Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 20 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Další
Autor Zpráva
9986
15 led 2005 23:41
Pokud budeš mít vše v pořádku, nemusíš se ničeho obávat. Pokud nemáš, tak je to tvůj problém a dobře ti tak, pokud se budeš muset obávat.

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
pro DP dobrá zpráva, pro mě, jakožto občana zpráva velmi špatná, protože to znamená, že může být moje osobní svoboda omezena i někým jiným než policií, což se mi nezdá zrovna demokratické... Tak co si o tom mám myslet? Udělat určité ústupky ze svých práv a svobod, aby soukromé firmě nevznikla drobná škoda na majetku? Co když zachvíli vás bude moci zadržet kde kdo za cokoli? Za chvíli jim dají právo vás legitimovat, za chvíli vás budou soukromé subjekty snad i posílat do vězení...

Mám být rád? Stejně se bojim, že běžnému obyvateli Cejlu budou stále stačit pěsti a rychlé nohy a nikdo s ním nic nesvede a já (také obyvatel Cejlu, ovšem poněkud neobvyklý) jen příjdu o další kousek své svobody...

100
12 dub 2009 18:15
http://www.novinky.cz/domaci/216343-pre ... drzet.html

117
02 čer 2007 16:02
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/revizor ... azera.html

9986
15 led 2005 23:41
Dneska nějaká aktivita - během 4 jízd v jedné hodině a půl (44,33,1,26) jsem byl kontrolován 3x... Tak se mi to líbí, škoda, že to není každý den...

872
13 bře 2007 20:20
Brno - Bystrc
Cca kolem 13h byl na Uzke nejaky konflikt agresivniho cestujiciho s revizorem, pritomna PCR a MP. Vic nevim, mam to jen z doslechu.

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
zapisování každé kontroly do výkazu by zdržovalo, taky jsem tak dva roky zpátky dával komusi výkaz. ale to asi jenom že byl čas a mooooc chtěl

3395
12 čer 2007 02:11
Doma
sportovecbrno píše:
A nedělá se zápis u řidiče vozu? To by pak šlo dohledat,kde se pohybovali a kolik toho - teoreticky - zkontrolovali.Případně nějaký záznam o použití vypínače označovačů včetně doby vypnutí (aby se předešlo pouhému nastoupení,vyp-zap a jde se dál)

pepola píše:
Nedělá. Už několik let. [-X

Je to tak 2 roky, tak jsem na jednoho revizora čuměl, když po mě chtěl výkaz, aby tam udělal záznam.

3725
28 úno 2006 19:00
sportovecbrno píše:
A nedělá se zápis u řidiče vozu? To by pak šlo dohledat,kde se pohybovali a kolik toho - teoreticky - zkontrolovali.Případně nějaký záznam o použití vypínače označovačů včetně doby vypnutí (aby se předešlo pouhému nastoupení,vyp-zap a jde se dál)

Nedělá. Už několik let. [-X

440
04 zář 2009 13:33
Tetčice
marecek.00 píše:
Jenomže to nezkontroluješ, od černých pasažérů má doklady...

1546
06 lis 2009 10:30
Jenomže to nezkontroluješ, od černých pasažérů má doklady...

Nicméně jiné hodnocení by samozřejmě bylo vhodnější, nebo alespoň nějaká kombinace. Takto pak dochází k absurdním případům. Už jsem tu párkrát nadával na to, že jsem byl přichycen, že jsem si nevyměnil část ročního kuponu a revizorka mi nakonec řekla, že by nad tím raději mávla rukou, ale že prostě nějaký počet lidí do kvóty prostě pobrat musí.

To je asi jako když jsou v některých obcích strážníci odměňováni od počtu a výše udělených pokut.

3221
14 čer 2004 18:56
blekfild
to by snad mělo být dle počtu zkontrolovaných, ne? Revizor přece nemůže ovlivnit kolik lidí jede na černo :evil:

9306
10 čer 2004 11:19
Me naopak motivujici. POdobne to je snad vsude, akorat se tomu rika hodinova norma.

1443
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
no hlavně bych změnil ty jejich odměny odvíjející se od počtu chycených pasažérů.. příjde mi to nedůstojné..

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
Dnes musím prochválit dobrou práci revizorů na lince 4. Byli slušní ("Dobrý den, kontrola jízdenek. ... V pořádku, děkuji.") a upravení. Jen na nich bylo vidět to zklamání, když měli všichni jízdné vpořádku :D
Takové chování by mělo být samozřejmostí

865
14 lis 2007 11:01
Brno-Juliánov
Pak tedy podle §18a muzu i ja, jakoz to ridic, chtit po nekom obcanku. Hm :-k

1546
Ten zákon už neplatí, před dvěma lety byl zrušen a nahrazen novým, nicméně ta formulace tam zůstala, jen jinde, §63 odst. 2: Policista je oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu (...) k) na žádost jiné osoby, která má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti policistu žádá, a zjištěné osobní údaje předat osobě, která o prokázání totožnosti požádala.

Zlaťák má pravdu v tom, že tohle přímo neplatí u obecní policie, zákon o obecní policii totiž mluví jinak: (§12) (2) Strážník je oprávněn vyzvat osobu, aby prokázala svoji totožnost (...) e) na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem.

Nejde ovšem o jediný zákon, který tuto problematiku upravuje, zejména Zákon o silniční dopravě ve svém §18a říká: Řidič a průvodčí vozidla veřejné linkové dopravy a jiná osoba pověřená dopravcem veřejné linkové dopravy a vybavená kontrolním odznakem nebo průkazem dopravce (dále jen "pověřená osoba") je oprávněna dávat cestujícím pokyny a příkazy k zajištění jejich bezpečnosti, bezpečnosti a plynulosti dopravy a bezpečnosti ostatních cestujících. Pověřená osoba je oprávněna: c) uložit cestujícímu, který se neprokázal platným jízdním dokladem, zaplatit přirážku nebo vyžadovat od cestujícího, aby se prokázal osobními údaji podle odstavce 2 písm. c).

(2) Cestující je povinen
c) na výzvu pověřené osoby se prokázat platným jízdním dokladem, neprokáže-li se platným jízdním dokladem, zaplatit jízdné a přirážku, nebo se prokázat osobními údaji potřebnými na vymáhání zaplacení přirážky; osobními údaji jsou jméno, příjmení, rodné číslo nebo datum narození a adresa místa trvalého pobytu, uvedené v osobním dokladu cestujícího vydaném příslušným správním úřadem,
d) na výzvu pověřené osoby ji následovat na vhodné pracoviště veřejné správy ke zjištění totožnosti, anebo na výzvu pověřené osoby setrvat na vhodném místě do příchodu osoby oprávněné zjistit totožnost cestujícího, a to nesplní-li povinnost uvedenou v písmenu c),

1710
22 led 2006 12:56
Brno
Já mám pocit, že policista ti samozřejmě může zkontrolovat totožnost, ale už tyto osobní údaje nesmí poskytnout jiné osobě. Že on může jen revizorovi říct "údaje (ne)jsou pravdivé".

489
13 čer 2004 23:04
No to je zase diskuze, ale pozor v zakone je formulace, ze kazdy obcan muze policii pozadat o zjisteni totoznosti jine osoby, staci aby on sam prokazal svou totoznost. Takze pokud se uzije tohle ustanoveni tak i revizor jako soukroma osoba ma pravo na zjisteni totoznosti jine osoby.

edit:
Kód:
Policisté jsou veřejnými činiteli6) a kromě jiného jim přísluší veřejnoprávní oprávnění požadovat prokázání totožnosti. U městských strážníků je situace obdobná. Podle § 13 zákona o Policii ČR7) je policista oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu,

- na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti žádá (typicky revizor nebo poškozená osoba, která  požaduje pro účely náhrady škody identifikaci „škůdce“).

Osoba je povinna výzvě vyhovět. Neuposlechnutím se dopouští přestupku dle § 47 odst. písm. 1 přestupkového zákona neuposlechnutí výzvy veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci s možnou (je to policistovo správní uvážení, zda vám pokutu uloží, či nikoliv) sankcí až 1000 Kč. Nutno podotknout, že se to vztahuje na případy, kdy totožnost prokázat můžete, ale nechcete. Navíc můžete být i předvedeni

Prznitel češšššššštiny

Prznitel češšššššštiny
1977
07 dub 2006 09:03
Revizor je soukromou osobou, a proto mu asistují příslušníci městské policie, případně PČR?! Ještě jsem se nesetkal s tím, že by strážnící nebo policajti uvěřili cestujícímu a odmítli osobní údaje předat. To je mi teda pěkný soukromoprávní pořádek. V civilním řízení má být rovnost stran, ale tady od počátku není, protože jedné straně pomáhá veřejná moc.

1546
Tam je problém, že situace, kdy Tě chytí policista a revizor jsou (právně) na jiné úrovni, jsou nesrovnatelné. Byť to vypadá velmi podobně, tak policista je veřejným činitelem neboli úřední osobou, zatímco revizor je osobou soukromou a osobu soukromou i zastupuje.

Co z toho plyne, tedy například to, že zatímco pokuta policisty vyplývá z porušení zákona a je i zákonem daná, pokuta revizorem je důsledkem porušení smlouvy, což zákonem dáno není (jen nějak v hrubých rysech upraveno). Je to analogické tomu, jít do kadeřnictví a nechat se ostříhat. V obou případech splnil poskytovatel služby svoji část smlouvy a nyní, zaplatit nebo ne? V tom kadeřnictví taky není na výběr. V obou případech je ale přirozeně možné nesouhlasit, bránit se u soudu apod., ale v zásadě zbytečné, pokud není zásadně porušena smlouva i ze strany poskytovatele služby, tj. například když někdo dostane flastr za překročení doby jízdenky při stání v koloně nebo když kadeřník někoho místo úpravy copu vezme dohola.

Edit: ještě k tomu spravedlivému procesu dle ústavy - ten platí u soudu, ne u revizora, tj. tento článek by platil právě až při řešení pokuty soudem.

Prznitel češšššššštiny

Prznitel češšššššštiny
1977
07 dub 2006 09:03
Zásadní problém vidím v tom,že na hlášenku o "černé jízdě" nemůže "přistižený" cestující napsat svou verzi, buď podepíše, nebo ne, ale každopádně nepodpis je jedinou obranou. V tom vidím výrazně porušené právo na spravedlivý proces podle ústavy. Když mne chytí polecajt, že jsem spáchal to nebo ono, můžú se písemně vyjádřit a většinou toho práva využiju. Revizor (DPmB) mi toto právo upírá a to je špatně. Důkazní situace je totiž většinou jednostranně vychýlená ve prospěch cestujícího - revizoři jsou obvykle dva, cestující většinou sám.

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Domis: ano, jelikož se jedná o malé % případů. Kdyby se jednalo o nějaké větší %, už by se DPMB ošíval více.

1546
Zdeněk píše:
marecek.00: na pokutovým bloku je napsaný, že proti zaplacené pokutě NENÍ odvolání.

Já to nerozporuji, napsal jsem, že je proti tomu obrany, nikoliv odvolání, to je rozdíl.

Mezi pokutou od revizora a třeba sankční pokutou za pozdní zaplacení nějakého zboží není v zásadě rozdíl. Čímž odpovídám i na otázku, zda je možné nesouhlasit s udělenou pokutou - samozřejmě lze. Zda byla porušena smlouva a zda z toho plynou jisté důsledky, bude rozhodovat soud. To se ale asi obvykle neděje, protože naprostá většina dlužníků svůj závazek nerozporuje a před soudem stejně nemá valnou šanci, řekl bych.

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
To mně s mou kamarádkou se podařilo těch 700Kč dostat zpátky, i když ona zaplatila pokutu už v šalině. Kamarádka načerno nejela (to špatně pochopila revizorka kombinaci jízdenek - to už jsem tu jednou psal). Nejprve jsme s ní navštívili oddělení přepravní kontroly na Novobranské, kde jsme si vymohli osobní konfrontaci s onou revizorkou . Den před naplánovanou konfrontací zavolali kamarádce z DPMB s tím, že revizorka uznala chybu a už zaplacenou pokutu jí vrátí.
Takže je vidět, že při troše snahy těch 700Kč DPMB i rád vrátí :lol:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata