Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 59 z 111    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 111  Další
Autor Zpráva
3342
21 led 2011 14:19
Nakoukl jsem do toho článku - jsou tam věci, které už (pokud vím) neplatí, tak bacha na to, co je z něj ještě pravda, a co z něj vůbec kdy pravda bylo.

7338
27 úno 2010 07:40
Však píšu, že je to na hlavu postavené. I v tom článku je to zmíněno.

3342
Jenže hrst plnou mincí v obchodě spíš uvítají, protože budou mít na vrácení. Jediný, kdo z toho asi nebude nadšenej, bude pinkl v hospodě.

A ano, podle mých informací(nepodložených) je to tak jak píše Mauricio: Pokud řidiči zaplatíš velkou bankovkou, tak ti řidič vrátí cosi jako "potvrzení o dluhu", které si můžeš nechat proplatit tuším nejdříve druhý den.

7338
Že je to postavené na hlavu, nezpochybňuji, nicméně mám odzkoušeno, že většina lidí platbu vysokými bankovkami spíše jen zkouší, drobné pak obvykle najdou. Vyhlášku totiž naštěstí neznají a hrozba, že nepojedou, jim stačí. :-)

1546
06 lis 2009 10:30
Asi před rokem, možná dvěma tu na tohle téma byla vysoce bouřlivá diskuze. Ano, je to tak, nelze odmítnout platnou měnu, ať je v jakémkoliv nominále.

7338
Na to bohužel Vyhláška č. 37 České národní banky ze dne 21. února 1994 nepamatuje, ale zatímco ty nesmíš vrátit více než 10 mincí stejné hodnoty, přijmout musíš minci či bankovku hodnoty jakékoli. Nemusíš opět přijmout více jak 10 stejných mincí.
Moc pěkně je to popsáno v tomto článku:
http://finance.idnes.cz/s-hrsti-plnou-m ... 2_bank_bab

9986
15 led 2005 23:41
Tuším, že tam řidič může vypsat nějakej bloček, že si to máš pak vyzvednout na pokladně DP. Čiliž zaplatíš litrem, dostaneš lupeň a potvrzení a hurá na pokladnu.

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Ano, je stanoveno, kolik kusů bankovek v nominální hodnotě můžeš přijmout. Jsem zvědav, jak to mají v Plzni :-) Piš Fafnere, piš.

9986
Kolik tisíc mám mít teda podle Tebe v drobných? Když budu předpokládat, že přijde pět lidí s pětitisícovkou??

Ano, přesně tak. I když praxe je samozřejmě jiná a většina lidí se raději klidí, než aby si stěžovala na vyšší místa, byť oprávněně. Mám takový neblahý dojem, že v tom zákoně je to nějak tak, že musíš mít na vrácení ze kterékoliv nominální hodnoty bankovek, či nějak tak, no někdo to upřesní, já si to už nepamatuju.

3342
Tohle mají údajně v Plzni vyřešeno docela šalamounsky :)
(rozepíšu se během dopoledne)

3725
28 úno 2006 19:00
Robert píše:
Vy nemáte přesně? Tak nashle, já vám jízdenku neprodám, tady to máte napsané, nejsem směnárna. Pořád se huláká, jak se mají dodržovat pravidla, ne?

Předpis dopravce je krásná věc, nicméně zákon hovoří zcela jinak.

Kolik tisíc mám mít teda podle Tebe v drobných? Když budu předpokládat, že přijde pět lidí s pětitisícovkou??
Tohle je absurdní argument! Zkus přijít ráno do stánku pro noviny s tisícovkou a paní, co tam sedí, Tě požene svinským krokem... sarcastic

7338
Vy nemáte přesně? Tak nashle, já vám jízdenku neprodám, tady to máte napsané, nejsem směnárna. Pořád se huláká, jak se mají dodržovat pravidla, ne?

Předpis dopravce je krásná věc, nicméně zákon hovoří zcela jinak.

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
A jakou bys měl v tomto případě záruku, že by dotyčný službu SMS jízdenky použil?

2574
05 úno 2007 18:12
Malečkův rajón
Mauricio píše:
Tak kdyby bylo poblíže kterékoliv (ano, kterékoliv) zastávky možnost koupit jízdenku 7 dní v týdnu (netrvám na 24h denně), tak by prodej u řidiče být nemusel.

Ve městě možná ano, ale těžko můžeme chtít takovou možnost například na zastávce U buku ;-)

Můj nový web o severním okolí Brna

9986
Tak kdyby bylo poblíže kterékoliv (ano, kterékoliv) zastávky možnost koupit jízdenku 7 dní v týdnu (netrvám na 24h denně), tak by prodej u řidiče být nemusel. A ta SMS jízdenka to nevytrhne - ne každej má (u sebe) mobil a ne každýmu tyhle služby fungují (mně třeba ne).

1161
06 kvě 2007 13:02
ČR
Na přestup, který nemá uvedeno, že čeká na zpožděný spoj se bohužel spolehnout nemá. Kolikrát mi již na Staré osadě ujela a-55 domů, protože a-78 jela z Líšně se 3 a více minutami. Krásné potkat navazující autobus na vjezdu do terminálu...

Tohle mi vadí na dopravě mezi osmou a jedenáctou večerní. Spoje jezdí málo (protože šetření vozokm) a podle JŘ sice navazují, ale reálně to tak nebývá. Stačí právě ty dvě až tři minuty zpoždění na lince (které vzniknou hned - vozidlu se nechtějí zavřít dveře, řidič se zakecá na konečné s kolegou, čeká se za něčím zaparkovaným atd. atd.) a navazujícímu spoji mohu leda mávat. Přes den to jezdí často, tam ujetý přípoj tolik nebolí (byť obtěžuje), ale čekat večer 15 či 20 minut je dost otravné. V noci se dá spolehnout, že na sebe autobusy počkají (totéž u šalinových "malých rozjezdů" ráno a večer na hlaváku).

A cestující s neodpočítanou částkou - žádný problém, ne? Vy nemáte přesně? Tak nashle, já vám jízdenku neprodám, tady to máte napsané, nejsem směnárna. Pořád se huláká, jak se mají dodržovat pravidla, ne?

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
Já si právě myslím, že cestující kupující si jízdenku u řidiče, nedej bože neodpočítanou částkou, je dost brzdící element, několik takových po sobě a jízdní doba je v háji. A na přestupy by se právě spoléhat mělo, to je přeci základ tohoto dopravního systému od jeho revoluce v roce 1996, ne?

2574
Malečkův rajón
Mauricio píše:
To ne, ale přijde mi velmi absurdní myslet si, že když budou SMS jízdenky, eliminuje se zpoždění a ty za ty dvě minuty stihneš přestup. V tomto případě sice možná ano, ale v dalších 8 z 10 ne.

No dobře no, samozřejmě, že 8 z 10 případů to nevyřeší, nicméně proč se nepokusit možná zpoždění vznikající z nákupů jízdenek u řidiče eliminovat? Zavedení SMS jízdenek by snad nestálo tolik, aby to vzalo peníze, které by Brno místo toho použilo na aplikaci jiné metody na eliminaci zpoždění (např. samostatné autobusové pruhy, lepší preference vozidel na křižovatkách).

9986
To ne, ale přijde mi velmi absurdní myslet si, že když budou SMS jízdenky, eliminuje se zpoždění a ty za ty dvě minuty stihneš přestup. V tomto případě sice možná ano, ale v dalších 8 z 10 ne.

2574
Malečkův rajón
Mauricio píše:
To je zase nějaká miropirovina :mrgreen:

Mraku, máš něco proti SMS jízdenkám? To snad není jen můj nápad, aby se v Brně používaly SMS jizdenky...

2574
Malečkův rajón
vojtik píše:
Když si někdo dá na přestup 2 minuty a ke všemu na posledním spoji, kterým stihne vlak... jeho blbost.

No měl jsem naštěstí jeden spoj v záloze a ten člověk, se kterým jsem se měl sejít v Břeclavi, naopak uvítal ve výsledku, že jsem přijel až tím dalším spojem. Nicméně, jestliže jako cestující nemohu věřit v to, že spoje budou navazovat a tedy budu muset být na hlaváku na příště už 20 minut před odjezdem, tak to podle mne dost snižuje atraktivitu MHD.

1161
06 kvě 2007 13:02
ČR
Když si někdo dá na přestup 2 minuty a ke všemu na posledním spoji, kterým stihne vlak... jeho blbost.

9986
To je zase nějaká miropirovina :mrgreen:

2574
Malečkův rajón
Hu, dnes jsem definitivně dospěl k závěru, že bychom měli zavést SMS jízdenky v Brně co nejdříve. Cestoval jsem z Haškovy linkou a-57 na Halasovo náměstí a tam chtěl přestoupit na devítku směr hlavní nádraží. Jenomže, a-57 přijela ze Soběšic v 10:04 a ne v 10:03 (důvod je jednoduchý, u Kupkovy se kope nějaký vodovod a silnice je zúžená a není tam semafor, takže autobus musí čekat, až v protisměru nic nejede, respektive se někdo rozhodne pustit dobrovolně protější směr). Tak jsem si říkal, že to by se ještě mohlo stihnout. Dvě minuty na přestup - no dobře, tak jen jedna minuta, to bych ale stihnout pořád měl...
Jenže ouha, na Fillově přistoupil cestující a chtěl po řidiči jízdenku. A pochopitelně, proces vydání jízdenky a zaplacení chvíli trvá a i když chválím, že cestující respektuje pravidla tarifu a nejede na černo (protože je si nepochybně vědom hrozby pokuty a nemá čich na revizory a náladu před nimi zdrhat), tak ve výsledku autobus přijel na Halasovo náměstí se zpožděním a tramvaji jsem akorát zamával. Jasně, mohla se stát i nějaká mimořádnost na trase devítky a tím pádem bych nedojel na hlavní nádraží včas a nadával bych si, že jsem měl jet ještě s větším předstihem, nicméně při odchodu z baráku jsem se domníval, že na Halasově náměstí přestup stihnu a na nádraží dojedu tedy včas a stihnu vlak do Břeclavi...ten vlak jsem samozřejmě nestihnul. A příčinou přitom bylo jen to, že nemáme doposud SMS jízdenky...pokud by se zavedla SMS jízdenky, jistě by to přispělo k eliminaci takovýchto situací.

Jasně, to, co mají v Praze asi není úplně ideální, protože kdo ví, kam ty prachy z DPP tečou, ale aj tak...

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
miropiro: v ČD centru už termopapír je

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2769 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 111  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata