Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 39 z 108    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 108  Další
Autor Zpráva

2994
09 zář 2009 20:14
Běhá to tam v proměnlivým baneru na úvodní stránce

89
24 čer 2011 15:16
Na stránkách IDOSu je v rámci IDS JMK výborná věc - osobní jízdní řády : http://idsjmk.idos.cz/idsjmk/osj/ :applause: Bohužel, na stránkách IDS ani DPMB o nich není ani zmínka, natož odkaz. Nebo jsem si ho i při urputném hledání nevšiml :-?

140
11 pro 2011 18:53
http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimor ... ?mimo=4874

7338
27 úno 2010 07:40
V tomto počasí bych řekl, že jde o solidní čas.

Tak mě dnes ##MLUVÍM SPROSTĚ## vlak. 20 minut zpoždění a příjezd na Lesné na blbou kolej takže lidi ##MLUVÍM SPROSTĚ##, zmrzlí a ještě jsme museli přelízat přes kolejiště

182
27 pro 2011 22:32
Blansko
http://www.blansko.cz/clanky/12/01/zmen ... 2-2012.php nevím co si o tom myslet, je to hnus. Stanice Blansko, Metra aut. st končí !

Docela rána (myslím nejen pro mě) a každopádně nečekaná událost. Tu stanici znám od malička, prostě patří k Blansku a slouží spoustě lidem pro přestup.

Jinak vzhledem k tomu že jsem fanoušek dopravy tak mě docela štve, že mi teď kolem baráku neprojede vůbec nic (maximalne linka 221) přitom teď tu projedou průměrně 2 autobusy za 5 minut. Ve špičce i více... a teď konec.

9986
15 led 2005 23:41
Já ty náklady neumím vyjádřit přesně číselně, pořád doufám, že někdo to bude umět :-) Jen teoreticky, praxe se ale může lišit.

188
25 pro 2010 21:35
Zajímavá diskuze. Netušil jsem, že je tak obrovský rozdíl v nákladech na typ vozidla.
Provozovatelům společenských akcí se rozvoz účastníků těžce nevyplatí. Jediný, kdo by si to mohl dovolit, jsou velké open-air akce, které ale bývají dost ojedinělé, takže jim lidi přijdou a ani se nemusí moc snažit.

9986
Spy
Pak je ještě možnost, domluvit se s místními kluby, bary, diskotékami apod. a dělat jim smluvní dopravu. Nevýhoda toho ale je, že to je nepravidelná doprava se vším všudy, resp. nenapadá mě jediný případ, kdy by tomu bylo jinak.

Domis
Velmi zajímavý dokument, děkuji.

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
Přiložím kopii dodatku smlouvy, kterým si naše obec zaplatila "nadstandard IDS JMK" - 2 noční spoje (do Brna a zpět) 2x týdně. Na rok za to Vin. Šumice zaplatily necelých 8000 Kč.

Je tam vzorec na výpočet příspěvku obcí za nadstandardní dopravní obslužnost. Ten je nejspíš pro všechny obce na trase linky, které na to přispěly (Tvarožná, Sivice, Pozořice, Kovalovice a Viničné Šumice) a částka pro každou obec je rozpočítána nejspíš podle počtu obyvatel.
Příloha:
dodatek-idsjmk.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Kuřim je díra :-) a to tu teď bývám

425
06 kvě 2006 00:52
Brno-Řečkovice a Mokrá Hora
Já jsem to ani jinak než jako teoretické úvahy nebral. Jen je to pro mě zajímavé téma. Právě že pochybuju o tom, že by do toho některý dopravce šel na vlastní triko bez spolupráce s obcemi. Takový noční pocuk si (myslím) na sebe bez dotací nevydělá. Kolik lidí to pravidelně využije? Pokud není někde mejdan... Kuřim jako největší město na Brně-venkov a kolik lidí -průměrně- až tam tou 91 dojede? (nemluvím o konečné Kuřim, Podlesí, rozcestí :-) )

9986
Ještě jsem asi zapomněl na to, že výsledná cena se dá hodně snížit délkou vozidla (ono na ty noční spoje za město by klidně stačila třeba SORka 9.5) a jeho typem (městský auto mimo město je na provoz dražší než příměstské ve městě).

Nicméně je tak jako tak otázkou, zda by vůbec mělo smysl o něčem takovém uvažovat, nejsem si jist, jestli by byl dostatečný zájem tak, aby byl každý spoj minimálně na pokrytí nákadů a celkově aby to bylo nějak zajímavě ziskové. Je to spíše v rovině teoretických úvah typu co kdyby náhodou někdy něco.

K těm cenám za lupeňa - bohužel, jakmile není linka dotovaná, tak se hradí buď z jiných zdrojů a funguje jako pračka peněz (což teda v případě soukromníků není zrovna obvyklé), a nebo se musí zaplatit cestujícími. No a nebo je ztrátová, pak ale nemá smysl ji provozovat. Někde jsem měl průměrné ceny pro jednu osobu na linkové dopravě za 1 km, což bylo tuším 2,5 - 3,5 Kč, na dálkové pak 1,5 - 2,5 Kč, městké se do toho nějak neuvažovaly (vzhledem ke specifickým tarifům v každém městě). Kolik by to bylo nedotované lince netuším, tam to bude ale podstatně víc. Samozřejmě tady by to nemělo asi smysl brát podle kilometrů, klidně to může být za jízdu (na krátké vzdálenosti větší výdělek).

425
Ještě mě napadá k noční dopravě mimo Brno, když se Ostopovice nikdy nějak s IDS JMK nesmířili a teskní po DPMB (přesněji řečeno po tarifu MHD před zavedením pásem), mohli by si zkusit ty noční spoje ze 403 nechat převést na 91 prodlouženou z Labské. Myslím, že až by jim přišla první faktura, tak by si řekli, že ten přestup na mostě na tu hroznou hrbatou SORku až tak hrozný nebyl... :)

Fafner: Pokud je cena 50 Kč, tak ve více lidech je lepší si vzít taxi.

3342
21 led 2011 14:19
Hlavně kdyby v tom autobuse nedali cenu 50 korun, ale třeba půlku, tak by jím možná jelo víc než dvakrát tolik lidí, aby se to zaplatilo.

425
Souhlas. A nějaký propočet by byl určitě zajímavý. Nejspíš by úplně jinak vyšel nějaký pocuk typu 501 od Futura na kopec do Moravan, kde je asi IDS výhodnější a naopak třeba noční spoj z Brna do Velké Bíteše by mohl vyjít příznivěji pro nějakého soukromníka mimo ZVS. Navíc, obce to berou asi spíš jako bonus pro lidi, "ať se mladí pobaví", hlavně když to moc nezatíží obecní rozpočet.

Ale to jsme se dostali úplně jinam, než proč by DPMB v noci do Popůvek vyšel 4x dráž :)

9986
Spíš jsem to myslel tak, že doprava "na vlastní pěst", tedy nedotovaná a provozovaná soukromníkem, umí a může nabídnout plno zlepšení nejen kvality pro cestující a různé zajímavé alternativy, na které DP či ČSAD buď nemají prostředky a schopnosti nebo důvody. To se odráží nejen v ceně (pak už záleží jen na tom, kolik bude potřeba čistý zisk), ale i v počtu přepravovaných osob (čímž se zase cena dostává na jinou úroveň).
I třeba v případě, že bude výsledná cena vyšší, než by byla v případě dotované linky, může si nalézt více cestujících. A koneckonců, nic nebrání i soukromníkovi vstoupit do IDS - výběrová řízení to dovolují - spíš je to pro pár spojů nezajímavé (všichni dopravci, kteří zasahují do IDS velmi mizivím procentem spojů nespojů typu FTL, BK Bus, ICOM, byly přinuceni nebo spíše požádání Kordisem, aby to jezdili, než že by se do toho vrhli nějak sami dobrovolně).

Chtělo by to ale konkrétní propočty, takto se můžeme jen dohadovat. Ono taky záleží na různých režijních nákladech, jako je přistavení busu - každý kilometr navíc je těžce placen. Tak teoreticky si myslím, že by se nějaká nočka po hodině třeba z Osové do přívesnice Ostopovice dala jezdit za velmi rozumnou cenu, ovšem nový auto by se na tom asi dost těžko zaplatilo. Kdyby to bylo od nádraží, tak za prvé by byl určitě lehký konflikt s magistrátem a s licencema, a za druhé se dá vytvořit na přívesnice i jiný centrální uzel.

425
Mauricio píše:
že by to nebylo v ZDO a tím pádem ani v IDS, mohla by se cena za km o dost snížit

Dovolím si výjimečně nesouhlasit či polemizovat - když mluvíme konkrétně o Popůvkách, tak ti ročně platí za ten víkendový noční pár 403 přesně 6.445,- Kč - to se dá najít na stránkách obce. Nemyslím si, že pokud by to jezdila nějaká Autodoprava Dorota Máchalová, byla by ta částka nějak výrazně nižší, aby to mohlo obec zajímat. Navíc, jak píšeš, asi by tam bylo zvláštní jízdné, nějaká padesátikoruna za svezení z mostu na Osové by asi taky lidi odradila...

9986
Ta cena za km bude asi někde jinde (DPMB/BusLine), navíc jde o kloubový autobus.

Cena za km běžného 12M linkového autobusu je zhruba třetinová oproti městskému kloubáku, zejména kvůli spotřebě, která je u městských kloubáků kolem 40l/100 (+-). S klimou víc, s manuální převodovkou míň. Další cenový rozdíl je v politice ČSAD vs DP a v tom, zda jde o ZDO nebo ne. Pokud by spoje zajišťoval smluvně soukromý dopravce s tím, že by to nebylo v ZDO a tím pádem ani v IDS, mohla by se cena za km o dost snížit - akorát hold by zase někteří remcali, jak musí platit další jízdenku.

7338
27 úno 2010 07:40
Lidem nebude nikdy vyhovovat, že musejí přestoupit. Ale pokud se chtějí dostat domů, neplatit přitom za popelnice, psy apod. 2x tolik, co dosud, nezbývá jim, než se s tím smířit. Mně jedou domů za celý týden dva autobusy přímo, jinak přestupuju vždy, poslední spoj o půl jedenácté, a co s tím nadělám? Nic, můžu být rád, že mi to tam jede v čase, který mám možnost stíhat. Radši si přestoupím, než nejet vůbec...

425
mycountry píše:
Proč by (podle dostupných informací) závlek 96 z Bosonoh přes Veselku byl pro obec asi čtyřikrát dražší?

Ta cena za km bude asi někde jinde (DPMB/BusLine), navíc jde o kloubový autobus. Trasa 403 má výhodu, že obslouží víc obcí, které se o tu částku mohou podělit.
Pokud na obecním úřadě neví, že noční spoj lidem nevyhovuje, těžko s tím něco udělají.

188
25 pro 2010 21:35
Jezour píše:
...
P.S. V soucasne dobe jednaji s Kordisem o nocnich rozjezdech Rosice a Zastavka, lezite po ceste:-)

Ono taky jde dost o lidi, co sedí na obecním úřadě. (rozhodně to není radnice :mrgreen:)
Rozjezd do Rosic už by mohl leckoho zajímat, to je pravda.

6620
21 pro 2005 17:01
Ježour: Tak určitě je možnost se domluvit přímo s DP bez účasti Kordisu, ale pak je tu menší "detai" - spoj nebude zaintegrován, což je vhodné spíše pro speciální zdarma linky.
Svého času takto DP zajišťoval noční odvoz návštěvníků nějakého klubu v Rousínově.

1110
21 zář 2009 15:23
mycountry: nocni autobusy v zonach 100/101 placeny Brnem, mimo zony placeny obcemi, dp za "svoje" nejede ani metr (vyjma nutnych vymen z duvodu poruchy/znecisteni vozu, ktere se v pripade busu 91 z Kurimi/Lelekovic stejne uskutecnuji az na Hudcove, teda pokud to jen trochu jde...) Domluva o financovani prodlouzeni 96 do Popuvek vcetne poctu spoju zalezi jen na jednani "radnice-Kordis".
P.S. V soucasne dobe jednaji s Kordisem o nocnich rozjezdech Rosice a Zastavka, lezite po ceste:-)

1161
06 kvě 2007 13:02
ČR
Má to žlutou kurzovku a ze začátku stával na Staré osadě, u busu DPMB. Ale předpokládám, že si s městským zavazeli, tak jej přesunuli nahoru do Líšně.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2676 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 108  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata