No, já nejsem architekt ani kunsthistorik, takže asi nejsem úplně tím pravým, kdo by to měl hodnotit, nicméně mám takový názor, že co se sídlišť týče, tak to jsou samy o sobě zvěrstva a nikdy nic takového nemělo vzniknout. Segregace průmyslových, bytových, nákupních, kancelářských nově i školských (kampus) a já nevím jakých ještě zón je podle mne největší zvěrstvo, jaké bylo kdy v urbanismu učiněno. Probíhá to tak, že ráno se celé sídliště zvedne, nasedne na šalinu a jede do průmyslové nebo kancelářské zóny pracovat. Ve čtyři všem padne, tak sednou do MHD/auta a jedou zase zpět. Přes den na sídlišti není ani noha, je to jenom noclehárna, chybí tam pořádné služby. Vytváří to ohromné nároky na jednosměrnou dopravu (dopoledne ze sídlišť, odpoledne z nich), přispívá to k nekulturnosti prostředí, kde stejně nikdo nechce být a bydlet, lidé se raději stěhují jinam, když na to mají, což zavání tendencí ke vzniku ghett.
Čímž jsem se chtěl dostat k pěkným místům. Těch je v Brně dostatek, ale je třeba jinam. V Brně probíhala v polovině 19 století masivní výstavba a právě z této doby jsou zachovány krásné industriální kousky rozptýlené v oblasti Cejl, Křenová. Žel ve stavu katastrofálním. Na Cejlu a v jeho okolí je plno pěkných domů ze stejné doby, bohužel také často ve stavu, který si nezaslouží. Je tu plno krásných vilek, ostatně o těch bylo napsáno
množství knih. Některé jsou i přístupné, obvykle ne na prohlídku, ale například v jedné překrásné prvorepublikové vile v Černých polích byly ještě před pár měsíci lázně, tak se tam pokradmu jít dalo. Nyní se rekonstruuje, nevím co tam bude potom.
Dalším místem, nad kterým vždycky žasnu, je třeba taková ulice Schodová. Tak nepraktickou, přitom stylovou ulici si těžko někde jinde představit. Celkově je v Černých polích plno hezkých míst, tam se procházím docela rád a často.
Existuje tu plno docela zajímavých zákoutí jako je třeba taková Kamenka. Vesnice přímo v centru města. Pár metrů od zuřící magistrály je kolonie, která připomíná vesnici se vším všudy, malá stylová hospůdka, křivolaké domečky... Má to neskutečnou atmosféru. Podobně ještě nedávno vypadala Líšeň, bohužel tam se to v poslední době dost rekonstruuje. Bohužel rozbita byla podobná scenérie v Židenicích stavbou magistrály
Stejnětak můžeme litovat zbourané kolonie Hamburk, která byla na Vinohradech (cca ulice Čejkovická a Bořetická).
Existuje tu plno krásných prvorepublikových kaváren s naprosto typickým centrálním schodištěm, které jim vždycky dodávalo jistou eleganci, šarm a noblesu. Teď je v rekonstrukci Era na Zemědělské, ve své době docela slavná kavárna. Nemohu dočkat otevření.
Jsou tu i zajímavé nové budovy, třeba plovárna na Kraví hoře, je tu samozřejmě krásná Masarykova čtvrť, moderní Výstaviště... chce to trochu hledat, ale hezkýho je tu plno.
Krom toho určitě stojí za zmníku docela blízké sepětí v přírodou, kousek za Brnem jsou Soběšice, přehrada, Mariánské údolí, zkrátka v Brně není problém jet přímo z města do přírody, to plno měst nemá, často končí někde v polích, tady jsou lesy. A jsou blízko.
Ale samozřejmě, že tu taky něco chybí a to především moderní architektura. Osobně jsem toho názoru, že každá generace by za sebou měla zanechat to nejlepší, co umí. Ostatně i proto jsem vždy podporoval "chobotnici" v Praze (že je vidět vedle Hradu? No a co? To, že je architektura neměnnou svátostí, je bludem dneška, vždyť ještě za Masaryka dělal Plečník na Hradě docela zásadní úpravy, které jsou dnes obdivovány) a byl jsem proti stržení OD Máj (dnes Tesco) v Praze. A právě tohle mi v Brně hrozně chybí, něco, nad čím by se i naše vnoučata mohly za pár desítek let pozastavit jako já a říct, že se na to dá dívat. Ve Špalíčku, Omeze, Olympii, Spielberg centru ani ničem dalším to zatím nevidím a je mi z toho trochu smutno.
Ale berte to jenom jako názor historického i architektonického neštudovance, který se jenom rád dívá...
(bože to jsem se rozepsal..)