Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 10 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Další
Autor Zpráva
9986
15 led 2005 23:41
případně protizákonné zadržování provinilců
Protizákonné možná, ale nutné. On takový černý cestující rád utíká - a pak ta kontrola jaksi pozbývá smysl.

1110
21 zář 2009 15:23
Mauricio píše:
Pak to ale zlevnit nepůjde.

Stopro souhlasím, jízdné máme dle mě neúměrně levné (to mě zase někteří proklejete, ale budiž), dle mě jednoduché a účinné řešení je stejné jako v Praze - prohlásit Brno za čtyřzónu, to by stál lístek po Brně 34,- (a platil by 90 minut), kupon co měsíc to cca 1000, zrušit nesmyslné kupony zdarma pro seniory a doprovody a noční dopravu provozovat za zvláštní jízdné mimo kupóny i běžné jízdenky.
Příspěvěk od města stejně půjde od ledna dolů, tak by se poměr příspěvek zákazníka:příspěvek města mohl aspoň vyrovnat na "přijatelných" 1:1. Tak a teď to do mě perte...

Naposledy upravil Jezour dne 02 zář 2012 22:21, celkově upraveno 1

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Pokuta se snaží řešit problém, ale daleko efektivnější (ale náročnější) by bylo řešit příčinu.

Proč je tolik černých pasažérů?

1) Lidé na jízdné nemají - pro některé je to příliš drahé a nemohou si to dovolit
2) Lidé za jízdné platit nechtějí - ať už v rámci životního stylu nebo prostě jen pohrdáním cizího (či veřejného) majetku

Černý pasažér se nikdy nevymýtí, ale určitě musejí jít minimalizovat. A pouhé nevyšování pokut, případně protizákonné zadržování provinilců, není podle mě efektivní cesta.

9986
Pak to ale zlevnit nepůjde.

1110
Brno - jízdné miliarda sto milionů, město miliarda sedmset milionů.

9986
Ano, obvykle bývá 500 na místě, v IDS JMK je 700 na místě. Těch 1000 Kč později je tak nějak stejný všude - je teda fakt, že nevím, jak MHD, beru teď jen linkovou. Já bych se možná ještě zbýval myšlenkou dělit pokuty na více druhů - jízda na černo, pes/zavazadlo/kolo bez jízdenky, jiné porušení SPP (nedostatečné oblečení, kabela na sicně, jídlo atd).

Každopádně je jasné, že čím bude jízdné dražší, tím více se vyplatí jezdit načerno
Ne, tím více lidí pojede autem. Mimochodem - někde (Ostrava?) mají na jízdenkách napsaný, kolik na tu jízdenku přispívá město - jsou to zajímavá čísla vyšší než cena jízdenky. Zajímalo by mne, jak to ve skutečnosti je.

1546
06 lis 2009 10:30
Přiznám se, že nevím, nemám s touto věcí žádné hlubší zkušenosti. Nicméně myslím si, že v některých z těch tisíců světových měst, kde MHD jezdí, by se dalo načerpat inspirace dost a dost.

Každopádně je jasné, že čím bude jízdné dražší, tím více se vyplatí jezdit načerno - což je moje drobná nápověda...

3342
21 led 2011 14:19
Pokuta v Brně je relativně dost vysoká. Ale mám srovnání s Mostem, kde je sice revizorů mraky, ale pokuta dost směšná - 200 Kč; u ní by byl spíše problém, kdy ji zaplatit. Jinak revizory potkávám poměrně často, asi to bude tím, že jezdím přes Cejl, obvykle jedu za den jednou tam a jednou zpátky.

9986
Tak jak to chceš řešit? Jedni si stěžujou, že kontrol je málo, druzí, že jich je moc...

Absolutně není možné tolerovat držení byť černého cestujícího, který se nijak nebrání. To je naprosto protizákonné.
Protizákonné možná, ale nutné. On takový černý cestující rád utíká - a pak ta kontrola jaksi pozbývá smysl.

1546
06 lis 2009 10:30
Absolutně není možné tolerovat držení byť černého cestujícího, který se nijak nebrání. To je naprosto protizákonné.

Jinak mne odchytili revizoři určitě víckrát, jezdím průměrně 3-4x týdně v různé doby, drtivá většina z toho linkami 25/26. A tipoval bych to tak na 5 kontrol ročně. Což mi přijde adekvátní. Souhlasím s tím, že více kontrol by nebylo příjemné cestujícím - ani já to nemám rád - zejména mi vadí, že celý autobus okamžitě vidí, kde mám peněženku/dokladovku - ideální pro kapsáře.

9986
naopak ona by mohla zavolat policii na něj například kvůli podezření z kapsářství

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To je fakt fajn... Tak já pojedu načerno MHD a ještě si budu moct vyskakovat... To je na rozbití huby bez milosti!!! To fakt můžeme rovnou zrušit nejen revizory, ale i jízdenky... Ostatně co pro ctěné kaštanstvo neudělat, že? Nebudeme ho obtěžovat častýma kontrolama, nebudeme ho moci zadržet do příjezdu policie... Tak proč se vlastně obtěžovat s kontrolou jízdenek?

3750
08 čer 2005 23:12
agent_s_teplou_vodou: Ať ta paní poctivě zaplatí pokutu a podá trestní oznámení na revizora. Pokud ta paní slušně vystoupila a čekala s revizorem (nepokoušela se utéct), tak nemá právo ji takto zadržet, a naopak ona by mohla zavolat policii na něj například kvůli podezření z kapsářství.

Mimochodem, já za poslední rok potkal revizora jednou, a to tak, že jsem si ho všiml asi dvě zastávky před tím, než došel ke mně, takže bych v případě jízdy na černo stihl zavčas vystoupit. Taky nevím, proč jsem platil tu roční šalinkartu.

3221
14 čer 2004 18:56
blekfild
ten je jak z toho maďarského filmu :)
http://www.csfd.cz/film/143811-revizori/

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
agent_s_teplou_vodou píše:
Kurnik, proč u nás v Brně zaměstnávají jenom samé upocené burany ???

Eda píše:
Takové urážky si vyprošuju. V každé skupině lidí najdeš schopnější a méně schopné lidi. Rozhodně ale není pravda, že by všichni revizoři byli upocení burani.

Omlouvám se.
Ne všichni revizoři jsou takoví, ale větší část z nich by si měla alespoň zopakovat zásady slušného chování, a minimálně by měli umět pozdravit. A ne že mi jen dají odznak před xicht se slovy "vaše jízdenky prosím".

Mimochodem, nedávno jsem byl svědkem toho, jak paní (cca 40 let) oznámila revizorovi, že si někde zapomněla dokladovku i šalinkartou. Ten ji na maliňáku vytáhnul z vozu, a do příjezdu policejní hlídky ji držel za kabelku, aby mu náhodou neutekla. Proboha, kam by mu taková ženská utekla? #-o

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Mauricio píše:
kteří načerno nejedou záměrně, jenom si třeba zrovna zapomněli označit jízdenku, přetáhli o pár minut časovou platnost
V tu chvíli je cestující bez platného jízdního dokladu - není tedy co řešit. Kdo prokáže, že jede načerno záměrně nebo nezáměrně? Prokážu maximálně, že jsem přetáhl jízdenku o 3 minuty kvůli zpoždění - ale neprokážu, že jsem si zapomněl označit jízdenku - a ona je to stejně z velké části jen výmluva.

Nešlo mi o prokazování toho, jestli je to záměr nebo ne, a podle toho určovat výši pokuty, to v žádném případě. Šlo mi o to, že Eda navrhoval zvýšit pokutu do výše roční šalinkarty, aby se nevyplatilo jezdit na černo. Jenomže toto opatření by bylo sice mířeno na ty, co jezdí na černo záměrně, ale postihlo by i ty, kteří jedou na černo výjimečně a nezáměrně a výše pokuty by vůči nim byla nefér - neměla by žádný výchovný efekt a spíš by je odradila od cestování MHD úplně. Kdo by jezdil na černo pravidelně a byl by přistižen víckrát (což by se mu za stávající situace ještě stále vyplatilo), ten by byl teprve "odměněn" zvýšenou pokutou.

9986
tak bych do dnesniho dne platil prave JEDNU pokutu
Revizory potkávám v Brně prakticky pokaždé, když tam jsem (takže v průměru tak dva dny v týdnu). Ale - snad nikdy jsem revizora nepotkal v době od 17hod do 22hod - což přímo nabízí k tomu jezdit v této době bez jízdenky. To by se mohlo nějak vyřešit...

aby neobtěžoval platící cestující kontrolou "při každé druhé jízdě"
No nevím, možná to vnímám jinak, ale pokud mám vše v pořádku, rozhodně neberu "kontrolz při každé jízdě" jako obtěžování - leda, že by to bylo v jednom spoji při jedné jízdě na každé zastávce. Pokud je revizor slušnej (a to není jen o chování) a férovej (pokud polovinu šaliny nezkontroluje, protože jsou to OTO, tak se mi nějak nechce jízdenku ukazovat) a já mám vše v pořádku, nějak nemám problém tu jízdenku vytáhnout - tak línej zase nejsem. Pokud bych vše v pořádku neměl, pak bych se pochopitelně cukal.

Osobně bych problém černých pasažérů řešil zvýšením pokuty alespoň na cenu roční šalinkarty, nikoliv zvyšováním počtu revizorů.
To je zajímavá úvaha - otázkou ale je, kolik z pokutovaných by reálně zaplatilo - obávám se, že nikdo. A ty pohledávky taky něco stojí a taky je to nějaká starost (a je jedno, jestli přímo DP nebo nepřímo).

kteří načerno nejedou záměrně, jenom si třeba zrovna zapomněli označit jízdenku, přetáhli o pár minut časovou platnost
V tu chvíli je cestující bez platného jízdního dokladu - není tedy co řešit. Kdo prokáže, že jede načerno záměrně nebo nezáměrně? Prokážu maximálně, že jsem přetáhl jízdenku o 3 minuty kvůli zpoždění - ale neprokážu, že jsem si zapomněl označit jízdenku - a ona je to stejně z velké části jen výmluva.

od lidí politické orientace jako má Mrak
Děkuji. Ještě, že ne sexuální.

Výsledek bude ten, že zaplatí lidi co zapomenou platnost šalinkarty, přetáhnou jízdenku o 5 minut atd.
no až budou revizoři měřit všem stejným metrem
To si ale odporuješ...

Administrátor
6672
26 říj 2005 00:04
Brno-Bohunice
Fantomas píše:
což by mohlo být zase trochu nefér vůči těm, kteří načerno nejedou záměrně, jenom si třeba zrovna zapomněli označit jízdenku, přetáhli o pár minut časovou platnost apod. Možná kdyby se výše pokuty zvyšovala při opakovaném přistižení, to by mohlo být spravedlivé.

Dobrý nápad. Byl bych pro. První pokuta by mohla být minimální...

Problém lidí, kteří si kupují šalinkartu, ale zapomněli na skončení platnosti, by se dal řešit nějakým SMS upozorněním na konec platnosti šalinkarty. Ideální využítí databáze předplatitelů, kterou DPMB má.

3726
28 úno 2006 19:00
Já si myslím, že slušným cestujícím by i větší počet kontrol nevadil. Ba právě naopak...pokud by byli svědky chycení několika černých (těch hlavně) pasažérů...

9306
10 čer 2004 11:19
Hmm a ja mam podobnej nazor. Kdyz si spocitam kolik revizoru sem mel za posledni rok a na kolik prumernych jizd vychazi jedna kontrola , tak dojdu k jedinymu vysledku. Sockakarta se proste nevyplati. Zvysovani pokut by pomohlo castecne, spis podstatne zvysit pocet kontrol. Dokud nebude jistotaze na revozora narazim aspon jednou tydne a to nemyslim v patek vecer, tak to cely postrada smysl.

3221
14 čer 2004 18:56
blekfild
Eda píše:
DPMB nechce zaměstnávat více revizorů, aby neobtěžoval platící cestující kontrolou "při každé druhé jízdě". Osobně bych problém černých pasažérů řešil zvýšením pokuty alespoň na cenu roční šalinkarty, nikoliv zvyšováním počtu revizorů. Škoda, že to legislativa neumožňuje.

no až budou revizoři měřit všem stejným metrem, a to třeba i v oblasti, kde spolu jedou linky 2,4 a 9, tak prosím. Obecně ale nevěřím tomu, že drakoničtější tresty něčemu pomůžou a upřímně Edo, takový názor bych čekal od lidí politické orientace jako má Mrak, ne od Tebe... Výsledek bude ten, že zaplatí lidi co zapomenou platnost šalinkarty, přetáhnou jízdenku o 5 minut atd.

1344
17 črc 2010 21:41
Krno
Eda píše:
Osobně bych problém černých pasažérů řešil zvýšením pokuty alespoň na cenu roční šalinkarty

což by mohlo být zase trochu nefér vůči těm, kteří načerno nejedou záměrně, jenom si třeba zrovna zapomněli označit jízdenku, přetáhli o pár minut časovou platnost apod. Možná kdyby se výše pokuty zvyšovala při opakovaném přistižení, to by mohlo být spravedlivé.

Administrátor
6672
Brno-Bohunice
DPMB nechce zaměstnávat více revizorů, aby neobtěžoval platící cestující kontrolou "při každé druhé jízdě". Osobně bych problém černých pasažérů řešil zvýšením pokuty alespoň na cenu roční šalinkarty, nikoliv zvyšováním počtu revizorů. Škoda, že to legislativa neumožňuje.

1110
Ja spis polozim otazku - on DP jeste nejake revizory zamestnava? Mam od unora rocni salinkartu za 4750 a kdybych jezdil nacerno, tak bych do dnesniho dne platil prave JEDNU pokutu (jezdim denne z KrPole do centra). Opravdu mam sto chuti zacit jezdit na pokuty, bo by to pro me vyslo o tisice levneji.

Administrátor
6672
Brno-Bohunice
agent_s_teplou_vodou píše:

Takové urážky si vyprošuju. V každé skupině lidí najdeš schopnější a méně schopné lidi. Rozhodně ale není pravda, že by všichni revizoři byli upocení burani. Mám opravdu rád generalizování na základě chabých osobních zkušeností. S kolika brněnskými revizory ses dostal do styku? Já s nimi třeba nemám žádnou negativní zkušenost a to jsem byl v životě kontrolován mnohokrát...

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Poslední týden jsem byl v Práglu. Docela dost jsem využíval MHD. Celkem čtyřikrát jsem tam byl kontrolován revizorem (2x v metru a 2x v tram).

Všichni revizoři byli velmi slušně vypadající mladí pánové, vždy velmi komunikativní a vstřícní. Vždy slušně pozdravili, a po kontrole poděkovali.
Jeden dokonce když viděl, že mi za 1,5 hodiny končí platnost 72h jízdenky, mě sám upozornil, abych si hlídal konec platnosti jízdenky.
Všimnul jsem si, že umí perfektně anglicky, a zrovna včera, kdy se měnily trasy linek tramvají a autobusů, tak revizor jedné babičce v tramvaji docela trpělivě vysvětloval, kudy jí jede její linka.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata