Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 14 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Další
Autor Zpráva

2009
28 čer 2007 16:54
Fafner píše:
Co je škoda, že všeobecná veřejnost je na něco takovýho příliš hloupá a lidi by si to nedokázali dostatečně zabezpečit na to, aby to mohlo mít tolik využití.

Bezpečnost (tedy správa a distribuce klíčů) je v tomhle případě až druhej největší problém, ten první je v ceně terminálů, který by si k nim musel každej pořídit, aby si do nich mohl doma něco nahrát, resp. v uživatelské nepřívětivosti při využívání cizích terminálů (ala eliška - kupte si to teď, ale na kartu si to musíte nahrát na našem terminálu.

359
20 čer 2008 14:08
Fafner píše:
Co ale nevím je jeslti se tam dostanu, když jsem o starou In-kartu přišel :)

Pravděpodobně ano za předpokladu, že by sis vyřídil novou. Ty aplikace se nahrávají na kartu jen jako jednoduché ID s několika málo dalšími údaji (id aplikace, hodnota na el. peněžence - prostě pár bajtů), zbytek by měl být v počítačové databázi. Standardní karta má 4 nebo 8 kB paměti.

Zlaťák píše:
Nevím, ale zrovna v Bratislavě mají čipovky už několik let (alespoň šalinkarty)

To je možný, ale ty by měly být jen pro DP Bratislava, případně extra pro bratislavské SADisty (dnes moderně se menují tuším SLovak Lines). Ovšem, když se tak na to dívám, tak to tam asi nějako brzo začne fungovat, alespoň se tak tváří tento web: http://www.bid.sk/. V tom případě jsem jim trochu křivdil.

1710
22 led 2006 12:56
Brno
h8crew: Nevím, ale zrovna v Bratislavě mají čipovky už několik let (alespoň šalinkarty).

3342
21 led 2011 14:19
Jo, čipovky mají tu výhodu že se dají použít mnoha různými způsoby. Co bych v dnešní technokratický době preferoval by byla jediná čipová karta, kterou bych si mohl na webu administrovat, a povolovat, a zakazovat... a využívat všema možnýma způsobama. Co je škoda, že všeobecná veřejnost je na něco takovýho příliš hloupá a lidi by si to nedokázali dostatečně zabezpečit na to, aby to mohlo mít tolik využití. Co bylo třeba fajn, když jsem se registroval v Práglu do národní technický knihovny, že mi říkali že to můžu mít na "jakoukoliv čipovku", takže to fungovalo i na In-kartu. Co ale nevím je jeslti se tam dostanu, když jsem o starou In-kartu přišel :)

359
20 čer 2008 14:08
Dodrží-li vydavatel karty příslušný standard Mirfare, tak se dá ledacos, jen je potřeba to ošetřit právně. Každopádně pro připravovaný čipovky našeho jihomoravskýho IDS se ve středně- až dlouhodobým horizontu prý uvažuje i s potenciální přeshraniční platností směrem na jih do Dolnorakouského dopravního svazu a na jihovýchod do Bratislavskýho IDS. Technicky to zatím není tak nebo tak možný neb Rakušáci mají starší systém karet, Slováci pro jistotu žádný. Ale jako nosič aplikace jízdenky IDS JmK by mohla (a snad se s tím i počítá) sloužit In-karta ČD (a naopak).

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Např. u DPMLB a Transcentra (ani nevím, jestli to už není dneska jenom Arriva) to tak funguje už hezkejch pár let. (Teď ale nechci klamat, protože si nejsem jist, jestli se to nerušilo, ale snad ne - každopádně to spoustu let taky bylo a fungovalo to)

9986
15 led 2005 23:41
že aktuálně dopravní podniky mezi sebou připravují jednotný standard vzájemné uznatelnosti čipových karet

U ex ČSAD to funguje už několik let běžně, i přes rozdílný tarif. To, že na to někteří (DP) přišli až teď, je už věc jiná.
A osobně mám vyzkoušený, že kupříkladu taková čipovka Krodosu se víceméně načte i v Pradubicích na MHD - stačilo by jen naprogramovat uznání té karty.

1710
Brno
To můžeme zrovna vybavit všechny vozidla platebním terminálem a brát bezkontaktní platební karty (když už je ta ČS a KB zavádějí)

3342
hej, tak tohle by se mi líbilo... jednotná čipovka pro všechny DP v ČR... :) a ideálně do toho zapojit ještě elektronickou peněženku z In-Karty... :)

1546
06 lis 2009 10:30
Na ČT24 byl právě rozhovor s p Kulichem (ředitel DP HK) a říkal, že aktuálně dopravní podniky mezi sebou připravují jednotný standard vzájemné uznatelnosti čipových karet.

To nezní úplně nezajímavě, že bych mohl elektronickou peněženkou z Brna platit i v Praze, nicméně nebylo by lepší využit existujících mikroplatebních systémů bank, např. viz http://www.lupa.cz/clanky/bezkontaktni- ... -bez-obav/ I přes nutnost jisté provize bance odpadnou zase mnohé jiné náklady...

1710
Brno
Elektronickou pěněženku s dobíjením přes net (kartou, internetovým bankovnictvím,...) bych nezavrhoval. Nerušil bych papírové jízdenky, ale dovybavil bych automaty na jízdenky (pokladny by to (pokud se nepletu) měli umět z výroby, ne?) čtečkama bezkontaktních karet. Ve výsledku by se ušetřilo za manipulaci s penězma, lidé by nemuseli shánět drobné, řidiči by nechodili jak pokladničky, automaty by se nemuseli vybírat tak často.

1546
No zásadní problém je, pokud se ta čipovka nedá nabít přes ebankng. Tam není potřeba žádná šílená technologie, stačí mít vyražený kód na každé kartě a posílat částky s variabilními symboly rovnými tomu kódu, specifický symbol může případně rozlišovat mezi nabitím elektronické peněženky a aktivací permanentky.

Nicméně v tomto systému mi maličko vadí to, že by musely mít všechny označovače čip a spojení s centrální databázi s obsahem peněženky. To považuji za příliš drahé, byť to spojení bych považoval za skvělé, ale z mého pohledu nerentabilní.

3342
PvvS píše:
Mit cipovku s urcitym kreditem a neshanet jizdenky, kor kdyz DP v ramci uspor likviduje automaty, by mohlo naopak par lidi prilakat. Pro obcasny by papirovky urcite zustaly.
S tímhle mám zkušenost v Mostě, a obvykle než bych si tu čipovku šel nabít, tak jsem nakonec jel stejně na normální lístek. Hlavně by těžko šla dobít v každé trafice, chtělo by to jen štěstí aby šla přes internet. Navíc je pak potřeba další šílený stroje na čipovky... Případně vyfotím jak vypadají takové strojky v Mostě a v Plzni, do obou se v nejbližších třech dnech dostanu.
mechoš píše:
Nevím jak to funguje v plzni teď, ale cca před 2-3 roky tam fungovaly oba systémy a myslím že problém s tím nebyl. Navíc klasické cvikací strojky jsou prostě něco úžasného....
Fungují tam oba systémy, s tím že obyčejné jízdenky jsou jen za 12 Kč nepřestupní a pak cosi přes tu čipovku, přes kterou pokud si kupuješ jízdenku, tak si jí tiskneš. Dle mého zbytečnost - tiskárna do každého vozu je určitě výrazně dražší než čtečka čipovek pro revizory. Ale už to tam takhle funguje dýl, v roce 2005 to tam takhle už určitě bylo. Co je tam teď zajímavá novinka jsou přestupní SMS jízdenky za 15 korun na 35 minut, což jako neplzeňák považuju za nejlepší kompromis.

2777
07 kvě 2008 20:25
Čebín
Nevím jak to funguje v plzni teď, ale cca před 2-3 roky tam fungovaly oba systémy a myslím že problém s tím nebyl. Navíc klasické cvikací strojky jsou prostě něco úžasného....

9306
10 čer 2004 11:19
Mit cipovku s urcitym kreditem a neshanet jizdenky, kor kdyz DP v ramci uspor likviduje automaty, by mohlo naopak par lidi prilakat. Pro obcasny by papirovky urcite zustaly.

496
31 led 2011 13:46
čipovky místo papírových jízdenek je spolehlivý způsob, jak odradit občasného cestujícího, znám to od nás

nejsem si jistý, kolik lidí na předprodeji by čipovky ušetřily, jednak řada (zejména starších) platit online nebude, jednak je tu hodně studentů, kteří musí každý rok osobně doložit, že jsou ještě studenty.

3342
Jo, to by nemuselo být špatný, hlavně ať se to neprovede nějak podobně šíleně jako tam...

1546
Já myslím čipovky jako šalikarty, na jednotlivé jízdy v tom zatím vidím přílišnou investici do přebudování označovačů (hrubým odhadem - označovač je u každých dveří, což znamená podle mého výpočtu asi 2800 označovačů) a to by se podle mého splácelo hodně dlouho. Mám na mysli jen šalinkarty, těch pár čteček pro revizory by se zaplatilo...

3342
No, co se čipových karet týče, zažil jsem jejich zavádění v Mostě a Litvínově, kde jsem tou dobou (rok 2005) bydlel. A za sebe říkám: Pokud by to bylo zavedený tak OTŘESNĚ, jak to zavedli tam, tak rozhodně ne.

Pro představu, dříve se jezdilo na jízdenky po pásmech 9, 13 a 16 korun za jednopásmovou, dvoupásmovou a třípásmovou, teď nepočítám dětské jízdné. Byly tam klasický jízdenkový označovače a všechno. Přišel nějakej vůl, co vymyslel čipovou kartu. Označovače a běžný jízdenky se zrušily, takže se dá buď koupit jízdenka za 13, 16 a 20 korun z elektronické peněženky na čipové kartě, nebo se dá koupit z automatu tuším že za 17, 20 a 24 z automatu nebo u řidiče v každém voze. Teda, mimo B vozů v tramvajích, tam můžete jen s čipovkou, protože jízdenku si nemáte jak jinak koupit - automaty tam prostě nejsou. To určitě strašně potěší návštěvníky města, kteří to neví... Dál se zdražily měsíční a čtvrtletní cca o třetinu. Výsledkem je obrovský úpadek MHD v Mostě, kdy nyní jezdí cca polovina spojů oproti stavu před pěti až šesti lety, takže už se tím skoro nevyplatí jezdit.

1546
Teď je otázkou, jestli je levnější dávat provizi trafinaktovi + mít náklady s papírem, tiskem a distribucí / mít a opravovat automat než dát provizi operátorovi. (odpověď neznám)

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
agent_s_teplou_vodou: to je dobře, že snaha o SMS jízdenky utichla, když vidím, kolik si zprostředkovatelé účtují, navíc žádná snaha neutichla, neb ze strany DP nikdy nebyla, narozdíl od čipových karet, se kterými se do budoucna počítá.

496
31 led 2011 13:46
Mě vadí, že důchodci nad 70 musí mít průkazku, že nestačí občanka. Když člověk přijede s babičkou do Brna autem a zaparkuje kdesi na periferii, trochu to zamrzí.

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
A co brání zavedení čipových karet? Teď mám na mysli čistě jen čipovou šalinkartu, ne opencard. Řada lidí by místo nutnosti chodit do předprodeje pro kupón platila z tepla domova bezhotovostně. Dopravní podnik by mohl výrazně zredukovat počet zaměstnanců na předprodejích, ušetří se nákladná manipulace s hotovostí, a i přes počáteční jednorázové náklady by na tom vydělali všichni. Kdyby se při bezhotovostní platbě zavedla určitá sleva nebo zvýhodnění (třeba platnost šalinkarty i na parník), lidi by na nový systém přešli rádi.

EDIT: Taky tady nějak utichla snaha zavést tzv. SMS jízdenky.

1546
Ten nesmysl by tam vůbec nemusel být, kdyby nebyl před čtyřmi lety zaveden tou dobou už absolutně předpotopní systém a raději se použily čipovky nebo čárové kódy.

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
marecek.00: ten "nesmysl" s měněním ročních kuponů bys určitě ocenil, když bys ho ztratil

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata