Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 15 z 56    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Další
Autor Zpráva

902
02 lis 2006 07:32
Brno
Měl bych dotaz na kohokoliv ze zasvědcených:
Úklid vozidel je stále ještě přímo pod DPmB nebo byly tyto činnosti již převedeny pod jiné firmy? Díky

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
V tomto vlákně!?

8
14 zář 2009 15:17
Nevíte prosím někdokdo nějaké bližší informace o nehodě autobusu ze 7.3.1994 na ul.Milady Horákové?Předem moc děkuji!

6620
21 pro 2005 17:01
Zákon o provozu na drahách - Strana 4026 Zdravotné požiadavky

Určitě se to vztahuje na strojvedoucí, ale nevím, jestli i na tramvajáky a trolejbusáky.

6620
Úrad pre reguláciu železičnej dopravy
Tento úřad je na Slovenku obdobou našeho drážního úřadu. Sice má v názvu železniční dopravu, ale zabývá se všemi druhy drah. Možná by se tam v předpisech dalo něco najít.

6620
manil: Slovenský Zákon o drahách
V §25 a 31-33 se hovoří o způsobilosti k řízení drážních vozidel, ale odpověď na Tvůj dotaz jsem tam bohužel nenašel. Zajímavé je, že se zákon zabývá i speciální dráhou (metrem), ačkoliv na Slovensku žádná není a osobně se domnívám, že se nikdo z nás nedožije toho, že by nějaká byla postavena.

3079
16 črc 2006 13:52
Na trase linky 201.
Třeba v Polsku u tramvají nesměli mít řidiči dioptrie vůbec. Jak je to teď, nevím. Proto svého času u nás ve vozovně jezdil jeden polák. Bůh ví, kde je mu teď konec.

11624
07 bře 2005 23:57
Brno
Teoreticky je možné, že je to kvůli liberecké meziměstské dráze, kde používají barevné návěsti.

Btw: Tušíte někdo, zda je barvocit u řidičů tram posuzován i na Slovensku?

Ten barvocit u šalin, ale stejně nechápu. Ano u vlaku tam je těch světýlek víc, ale u tramvaje?
Souhlasím život bez brýlí je lepší sám jsem kdysi taky šel na laser a jsem spokojen (teda až na tu cenu). Měl jsem -4,5 a -5.

11624
Brno
Ono sice zní celkem absurdě, že na tbus je limit +-3,0 dpt a autobus je mnohem volnější, ale předpokládám, že tyto požadavky se vyvíjely nezávisle na sobě. Požadavky na uchazeče o oprávnění k řízení drážních vozidel budou vždy přísnější než na silničáře.
Stejně jako pro získání ŘP sk. D stačí dopravně-psychologické vyšetření a EEG, na trolejbus je potřeba navíc oční (barvocit, ostrost, vidění za šera, perimetr), ušní (audiograf), EKG, psychiatrické vyšetření a neurologické vyšetření.

Pokud někdo má -3,5 dpt a nemá cylindrické dioptrie (astigmatismus), existuje teoretická možnost, že by ho vyšetřující očař jako řidiče tram nebo trol pustil. Pakliže ne, existují laserové korekce dioprií. Já osobně jsem měl -3,25 dpt R a -3,0 dpt L, tedy brýle pořád. Čočky mi nevadily, ale nenosil jsem je. Už rok a půl mám za sebou Lasik v Neovizi a i když jsem neměl s brýlemi žádný problém, musím říct, že život bez brýlí je mnohem snažší. :)

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Tak pokud má člověk správné brýle a chodí pravidelně k očnímu, tak by do té dálky měl vidět dobře i s více dioptriemi. Někdo tu pak zmínil argument o periferním vidění, tak jsem jen poznamenal, že zrovna u strojvedoucího to není dvakrát potřeba. :wink: A barvocit je samozřejmě úplně jiná záležitost.
Ale nechci to tu nějak moc rozebírat, osobní zájem na tom nemám, jen mi to nařízení přijde trochu absurdní, zvlášť ve srovnání s ostatními řidiči. Ono je koneckonců dost absurdní už to, že trolejbus je drážní vozidlo.

6348
11 říj 2005 14:03
Brno - Kohoutovice
U vlaku ale máš mnohem delší brzdnou dráhu, takže je potřeba dobře vidět do dálky, abys mohl včas reagovat na případnou překážku. S tím souvisí, předpokládám, i omezení dioptrií. Kromě toho se přísně hodnotí i barvocit, protože zatímco v autě víceméně poznáš červenou od zelené aspoň podle toho, jestli to svítí nahoře, nebo dole, na dráze máš na návěstidle třeba 5 světel pod sebou (a to nemluvím ještě o různých indikátorech pod světly), z nichž ti může svítit víc najednou, a musíš bezpečně poznat i na dálku, co tam svítí.

1344
Krno
Já mám právě taky tak kolem 3,5 a s autem samozřejmě problém nebyl, jen je v řidičáku poznámka (harmonizační kód), že musím mít brýle. Že by mi chybělo periferní vidění se říct nedá, že se na mě něco řítí zboku uvidím i bez brýlí. Kontaktní čočky jsem popravdě nezkoušel, mám k nim takový jakýsi odpor, ale třeba by mi nevadily, nevím, zatím nemám potřebu, přece jen je to "složitější" než brýle a taky výdaje navíc. No zkrátka mi přijde trochu směšné to omezení na trolejbus a tramvaj, jakoby tyhle dvě kategorie řidičů potřebovaly vidět něco víc než zbytek. A potažmo i ten vlak - k čemu potřebuje strojvedoucí třeba vidět periferně? Když do něj něco poletí zboku, těžko s tím něco udělá. :mrgreen:

9986
15 led 2005 23:41
Mám 3,5 na dálku a u autobusu nebyl problém (jen mě donutili napsat do papírů nutnost nošení brýlí), u trolejbusu by to už ale problém byl. Asi bych neviděl na faje... Jestli je to ale nějak omezené u aut nebo motorek, to nevím.

Fantomas - kontaktní čočky tomu možná pomůžou, ale třeba já na ně mám docela silnou alergii, takže... Nejsou všespásné :)

1344
Krno
Fafner: no, já jsem krátkozraký a to dost, ale s brýlemi rozhodně neztrácím schopnost vidět na blízku. Resp. ano, nezaostřím na 5 cm jako bez brýlí ale "jen" třeba na 8 cm.

No to je jedno, já jen, že u řidiče autobusu* to nevadí a u řidiče trolejbusu či tramvaje už ano. Ne že bych se chtěl o jedno nebo druhé ucházet. :-)

*Alespoň předpokládám, teď jsem někde našel, ale dvakrát důvěryhodný zdroj to není, že je maximální možná korekce 6 dioptrií (u skupiny D, u ostatních skupin ŘP 10 dioptrií), jestli někdo může potvrdit. A taky netuším, jestli třeba sám DP nemá přísnější podmínky.

3342
21 led 2011 14:19
Kontaktní čočky jsou možnost, ale ne vždy a ne vždy navždy (fuj, to je věta). Znám lidi, kteří kontaktní čočky nesnesou (a těch není málo) a znám i lidi, kteří kontaktní čočky přestali snášet. Takový člověk potom přejde na brýle... a pak se nabízí jen otázka, co je menší zlo: jestli ho kvůli tomu vůbec nepřijmout, nebo jestli ho kvůli tomu vyhodit.
.
A proč je to problém: Nezapomínej, že pokud to oko z nějakého důvodu ztrácí flexibilitu, tak brýlemi jen posuneš jeho schopnosti na jednu stranu(do blízka x do dálky), čímž ale ubereš na té druhé straně.

1344
Krno
Eda: a s kontaktními čočkami?

Administrátor
6672
26 říj 2005 00:04
Brno-Bohunice
Fantomas: Problém je, že člověk s vysokými dioptriemi má i s brýlemi špatné periferní vidění...

616
13 srp 2010 13:44
Větší počet dioptrií taky nechápu, to mi nikdy nešlo do hlavy, když ve škole učitelka děti s brýlemi posadila dopředu, aby viděly na tabuli biggrin. Přitom člověk s brýlemi vidí, má-li správné brýle, stejně tak dobře, jako člověk bez nich.
Astigmatismus jako onemocnění asi problém je, protože tam se jedná o větší zakřivení rohovky oka, takže se viděný obraz na sítnici oka nezobrazuje jak by měl. Proto lidé často vidí neostře na blízko i na dálku. Léčí se to spešl brýlemi, které nerovnosti rohovky vyrovnávají, takže přesně, jak píše Tasa, nelze si půjčit jen tak brýle někoho jiného. Nevíte, kolik mají toleranci strojvedoucí?

1344
Krno
Stejně by mě zajímalo, proč je větší počet dioptrií takový problém. Zvlášť kdyby měl třeba povinnost mít u sebe záložní brýle.

3395
12 čer 2007 02:11
Doma
Skla do bryli se pri astigmatismu delaji primo pro konkretniho cloveka. Clovek s astigmatismem si proste nemuze pujcit bryle od nekoho jinyho a precist si treba noviny. Ale jak rikam, vim o ridici, co s astigmatismem prosel.

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
Tak to můžu být za svých -2,5D na obou očích rád, když je to jen krátkozrakost. Ale pravda, že je to už celkem hraniční. :mrgreen:

9986
15 led 2005 23:41
ale je to neravidelne zakriveni rohovky

Jo, mělo by to být tohle. A pokud si ještě pamatuju, souvisí to nějak se zaostřováním.

3395
12 čer 2007 02:11
Doma
Hlavně mám takovej pocit, že astigmatismus není to, co popisuje vojtik, ale je to neravidelne zakriveni rohovky. Vojtiku nezoufej:
1. Da se to operovat
2. Vim o pripadu, kdy i astigmatismus na ocnim prosel.

11624
Brno
Koukal jsem do přílohy vyhlášky 101/1995 Sb., ale nikde tam o astigmatismu není ani slovo. Každopádně Vojtíkovy dioptrické hodnoty nejsou vysoké, klidně bych to zkusil.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1396 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata