Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 18 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Další
Autor Zpráva

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
tak můžeme tady řešit, jak si ho dáš mezi nohy a tak, ale to myslím nemá cenu, šlo mi spíše poukázat na to, že to šlo řešit i jinak.

1443
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
no už vidím, jak někdo pokládá svůj batoh na podlahu po rozbředlém sněhu..

4738
BRONX
Že jste byli oba v právu. On tě může kontrolovat, ale nikde se nepíše, že mu to musíš ukázat okamžitě. A jelikož jsi kontrolu neodmítnul, tak jsi nic neporušil. Ovšem zamysli se, jestli by nebylo lepší ji mít propříště někde lépe po ruce nebo třeba batoh na zemi, revizor bude mít lepší náladu a ty o něco méně nepříjemností ;)

76
07 dub 2009 16:16
Jel jsem tramvaji jako spousta dalsich lidi nastoupil revizor typicka hlaska "kontrola jizdenek" az dosel ke mne tak mu rikam ze mu salinkartu ukazu az zastavime prece jenom clovek je rad ze se jednou rukou drzi madla v druhe ruce drzi batoh a do to jeste z kapse vytahovat penezenku v nichz je salinkarta kyvl tedy ze az zastavime po nepatrne chvilce se ovsem vratil at mu tu salinkartu ihned ukazu ze jako cestujici mam jiste povinnosti tak jsem ho odkazal ze ja jako cestujici jsem povinnem podle SPP se za jizdy drzet jak jsme zastavili salinkartu jsem mu hned ukazal revizor se snazil na salinkarte najit vzteky sebemensi chybicku bohuzel neuspel.Jaky mate nazor na to Vy ?

9986
15 led 2005 23:41
Já si myslím, že tohle je, jako spousta jiných věcí v SPP IDS JMK, na míře posouzení té nebo té strany.

738
27 bře 2010 10:37
Brno Bohunice - 6, 8, 10, 50, E50, 60, 61, 69, 82, N90, N91 a N96
když vlezete do cizího vozidla bez přepravní smlouvy, tak tam nemáte co dělat a je úplně jedno, jestli je to auto nebo autobus, ne?

RT6N26 --> colt274

163
26 črc 2006 15:05
mceza píše:
Cože je velice zajímavé, protože pokud vlezu do vozidla a nepořídím si bezodkladně (nebo vůbec) jízdní doklad, tak neuzavírám přepravní smlouvu s dopravcem. Nyní zkusím někde zjistit a nastudovat jestli a jaké z toho plynou postihy, protože jen z tohoto článku by to znamenalo, že přepravce nemá právo na vyloučení osoby z přepravy a už vůbec nemůže vybírat nějaké pokuty za její porušení, protože osoba nemá uzavřenou přepravní smlouvu. To se mi zdá divné, zkusím pohledat více.

Na toto pamatuje zákon 111/1994 Sb. o silniční dopravě, §18a.

4738
BRONX
Ale já se neptal, jak zákony a podmínky obcházet, ale jak je upravit, aby obejít nešly. Už se kvůli mě kdysi na škole měnil školní řád. Jako předseda Studentské rady jsem si vybojoval změnu školního řádu, protože tak jak byl byl děravý, nepřesný a nejednoznačný. Mám rád, když jsou věci přesné, protože jen tak se dá vyžadovat jejich dodržování :-)

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Mceza: opět, co jsem tu už jednou psal: všemožné hledání dírek v zákonech, jakýchkoliv SPP,... Pokud to jde, najdu si možnost, jak cokoliv minout.

4738
BRONX
Jakub píše:
myslím si, že člověk dává souhlas s přepravními podmínkami ve chvíli, kdy nastoupí do vozu.

Až do teď jsem si to také myslel. Nyní jsem se prošel SPP a koukám, že je to jinak!

Článek 3 - Vznik a plnění přepravní smlouvy píše:
1) Přepravní smlouva je uzavřena, jestliže cestující využije své právo k přepravě vyplývající z jízdního dokladu tím, že nastoupí do vozidla ... Přepravní smlouva je rovněž uzavřena, umožní-li dopravce cestujícímu nastoupení do vozidla bez jízdního dokladu a cestující si pořídí jízdní doklad bezodkladně po nástupu do vozidla.

Cože je velice zajímavé, protože pokud vlezu do vozidla a nepořídím si bezodkladně (nebo vůbec) jízdní doklad, tak neuzavírám přepravní smlouvu s dopravcem. Nyní zkusím někde zjistit a nastudovat jestli a jaké z toho plynou postihy, protože jen z tohoto článku by to znamenalo, že přepravce nemá právo na vyloučení osoby z přepravy a už vůbec nemůže vybírat nějaké pokuty za její porušení, protože osoba nemá uzavřenou přepravní smlouvu. To se mi zdá divné, zkusím pohledat více.

432
18 srp 2009 01:25
BRNO
myslím si, že člověk dává souhlas s přepravními podmínkami ve chvíli, kdy nastoupí do vozu.

4738
BRONX
Je zajímavé, že se předpokládá, že osoba, která záměrně nedodrží tu část SPP, kde se píše o řádném uhrazení jízdného, se bude řídit tou částí, kde se píše o revizi jízdenek...

163
26 črc 2006 15:05
A na základě čeho cestující bez platného jízdního dokladu uzavřel přepravní smlouvu? Prosím o odkaz do SPP místo střílení od boku.

440
04 zář 2009 13:33
Tetčice
V rámci IDS JMK platí Smluvní přepravní podmínky. V těch je jasně napsáno,že :
(3) Cestující se uzavřením přepravní smlouvy zavazuje dodržovat podmínky Přepravního řádu, Smluvních přepravních podmínek...
i) Pokud cestující v rozporu ze zákonem odmítne zaplatit jízdné a přirážku k jízdnému a odmítne se prokázat osobními údaji uvedenými v osobním dokladu cestujícího vydaného příslušným správním úřadem, je povinen na výzvu pověřené osoby ji následovat na vhodné pracoviště veřejné správy ke zjištění totožnosti, anebo na výzvu pověřené osoby setrvat na vhodném místě do příchodu osoby oprávněné zjistit totožnost cestujícího.
Takže,pokud nehodlá dbát pokynů pověřených osob, ať do dopravního prostředku neleze. Sice se zde nemluví o možnosti násilného zadržení, ale tohle se zde řešilo již několikrát.

9306
10 čer 2004 11:19
http://www.epravo.cz/top/clanky/legitim ... 42178.html
http://www.ct24.cz/domaci/106688-bic-na ... a-policii/
http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=art&art_id=480

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
K tomu bych dodal toto: jsme (obecně) národ vyčůraných lidí hledající sebemenší skulinku ke svému prospěchu. Každý se ohání svými právy, že má právo na to a tamto, že já nemám právo mu činit to a tohle. Ale nikdo si asi neuvědomuje (beru to zase obecně, nemusí to platit pro každého), že každá mince má dvě strany. Tzn. mám svá práva, ale mám i povinnosti. Těmi se už nikdo neohání - nebudu sám vykřikovat, jaké mám povinnosti, to bych byl blbej.

A tohle je vzorový příklad. Mám jednou povinnost jezdit pouze s platným jízdním dokladem, tudíž když jedu bez něj, nemůžu si stěžovat na to, že někdo omezí moje práva. Jednou jsem porušil (s plným vědomím - a to se týká i jídla a pití) nějaký předpis, tak za něj musím nést plnou zodpovědnost.

4738
BRONX
Právě jsem měl zážitek s revizorem. Při kontrole narazil na černého pasažéra. Tomu se moc nechtělo komunikovat, doklady neukázal, jen seděl a tvářil se naštvaně. Revizor na něj šel po dobrém, když to nepomohlo, začal vyhrožovat policií. Také bez účinku. Takže mu oznámil, že s ním pojede až na hlavas (bylo to na ulici Husova na d-12), kde bude čekat policie (a zavolal jí). Na zastávce Šilingrovo náměstí se černý pasažér pokusil o útěk a revizor mu v tom fyzicky zabránil (né nijak brutálně, prostě ho nepustil ze sedačky). Na hlavasu policie nečekala, takže zůstali ve voze a odjeli dál (počítám, že zavolá znovu a vyžádá si je někde dál, popř. na Komárově).

A teď komentář k mému příběhu - jako platící zákazník jsem moc rád, že mu černá jízda (nejspíš) neprojde. To je správné a pokutu si právem zaslouží. Ale jako občana této země mě znepokojuje, že mě může někdo takto beztrestně zadržet (i za použití násilí). Takový úkon totiž (kromě veřejných činitelů) může někdo udělat pouze pokud jsem spáchal trestný čin, což toto není. Takže zadržení černého pasažéra považuji za protizákonné.

Nechci tu nějaké hádky a vášnivé diskuze s tvrdým řešením. Spíš by mě zajímal váš názor a nějaký nápad jak to vyřešit. Aby revizor mohl někoho zákonně zadržet. Jak ošetřit, aby měl takové právo a jak zajistit aby toho nemohl zneužívat. Nebo by takové právo jako zástupce soukromého subjektu neměl být vůbec?
Zkuste prosím vynechat emoce a i přes to, že jste všichni, předpokládám, platící zákazníci, buďte objektivní.
Děkuji

30
16 led 2009 08:35
Já netvrdím, že takovou pracovní dobu mají, jen to na mě jako na pravidelného cestujícího takový dojem dělá. A Zdeňku - jestli jsem v čase 17.30 až 7.00 ráno nikdy nepotkal za osm let revizora, ačkoli v dotyčných hodinách jezdím prakticky denně, o něčem mi to vůči aktivitě DPMB směrem k potírání černé jízdy naznačuje, to je všechno. Docela bych uvítal, kdyby někdo znalejší popsal, jak to tedy s pracovní dobou revizorů je, zajímá mě to.

3661
26 čer 2005 08:44
Brno-Líšeň (25, 26, 58, N97, N99)
Přesně tak, jezdí denodenně kdykoliv. Poměrně často potkávám revizory o víkendu i v brzkých ranních hodinách. Loni jsem potkal revizora i na Štědrý den.

Naposledy upravil Radek Havlík dne 10 lis 2010 16:27, celkově upraveno 1

Prznitel češšššššštiny

Prznitel češšššššštiny
1977
07 dub 2006 09:03
Revidora jsem v poslední době občas potkal v so i v ne dopo, zejména na křečkovícké radiále.

117
02 čer 2007 16:02
Zdeněk píše:
občasný návštěvník: no neboj, rozhodně nemají nastavenou pracovní dobu jen na období od 8 do 16, na tom si byl kde?

Přesně tak revizora můžeš potkat kdykoliv a kdekoliv.

1653
10 čer 2006 20:45
Hrubšice
občasný návštěvník: no neboj, rozhodně nemají nastavenou pracovní dobu jen na období od 8 do 16, na tom si byl kde?

30
V sobotu už jsem párkrát potkal jednu revizorku v osmičce, v neděli jen jednou v životě někdy kolem 7. ráno v Řečkovicích. To, že je prakticky nepotkám mimo pracovní dobu, není jen náhoda - je to právě systémová chyba, že mají (zřejmě, nevím) takto pracovní dobu stanovenou. Je mi jasné, že s určitým počtem lidí se nedá zabezpečit kontrola ve všech časech, ale zatím je spíš náhoda, že někdo kontroluje v osm večer, jak píšeš.

117
02 čer 2007 16:02
občasný návštěvník píše:
Ještě bych snad dodal, že výrok NSS je v případě činnosti revizorů DPMB trochu mimoběžný - hlavní úniky v tržbě vidím nikoli v tom, že by neplatiči unikali bezmocným revizorům, ale že tito fungují - jak se mi to jeví - v nějaké běžné pracovní době ve stylu od 8 do 16 (s občasným velkým zátahem na noční rozjezd, ovšem tyto jsou jak často?). Až začnu revizory potkávat například v neděli (to se mi zatím stalo jen jednou v životě) nebo ve večerních hodinách (nejpozdější doba, kdy jsem byl kdy kontrolován, bylo cca. 17.30), začnu si myslet, že DPMB opravdu usiluje o zabránění úniků v tržbách a nikoli že to jen předstírá.

Já jsem už parkrát potkal revozora i v sobotu a v neděli.To že je neptkáš mimo pracovní dobu je jen náhoda těch revizorů není tolik abys je viděl furt.Dokonce se mě stalo že jsem revizora potkal i v osum večer.

30
Ještě bych snad dodal, že výrok NSS je v případě činnosti revizorů DPMB trochu mimoběžný - hlavní úniky v tržbě vidím nikoli v tom, že by neplatiči unikali bezmocným revizorům, ale že tito fungují - jak se mi to jeví - v nějaké běžné pracovní době ve stylu od 8 do 16 (s občasným velkým zátahem na noční rozjezd, ovšem tyto jsou jak často?). Až začnu revizory potkávat například v neděli (to se mi zatím stalo jen jednou v životě) nebo ve večerních hodinách (nejpozdější doba, kdy jsem byl kdy kontrolován, bylo cca. 17.30), začnu si myslet, že DPMB opravdu usiluje o zabránění úniků v tržbách a nikoli že to jen předstírá.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata