Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 40 z 255    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 255  Další

Co bude dřív ?
kloubové šráky 45%  45%  [ 81 ]
tramvajová trať ke kampusu 34%  34%  [ 62 ]
metro 17%  17%  [ 30 ]
odsunuté nádraží 4%  4%  [ 7 ]
Celkem hlasů : 180
Autor Zpráva
7334
27 úno 2010 07:40
Chat: Postopadesáté to zopakuju. Jde mi o vystupování, ne o nastupování. Chápu, že u nízkopodlažky tam vidíš slušně, ale u VP vozu, kde mezi dveřmi stojí pár lidí, nevidíš dobře, jestli někdo stojí na schodech (pomalu z nich leze) nebo ne.
O otáčení jsi začal ty, že ke druhým dveřím se otáčet nemusíš, že tam vidíš špíglem.

Napružený nejsu, jen mě nebaví vše 4x opakovat, protože pokaždé se někdo ozve na to, co jsem už několikrát předtím psal.

3345
13 lis 2004 11:58
logitech911 píše:
..No uvažte - toto mám pustit sednout? Pro dokreslení jsem byl po noční 12-ce a měl jsem na klíně batoh.

To určitě ne..
Btw. následovala nějaká plodná debata? Neboj se o ni s námi podělit :mrgreen:

888
21 led 2006 12:26
Chlapi dneska zážitek z autobusu, týkající se pouštění starších, nemůžu se nepodělit:
Čekáme takhle v klidu na zastávce, do každých dveří asi tak 4 lidi, přijíždí autobus, zepředu dobíhá bába s hůlkou (letěla jak šlak). Autobus zastavuje, dveře se otvírají, už nakročuji na nástup předními dveřmi a najednou, ejhle, klacek pod nohama a už je tam i ta bába. Tak ji nechám nastoupit (lezla tam snad hodinu). Nakonec skončila skoro až u druhých dveří a začala tam obtěžovat mladšího klučinu, že prý ji má pustit sednout (místa v buse bylo dost), pustil. Tak jsem si sedl k prvním dveřím v domnění, že je po všem. Chyba, autobus se rozjel a bába se vydala k řidiči zeptat, jestli zastavuje u kauflandu, klučina si mezi tím zase sedl. Po krátké debatě babky s řidičem (za jízdy) se rozhodla sednout si na moje místo. No uvažte - toto mám pustit sednout? Pro dokreslení jsem byl po noční 12-ce a měl jsem na klíně batoh.

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
Roberte, furt nechápu, odkdy je člověk nastupující do druhých dveří busu vidět hůř, než do prvních? A už vůbec nechápu, co máš proti tomu, že sledovat provoz u předních dveří obnáší otočení hlavy. Periferně nemáš stopro jistotu. Nejsem shnilej, pouze říkám, že to je lepší. Achjo, ty si napruženej.
Mimochodem, když kolikrát vidím, jako chodec například, jak kolem mě projede bus vepředu nacvaklej, jako kdyby celej den nic nejelo, řidiči všichni funí do kabiny a lížou čelní sklo, a od druhých dveří je vzduchprázdno, to je už na facku. Baldy se neposunou a neposunou, kam si stoupnu, tam stojím. Asi všichni mají rádi řidiče (ironie-já jsem ten, kdo má držet hubu).

7334
Když několikrát napíšu, že můj názor neplatí pro NP šaliny, a je mi několikrát odpovězeno, že je to celé nemysl, protože NP šaliny mají vpředu schody, tak člověka ta diskuze omrzí.
Ano, řidiči nechtějí pouštět předem, často se jim zbytečně pouští do kabiny zima apod. Ale mít těžce pohyblivého člověka pod přímou kontrolou je dle mého názoru lepší, než být pro tu chvíli v teple a pak běžet ven ho lovit zpod kola...

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Já se bavím o šalinách ne proto, že by byly všemocné, ale protože se o ně zajímám mnohem více než o busy a narozdíl od busů s nimi každodenně jezdím. U busů si tak nemohu na základě pozorování vytvořit nějaký názor, protože tím jezdím minimálně a navíc prakticky pouze nočními spoji...
Ale i tak spousta bodů u šalin platí také - třeba to, že od předních dveří mohu pouze jedním směrem, že je celý prostor prvních dveří a ulička za nimi užší než kolem prostředních dveří, atd. ...
Navíc tváře řidičů, když lidé nastupují do prvních dveří, podpořené tím, že občas řidiči odmítají i první dveře otevírat, mě jako cestujícího, který nikdy autobus neřídil, utvrzují v tom, že i řidiči chtějí, by lidé nenastupovali prvními dveřmi…

7334
Výborně, takže se furt točíme kolem šalin a nejlépe nízkopodlažních, u kterých to, o čem jsem psal neplatí, což jsem psal už asi 2x. Ale že s busem můžu lépe přistavit čumák k hraně nástupiště, že tam lépe vidím na lidi, že u všech typů NP busů je předek NP, to už se v potaz nebere. No nic, tak si zase diskutujte o všemocných šalinkách, ty jsou postaveny nadevše, já už na toto téma nic psát nebudu, byť si myslím, že ze své pozice s tím zkušenosti mám.

4738
BRONX
Robert: Už to tu psal Fafner, tak znovu mými slovy -

Teď budu mluvit jen o tramvajích, šráky jsou mi volné a autobusy nejezdím, ale většina mých poznatků se dá uplatnit i u nich

Přední dveře
- Schody s nástupní hranou jsou šikmo (kromě KT8) - větší (a nestejná) vzdálenost od nástupního ostrůvku, pokud mám problém zvednout nohu, tak určitě je i problém jí dát dál...
- třem schodům bezprostředně za 1. dveřmi se nevyhnete v žádném voze - pro rychlost výměny je lepší řešit schody až ve voze
- NP vozy (kromě Varií a K3) a i vysoké KT8 mají navíc přední dveře zúžené (Anitry, 13T, RT6 dokonce na polovinu)
- Ať už dveře jsou zúžené nebo ne, tak bezprostředně za nimi je řidičova kabina, která vás nutí jít doleva a ještě více zužuje cestu, navíc je tam označovač, takže to také často zpomaluje.
- Díky uzšímu prostoru není možné pomalejšího nastupujícího obejít.
- Pokud je v NP voze slepec se psem, tak je to o to horší protože není v uličce zpravidla místo díky ležícímu psovi...
- Je mnohem méně míst, kde se držet - záleží na typu vozu, ale v prostředních dveřích je zpravidla mnohem více tyčí
- V brněnských NP vozech jsou krajní články vysoké a jsou zde zhuštěné sedačky (u 1901-1919 ne kapacitně, ale alespoň prostorově), takže pokud je vůz plný, je tam spousta stojících lidí a moc daleko ode dveří se nedostanete. Navíc díky stojícím lidem a uspořádání (zpravidla) 2+1 není zas tak velká šance, že vás někdo pustí sednout - protože se nemá jak vyhnout s vámi a ještě se stojícími lidmi...
- Užší dvěře (a ještě k tomu vždy VP) = ztížená manipulace s vozíčkem, igelitkou s rohlíky a zelím, berlí.
- Pravděpodobně vystoupíte stejnými dveřmi, jako jste nastoupili = stejné problémy s jako nastupováním znovu...

Prostřední dveře
- u NP vozů je to jasné - žádné schody
- rovná nástupní hrana (jasně, že u zastávky v oblouku to je jiné, ale stále lepší než na kraji vozu)
- široké dveře
- více tyčí na držení
- po nástupu jsou dva směry kam můžete jít - dvojnásobná rychlost oproti jednomu směru
- člověka označujícího jízdenku snadno obejdete
- sedačky za rohem nebo naproti z obou stran
- u některých KT8 a T6 praktické zábradlí na schodech (když už jdete 2. nebo předposledními dveřmi)

- jako největší výhodu předních dvěří vidím to, že nemusíte namáhat mozkové buňky a nepřemýšlet, kde (i v závislosti na typu přijíždějícího vozu) budou dveře... Jinde se musíte zamyslet... A přílišnou mozkovou námahou to by pak starší člověk mohl povolit nějaké důležité svaly, zapomenout kde mají nejlevnější brambory, atd. ...

Rozhodně nechci nikomu zakazovat nástup předními nebo posledními dveřmi, také do nich čas od času vlezu. Ale babka s vozíčkem (nebo i študentka s kufrem na kolečkách) by si měly (tady musím použít "y", ale nevztahuje se to jen na ženy) uvědomit, že ať jim přijede cokoli, má to ještě spoustu dalších dveří a určitě se jim i spolucestujícím bude nastupovat lépe...

Nechci, aby to vypadalo že jsem nějak vysazený vůči starým lidem. Respektuji je, ale vadí mi, že oni nerespektují mne. To, že jsem o mnoho let mladší a nemám tolik životních zkušeností ze mě nedělá snad nikoho podřadného. Já se jimi také nepohrdám, že nezvládnou naprogramovat webovou prezentaci...

A na závěr něco pro odlehčení (doporučuji video, nemá chybu :D)

1363
06 zář 2010 15:29
Brno - Masarykova čtvrť
agent_s_teplou_vodou píše:
Ono by nebylo od věci, kdyby tyhle rady a upozornění na zákazy byly zobrazovány na LCD obrazovkách ve vozech, podobně jako se teď zobrazuje fotka jídla vyklopeného na podlaze rozjezdu.

Lehký OT - to vyklopené jídlo mi na té force přijde vždycky hrozně naaranžované :-)

9305
10 čer 2004 11:19
Zrusit predni dvere pro substrat uplne. Jedine tak se ruzni berlochodi, sjezdari a hulkoplazi naucej, ze do NP casti se da i nastoupit a nemusi se prochazet vozem. Pro zvyrazneni NP casti navrhuju svetlice a tlakove sireny, jinak si to nevsimnou ..

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Ono by nebylo od věci, kdyby tyhle rady a upozornění na zákazy byly zobrazovány na LCD obrazovkách ve vozech, podobně jako se teď zobrazuje fotka jídla vyklopeného na podlaze rozjezdu.

7334
Mcezo, jak to souvisí s tím, jestli zablokuju přední dveře, prostřední, nebo poslední? Vždycky to dopadne stejně.

4738
BRONX
Nástup a výstup by měl být vždy co nejrychleší. Ale tím, že vezmu berlu a budu se drát dopředu, při nástupu zablokuju vystupujícím lidem cestu, nastupující budu odstrkovat berlou a jako nejpomalejší zablokuju nejenom celé schody, ale i prostor ve voze, nástup neurychlím. Spíš naopak... Bohužel i s takovými případy se každodenně setkávám... Studenti a pracující, kteří stále někam pospíchají (do/z hokny, školy, atd. ...) se tak do dveří nederou jako právě postarší občané... Přitom rohlíky v Lidlu na druhém konci města tam tu minutu navíc vydrží... Stejně vůz neodjede, dokud nenastoupí všichni...

Btw nové mobilboardy LIDL na 13T beru jako skvělý krok k donucení důchodců používat pro nástup NP dveře :D

872
13 bře 2007 20:20
Brno - Bystrc
Moje zkusenosti s kocarky jsou takove, ze pani si nikdy nema problem nekoho pozadat, vzdycky ji dotycny ochotne pomuze, vcetne me...
Co se starsich lidi tyce, paradoxne mam posledni dobou stesti na takove, kteri "jedou jen jednu zastavku", tak si nesednou i kdyz je pustim :) Mnohem vic si vsimam spis takoveho toho nesvaru ze kazdy musi byt zarucene prvni ve voze / venku z vozu. Proste stojim pripraven u dveri, za mnou dalsi clovek, prijede bus, otevrou se dvere a clovek co stal za mnou uz se dere dopredu.
A vrchol byl nedavno kdyz jsem cekal na zastavce az se uvolni dvere predemnou nastupujici osobou, a zezadu se ozvalo neco jako "kdyz tady stojite, tak laskave taky nastupujte!", nejaka baba klasicky, tentokrat se neprodrala predemne, a myslela si, ze nam snad ridic ujede, kdyz ona nastoupi jako posledni a ja nebudu prilepen na zadku predemnou nastupujici osoby (prvni dvere u KT8, takze tam opravdu dva lidi naraz lezt nahoru nemuzou). Samozrejme na mou naslednou poznamku at se uklidni ze nam ridic neujede radeji vubec nereagovala :)

7334
Kdybyste si to přečetli, tak jsem nepsal o NP vozech a především ne o NP šalinách. Ale ono je to jedno, hlavní je, že se dá zase nějak kopnout do důchodců, že?
Že není pořádně vidět na první dveře u 14/15 Tr, beru, neznám to, nejel jsem s tím. Ale argument, že se v autobuse musím pootočit, abych někoho viděl, neberu. S takovou logikou bych se nemusel chtít rozhlížet v křižovatce, je to přece moc namáhavé...
Prozraďte mi, jak vidíte v B voze šaliny nebo u zadních dveří u čehokoliv, zda někdo pomalý nevystupuje, pokud nemáte kamery a člověk je stále ještě na schodech?

Souhlasím s tím, že by takový člověk měl před nástupem dát o sobě vědět. Ale co se výstupu týče, SPP mluví takto:
Osoba s omezenou schopností pohybu a orientace, pokud nevystupuje dveřmi pod přímým dohledem řidiče, je o svém výstupu z vozidla povinna uvědomit řidiče osobně nebo signalizačním zařízením.
Osoba s omezenou schopností pohybu a orientace, pokud nevystupuje dveřmi pod přímým dohledem řidiče, signalizuje výstup řidiči dvojím krátkým stiskem (..) tlačítka signalizace k řidiči.

Z obou formulací aspoň mně vyplývá, že je bezpečnější vystupovat předem, abych měl jistotu, že o mně řidič ví. Dvojí stisk tlačítka mi je houby platný, když zároveň vystupuje někdo s kočárkem.

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Částečně je to benevolence ze strany DP, že nepostihuje (nebo alespoň neupozorňuje na zákaz) odkládání tašek na sedadlo. Ale zase záleží (jako u všech SPP) na situaci - pokud je vůz poloprázdný, není takový problém sednout si na sedadlo k uličce (pokud jedu několik zastávek) či si odložit na jiné sedadlo tašku či batoh (ovšem ne špinavý).

1363
06 zář 2010 15:29
Brno - Masarykova čtvrť
Souhlas, prakticky pořád někoho vidím pouštět sednout, pomáhat s kočárkem apod...

3984
25 led 2006 16:11
všudezdejší
k.ondra89 píše:
Celkově, poslední dobou, pozoruju od spolucestujících značný úbytek ohleduplnosti. Málokdo pustí někoho staršího sednout a o pomoci s kočárky a uhýbaní jim, ani nemluvím. To nedělá už vůbec nikdo a všichni chlapi čumí, jak kdyby tam nebyli. Pokaždý mám dojem, že jsem v celým voze jedinej, kdo je ochotnej pomoct a automaticky pomůže. :-?

Nesouhlasím, já zase, pokud cestuju mhd, jsem neviděl, že by starší nebyli pouštěni na sedačku, a že by nikdo nepomohl nějaké koc s kočárkem, to taky ne. To mi spíš vadí a hodně mi to vadí to, co psal agent, to jest odkládání tašek s nakupem na sedačku. Chytnout se s takovou babou, tak ten nákup poletí na nejbližší zastávce ven.

3342
21 led 2011 14:19
M3: Nenapadlo tě že během toho... fuj, cantání, taky víc posedávají než postávají?

1111
05 čer 2005 13:18
V dnešní době se stará každý sám o sebe a na ostatní kašle. Přináší to bohužel doba, ve které žijeme. Nejistota, jestli neskončí i s rodinou na ulici, protože neví, jestli nepřijde o práci. Pokud přijde, tak přemýšlí, jak uživit rodinu a zaplatit hypotéku a další věci... Zkrátka nejistota ve všem. A lidi jsou na*raní - stačí se dívat kolem sebe, takže na takový blbosti, jako myslet na druhého už nemají čas.

Nadruhou stranu - např. veteráni, kteří se rozčilují, že je mladší nepustí sednout - je zajímavý, že když cantají celý dopoledne a část odpoledne po hyper-super, nohy je nebolí, ale v MHD si na těch 10 minut musí za každou cenu sednout - to by už nevydrželi... :-)

9986
15 led 2005 23:41
No tak pokud je ve voze v blízkém okolí (řekněme od dveří ke dveřím) byť jediné volné místo, sedím dál. Pokud není... Tak není co řešit. Spíš mi vadí, že někteří, i po té, co se teda rozhoupu k tomu je pustit, stále stojí, pak padají a já je musím chytat. Kdyby se na mě převrátila alespoň nějaká pěkná baba (no nemusela by být ani pěkná, stačilo by, kdyby jí bylo kolem čtyřicítky max.)... Hold, cestování MHD přináší i oběti.

Zabírání místa k sezení zvířetem, taškou nebo třeba jen tím, že si sednu do uličky a nehodlám nikoho vedle sebe pustit, považuju za vrchol... No, třeba arogantnosti a neslušnosti. K tomuto měl pěkný příběh Fox, on ho někdy někde řekne, kterak letěl batoh z okna trolejbusu.

Moderátor
6180
11 dub 2010 15:05
Juliánov
Celkově, poslední dobou, pozoruju od spolucestujících značný úbytek ohleduplnosti. Málokdo pustí někoho staršího sednout a o pomoci s kočárky a uhýbaní jim, ani nemluvím. To nedělá už vůbec nikdo a všichni chlapi čumí, jak kdyby tam nebyli. Pokaždý mám dojem, že jsem v celým voze jedinej, kdo je ochotnej pomoct a automaticky pomůže. :-?

"fejsbůk" BMHD.cz

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Spíš by to chtělo tu osvětu vést tak, aby lidi se zhoršenou schopností pohybu pochopili, že řidič o nich musí vědět. Aby se nebáli zamávat na řidiče berlí (např.), a ne se omezit pouze na "Nastupujte předními dveřmi".

A když už jsme u těch důchodců, tak dneska se v a-58 málem servaly dvě duchny. Jedna jela ze Židenic od Kauflandu, sedla si k oknu, a na vedlejší sedačku (k uličce) položila svoji tašku s nákupem. Na Osadě nastoupila druhá duchna, a protože si neměla kam sednout, tak si přisedla na půl zadku k tašce té první duchny. Jenomže v ten moment ta první na tu druhou začala řvát, že veze vajíčka, a kdesi cosi, a ať si sedne jinam (nebylo kam).

Tímto bych chtěl upozornit na nešvar, který se tady nějak rozmáhá a nepokutuje, přestože by se to pokutovat mělo, viz. SPP:
(9) Cestujícímu je zakázáno zejména:
h) Odkládat zavazadla a zvířata na sedadlo.

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
Za mě osobně, v buse vidím stejně dobře na první, jako na druhý, ale na druhý vidím lépe ve špíglech (vnitřní a vnější, zejména v Ciťáku), je to pohodlnější a je tam víc místa na nástup. Nemusím se otáčet a zírat, jestli na předních schodech někoho nemám (hlavně Ciťák). A kolikrát kdejaká berla do toho úzkýho prostoru v Karose nastupuje stylem rozmlátím hokejkama všechno kolem sebe a ještě k tomu táhne nákupní kabele. A nevím proč se kdejakej mamut trefí ať berlou nebo taškou, kterou táhne, a nebo svým tučným nebo neohrabaným tělem, o můj odpadkovej koš na schodech v Karose. Nechápu.

3342
21 led 2011 14:19
Jo, to je pravda, v nízkopodlažní části ho na schodech v žádném případě nezahlédne.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6361 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 255  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata