova zde v otázkách již byla, byl to snímek od dnešní křižovatky Bratislavská x Koliště na křižovatku s Cejlem, kde právě projíždí tramvajová souprava vedená vozem mv6. Na rohové budově je čitelná tabule s názvem ulice, kurentem je na ní nápis Zeile. Zmíněný Josef Wesnitzky, jak zjistil Richie, míval nakladatelství na tehdejší adrese Cejl 6. Dnešní pohled na stejná místa.

Všem zúčastněným děkuji a úspěšným gratuluji :applause:
(kolegovi Richie se omlouvám, nemohl jsem čekat, než se mu podaří se opět dostat na tuto stránku)

Uvolňuji pro další otázku

Zabanovaný
3619
Brno
Další nápověda moc nepomohla, jen jedna odpověď a ještě, by se dalo říci, nesprávná. Nápis Josef Wesnitzky není kurentem a navíc už zde bylo uvedeno, že adresy na reklamě mohou propagovat firmu obrazně z druhého konce státu, natož z druhého konce města.
Tak snad do konce víkendu, kdy ukončím, někdo ještě místo vybádá a pozná ...

Zabanovaný
3619
Brno
Další nikdo, tak ještě trochu napovím.

Ti, co umí kurent přečíst, ti jistě budou v obraze ...

Zabanovaný
3619
Brno
Nápověda pomohla, 3 další pokusy, úspěšné, tak snad vás bude víc, co poznáte ...

Zabanovaný
3619
Brno
Stále nikdo další, tak průhled ulici těsně před výstavbou elektrifikované tramvajové dvoukolejné trati
Příloha:
had 0250a.jpg

9986
15 led 2005 23:41
Jasně, že skončila, a jasně, že zapomněl (jak toto téma moc nečtu...) :-( Díky všem za rozluštění, zejména na J*M* jsem spoléhal a jak vidno, tak právem :)

Zabanovaný
3619
Brno
Regulérní otázka tu nějak zanikla v diskuzi o snímku autobusu (která už snad skončila i když původce ji zatím neukončil, snad na ni nezapomněl při úklidu a bazarové korespondenci), tak se upomínám. Přišla 1 správná odpověď (která nepotřebovala ani nápovědu), ostatním budu muset více napovědět. Rohová budova již zde se v otázce vyskytla na snímku z přelomu 20. a 30. let min. století (nebyla ode mne).

Zabanovaný
3619
Brno
To, že jede ten autobus v protisměru a točí doleva, mě taky nesedělo. Asi to bude z doby, kdy se jezdilo ulicí Sladkovského (viz obrázek z otázky PvvS v tomto tématu z 01 lis 2008 z místa trochu severněji + řešení otázky)

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
Mě to místo taky přijde jako ta bývalá křižovatka pod Kociánkou. Ovšem dost mě zmátlo to, že bus odbočuje dolů. Tama se dřív jezdilo?
Tudíž bych tuto teorii potvrdil.

771
12 bře 2009 21:57
kousek od Tasy
JM:
No, budeš mít asi pravdu .. ty dvě zrcadla tam pamatuju jako kluk .. tehdy tam z kopce od Kociánky jezdila 43

Zabanovaný
3619
Brno
Na snímek od Mauricio stále žádná odezva, tak se pokusím snad o střelbu od boku, není to pohled z tohoto objektu?

Na mou otázku taky ani po 48 h žádná reakce, tak budu muset napovědět, Mezi prvním domem a druhým domem (zprava doleva) je zábradlí s plotem, za kterým pokračuje nezatrubněná vodoteč

Zabanovaný
3619
Brno
Nechytám se, snímek je pravděpodobně z trati ČD (tehdy ČSD), v pozadí je na sloupu cedule s upozorněním pravděpodobně na stavbou uslepenou ulici, pod tím šipka vztahující se k předchozí ceduli a a pod tím tabule s označením okruhu. Informací na snímku dost, ale stejně mě nic nenapadá (a ostatní asi taky ne).

Trochu to bádání naruším, položím další otázku, aby se nezapomnělo téma. Dnes zase něco staršího a těžšího (proto tak brzy), je to opět dvoukolejná trať bez tramvaje a otázka jen: Kde to je?

Poznáte ?

Odpovědi prosím přes SZ
Příloha:
had 0250.jpg

Přeji všem úspěšné bádání

PS Už tradičně prosím o jasné odpovědi a upozorňuji, že odpovědi typu "Komárov" neberu !

9986
15 led 2005 23:41
Omlouvám se, že zde narušuji diskuzi a hádání míst. Já bych si dovolil toto téma využít jinak, než bylo původně plánováno, a tak se ptám - dokáže mi někdo identifikovat místo na fotce? Nemám nejmenší tušení, kde to může být, ale autobus je podle všeho brněnský.

Zabanovaný
3619
Brno
Konec víkendu, končím otázku. Přišlo 6 odpovědí, správných, i mimo soutěž 3 pokusy o dataci, dalo by se říci, že správné.

Správně odpověděli:
b1 (datace), leviathan (datace), Philip, renek, ReZ a Mogul (datace)

Správná odpověď:
Průhled ulicí Křížovou od křižovatky s ulicí Bělidla směrem ke křižovatce s Václavskou (viz dnešní stav, moc toho, co je na snímku, nezůstalo) roku 1962 (v roce 1963 zbourány domy vpravo)

Všem zúčastněným děkuji a gratuluji :applause:

Uvolňuji pro další otázku

Zabanovaný
3619
Brno
Že by otázka byla opravdu těžší a já to zakřikl, téměř další 2 dny bez další odpovědi. Otázka je jak napovědět, aby to zůstala otázka. Po této ulici jezdila už parní tramvaj i nákladní vlaky. Tak snad jsem zúžil oblast a badatelé správné místo vybádají

Zabanovaný
3619
Brno
Myslel jsem, že to bude těžší otázka, během prvních 14 hodin 5 správných odpovědí, pak 14 hodin nic, asi pro divokou debatu o bicyklistech není čas. Nápověda asi není potřeba, tak se jenom připomínám s tím, že otázka stále běží

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2603 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 105  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata