Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 53 z 81    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Další
Autor Zpráva
1710
22 led 2006 12:56
Brno
SYN píše:
Thingie - souhlas, automat co dokaze i bankovky a kreditku by mel by konecnym finalnim resenim. Otazka mozna bude jak moc bude schopen vracet, zasoba asi nebude neomezena... ale kreditku uz snad dneska ma kazdej?

To vracení by neměl být problém. Automaty dnes už umí peníze "recyklovat" (viz třeba samoobslužné pokladny v Tescu). Umí vracet z toho, co tam lidi předtím naházeli, nemusí mít extra kastlík na přijaté drobné a extra na vrácení.

1546
06 lis 2009 10:30
SYN píše:
Zatim vsak nevim o jedinem pripadu kdy by toto nekdo zkousel zalovat, nebude to tim ze kdo o tom uvazoval tak po porade s pravniky zjistil ze to nema valnou sanci na uspech?

Ale tohle jsem napsal hned v prvním příspěvku, přeci, napsal jsem: "Byť by tu nebyla dosažena dostatečná společenská nebezpečnost takového jednání a k odsouzení by s největší pravděpodobností nedošlo, komu by se chtělo lítat po soudech..."

Ono by to šanci na úspěch na 99% nemělo, o tom není sporu, ale kdyby někdo někoho takto udal, řešit by se to muselo začít, byť by to nijak nedopadlo.

thingie: přesně jak říkáš, ta konstrukce směřuje primárně tak, aby nějaký obchod nemohl říct "u nás se platí výhradně v dolarech". Tohle je ale vedlejší efekt.

Ono to celé je jeden z důvodů, proč jsem v nějaké diskuzi tady, už nevím kde, podporoval automaty ve vozidlech. Tím by se všechno vyřešilo, protože tam podobné ustanovení neplatí, tam platí technické možnosti. (a jsem i pro SMS a čipovky, prostě bezhotovostně a bude klid...)

Zkrátka všechno je jako dosud, ta vyhláška platí už drahně roků a nic takového se nestalo, docela mne překvapuje co se tady kvůli tomu strhlo, jediné, co jsem chtěl sdělit, je opravdu jen to, aby se řidiči snažili vyjít maximálně vstříc a snažili se být na kupujícího maximálně slušní, protože on je v právu, nechtěl jsem tím říct, že musí tahat půl milionu v mincích, aby nedostali šest měsíců za katrem nebo kolik je ta horní hranice.

V českém právním řádu existuje neskutečné množství různých zákazů, výjimek a podobných nesmyslů a nikdo není s toho je všechny znát a dokonale dodržovat. Myslím si, že právě řidiči to ví nejlíp, protože do posledního písmene dodržet všechna pravidla silničního provozu je při jízdě prakticky nemožné. Tohle je jeden z podobných případů, jeho porušení se běžně toleruje, ostatně, většina lidí o tom ani neví... Je to, jak obvykle, věc mezilidské slušnosti a ne zákona.

409
27 lis 2007 03:31
Pořád někde jinde
SYN píše:
Hele kdyz uz se tady v tom tak nimrate, to je tak jasny ze vyklad "odmita bez zakonneho duvodu tuzemske penize" je jediny spravny ten ze kazdy kdokoliv cokoliv prodava musi mit vzdy na vraceni na libovolnou bankovku? To prece neni v lidskych silach, a ani se to bezne v kazdodennim zivote nedeje. Jiste oz kazdy z nas parkrat slysel "prominte ale ja nemam nazpatek, musite si nekam zajit rozmenit". Zatim vsak nevim o jedinem pripadu kdy by toto nekdo zkousel zalovat, nebude to tim ze kdo o tom uvazoval tak po porade s pravniky zjistil ze to nema valnou sanci na uspech?

No, v prvé řadě by asi to mělo znamenat, že co jsou platné, ČNB posvěcené, české koruny, to musíte vzít. To je celkem důležitý kus zákona, nicméně vzhledem k tomu, že asi ani nikdo z nás neuvažuje, že by jako platbu odmítal nějaké platné peníze (setkali jste se s tím, že by vás někdo poslal do háje s platbou v korunách se slovy, že chce dolary nebo eura nebo kus zlata?), tak zase úplně nevím, jestli je tohle skutečně relevantní kus legislativy pro tuhle diskusi.

214
03 srp 2006 06:41
Brno, CR
Hele kdyz uz se tady v tom tak nimrate, to je tak jasny ze vyklad "odmita bez zakonneho duvodu tuzemske penize" je jediny spravny ten ze kazdy kdokoliv cokoliv prodava musi mit vzdy na vraceni na libovolnou bankovku? To prece neni v lidskych silach, a ani se to bezne v kazdodennim zivote nedeje. Jiste oz kazdy z nas parkrat slysel "prominte ale ja nemam nazpatek, musite si nekam zajit rozmenit". Zatim vsak nevim o jedinem pripadu kdy by toto nekdo zkousel zalovat, nebude to tim ze kdo o tom uvazoval tak po porade s pravniky zjistil ze to nema valnou sanci na uspech?

Thingie - souhlas, automat co dokaze i bankovky a kreditku by mel by konecnym finalnim resenim. Otazka mozna bude jak moc bude schopen vracet, zasoba asi nebude neomezena... ale kreditku uz snad dneska ma kazdej?

409
27 lis 2007 03:31
Pořád někde jinde
V automatu se taky nedoplatíte ničím moc jiným, než přesně odpočítanou částkou. Přesněji vzato, když nedáte v mincích dohromady ani čtrnáct korun, taky jste leda v rejži. Ty automaty ve vozidlech by nebyly marné, kdyby braly karty i bankovky [1], řešilo by to skoro všecko.

[1] Žádná kosmická technologie, ve světě normální věc, když to bude ve vehiklu, tak by to ani nemuselo být nějak šíleně pancéřované proti vandalům.

1443
15 zář 2005 13:43
čtvrť s největší koncentrací rozjezdů v Brně
nebo ty SMS jízdenky, nevím, proč je DPMB nechce, přece to nemůže být nějak ztrátové, když si odesílací SMS platí zákazník sám.. Případně ty jízdenky mohou být i o kačku dražší, aby to pokrylo nákldy na zprostředkování. Jak je vidět z Prahy, lidé této služby využívají, zejména nedobrovolní černí pasažéři, mobil má snad teď skoro každý, pak by odpadlo nepohodlné odbavení řidičem..

9306
10 čer 2004 11:19
Proc ne :)) . A vydrzime nez se zavedou cipovy karty ..

9986
15 led 2005 23:41
Já bych doplňkový prodej u řidiče zrušil a je. To by ale muselo být poněkud více automatů (už je třeba ve smyčce Modřice??)...

1546
agent_s_teplou_vodou píše:
Marecek.WC:
A i kdyby měl Tasa u sebe 10.000,- v drobných (dle tvého zákona č. 40/2009 Sb.), tak přijde jeden blb s pětitisícovkou, pak druhej, a pak přijde někdo slušnej s padesátikorunou a Tasa mu už nevrátí, čímž tedy poruší zákon a dostane pokutu, aby si to pro příště pamatoval. Takhle to myslíš?

Ano, je to tak. A říkám to už poněkolikáté, já to nevymyslel.

agent_s_teplou_vodou píše:
Jak správně píše Pepola: Řidič je řidič a doplňkový prodej je pouze doplňkový prodej a dobrá vůle podniku.

Ano, ale i při činnosti z dobré vůle je třeba brát zřetel na zákony. Například odvádět z takové činnosti daně, ale také akceptovat platbu zákonným platidlem.

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Marecek.WC:
A i kdyby měl Tasa u sebe 10.000,- v drobných (dle tvého zákona č. 40/2009 Sb.), tak přijde jeden blb s pětitisícovkou, pak druhej, a pak přijde někdo slušnej s padesátikorunou a Tasa mu už nevrátí, čímž tedy poruší zákon a dostane pokutu, aby si to pro příště pamatoval. Takhle to myslíš?
Jak správně píše Pepola: Řidič je řidič a doplňkový prodej je pouze doplňkový prodej a dobrá vůle podniku.

1546
Myslím, že tu řešíme dvě různé věci. Tedy zda musí a zda by měl muset. Odpověď na otázku první je jasná, musí, vyhláška říká, že fyzické a právnické osoby přijímají bankovky bez omezení a je jedno, jestli je to DP, živnostník, nebo fyzická osoba, tedy řidič.
Druhá otázka je věc diskuze a já jsem už několikrát psal, že se kloním na vaší stranu, neměl by muset, ale já nejsem tím, kdo to může ovlivnit. Já opravdu nejsem ten, komu by mělo být nadáváno za to, že je zákon takový jaký je.

Tasa píše:
Pepola přehání, tak špatně na tom nejsme, jsou to 2 koruny za kus, ale každopádně je to vejvar jako prase.

Hm, i tak, vážně milá kompenzace.

edit: co se týče těch přepravních podmínek, ty nikdy nesmí jít nad rámec zákona ani vyhlášky, v tomto případě se tedy uplatní vyhláška, která je přepravním podmínkám nadřazena. Je to analogické, jako kdyby se napsalo, že vstupem do vozidla cestující souhlasí s tím, že ve vozidle neplatí žádná právní norma ČR, tedy že se tam smí krást, vraždit... Nejde to, opravdu ne.

Naposledy upravil marecek.00 dne 07 bře 2010 23:28, celkově upraveno 1

9306
A placenim litrem porusuje prepravni podminky, s nimiz souhlasi nastupem do vozidla :
Cestující je povinen zejména:
a) Seznámit se s platným Přepravním řádem, Smluvními přepravními podmínkami a s platným Tarifem IDS JMK, v případě jízdy vlakem ČD s příslušnými ustanoveními SPPO ČD, a to před uzavřením přepravní smlouvy.
b) Opatřit si jízdní doklad před zahájením cesty, případně si ho při nástupu zakoupit u řidiče vozidla. V tramvajích, trolejbusech a autobusech s provozním označením 1 až 99 je u řidiče k zakoupení pouze omezený sortiment jízdenek. Ve vlacích ČD se jízdní doklady IDS JMK neprodávají.
c) Při zahájení cesty: připravit si jízdenku před nástupem do vozidla k jejímu bezprostřednímu označení, je-li tato jízdenka k označení určená a pokud si jízdenku nehodlá zakoupit u řidiče, a neprodleně jízdenku při nástupu do vozidla označit v označovači; v konečné zastávce je povinen označit jízdenku nejpozději v čase odjezdu; při cestě vlakem si označit jízdenku před nástupem do vlaku.
V případě, že si cestující hodlá zakoupit jízdenku u řidiče vozidla, použít k nástupu dveří u řidiče, za jízdenku platit odpočítanou částkou a neprodleně si označit jízdenku v nejbližším označovači, je-li tato jízdenka k označení určená.

9306
Jenze trafikant to dela na zivnostak, tady si dotycny muze stezovat tak leda na DPMB, nikoliv na ridice.

3395
12 čer 2007 02:11
Doma
Pepola přehání, tak špatně na tom nejsme, jsou to 2 koruny za kus, ale každopádně je to vejvar jako prase.

1546
To tedy vážně není moc, čekal jsem, že dostanete alespoň tu přirážku oproti standardní ceně :-/

Jak jsem psal, ta vyhláška není ničím z čeho bych měl radost, ale prostě je a nevím jak vy, ale já s tím nejsem schopen nic dělat, maximálně jednou za čtyři roky(když dá pán Bůh i méně) hodit správný papír do hlasovací urny nebo bombardovat ČNB dopisy, aby to novelizovali, což stejně neudělají. Já tu mohu jenom konstatovat a objasnit znění toho zákona, toť vše.

To ale zase notně zvyšuje spotřebu autobusů, ne? ;-)

3725
28 úno 2006 19:00
marecek.00 píše:
oni z toho řidiči nic nemají?)

Asi 1Kč hrubého za 1ks jízdenky(nebo tak nějak - při úplném zahájení doplň. prodeje to bylo dokonce 74 hal/ks).
A musíš to s sebou tahat, hlídat si minimální počet, pokud Ti nejde zamčít vozidlo, tak s tím jdeš i na WC.
A pokud třeba dvakrát v měsící dofasuješ, tak Ti třeba banka neprovede nějaký trvalý příkaz, protože na kontě máš o to míň peněz, ale v kabeli taháš hromadu drobných, abys podle zákona uspokojil cestující s pětistovkou, kapišto?
No, alespoň při velmi větrném počasí máš s sebou zátěž, tak Tě ten vítr tak snadno neodfoukne... sarcastic

1546
peola: Jenže to je opravdu ta stejná situace, ta trafikantka to nemá právo odmítnout, může se jedině domluvit se zákazníkem, že naproti je jiná trafika, pokud by na tom zákazník trval, je povinna mu drobné sehnat. Já si to tak opravdu nevymyslel, je to vyhláška ČNB, ne moje!

(a jinak to zdražení je dle mého jen správné, tahle forma prodeje opravdu zdržuje a cenová diskriminace (tentokrát v pozitivním slova smyslu) je tu jen ku prospěchu, vůbec bych se nebránil tomu, kdyby ta cena byla i vyšší, jestli jsem to pochopil ze Tvého staršího příspěvku, oni z toho řidiči nic nemají?)

3725
28 úno 2006 19:00
Řidič je řidič, a ne směnárník!
Jízdenky pro doplňkový prodej byly zdraženy proto, že se zjistilo, že to zdržuje dopravu (tak to vysvětlovala pí. Pohanová před 1.4.2009).
To mareček OO: Zkus si přijít do malé trafiky u zastávky pro Blesk s tisícovkou...

1546
Zlaťák píše:
Zapomínáš, že to nejsou jízdenky právnické osoby, ale konkrétního člověka. To už bych tě třeba mohl zastavit na ulici a říct ti nech mě za úplatu zavolat? Udělal bys to, když bych ti řekl, že ti za zavolání dám 10Kč, ale mám jen pětistovku?

Kdybych měl na zádech nálepku s nápisem, že je ode mne možné volat za tu a tu cenu, neměl bych na vybranou. Ale vážně, řidič je v tomto případě totéž co třeba trafikant. Ten taky nakupuje jízdenky za svoje a potom mu je prodává.

Tasa píše:
Já si ty drobný mám jako vycucat z čeho? Na 50 vracím běžně na 100 se mi už moc nechce, ale když mám hodně drobných a vím, že budu mít ještě dostatek pro ty co příjdou s 50, tak vrátím. Na 200 to už ten cestující musí být od začátku slušnej a ne že mě do okýnka přiletí dvoukilo a neřekne ani búúú, natož co by chtěl. 500 a víc, to už se na ně akorát usměju.

Jako vždy, je to o dialogu a o domluvě. On zákon, tedy přesněji vyhláška, neříká, že obchod musí proběhnout, on jenom říká, že platný peníz nikdo nesmí odmítnout. Tedy - je třeba se rozumně a s klidem domluvit. Právě nějaké podrážděné jednání je přesně tím, co by mohlo někoho podráždit dost na to, aby se na tuto vyhlášku začal odvolávat.

Já ten zákon nenapsal a abych řekl pravdu, nepřijde mi dobrý a nehodlám ho nijak obhajovat. Myslím si, že platba o dva řády vyšším nominálem by také nemusela být povinně přijata, podobně jako výše zmíněné množství mincí, nicméně napsal to někdo, koho jsme si zvolili.

Edit: A jen dodatek k té diskriminaci - je to poměrně problematická věc, ale kdybys tu větu konstruoval tak, jak jsi ji konstruoval, asi by to těžko prošlo. Ale při uplatňování tohoto nařízení může docházet až k tak absurdním výkladům, jako to, že by neměl pronajímatel mít možnost vybrat si nájemníka. Je to samozřejmě nesmysl, celá tahle situace je v podstatě nesmyslná a je to hledání pregnantního výkladu a nikoliv onoho "ducha zákona", jenomže ti, kteří mají právo zákon vykládat a vymáhat tak (bohužel) často postupují.

Naposledy upravil marecek.00 dne 07 bře 2010 22:10, celkově upraveno 1

3395
12 čer 2007 02:11
Doma
Tasa píše:
Cestující: Dobrý den pane řidiči, prosím jednu jízdenku, ale mám jen tisícikorunu
Řidič: Dobrý den, jestli máte jen tisícikorunu, tak já nemám jízdenky
Cestující: Jak to, že nemáte jízdenky, vždyť je máte mít
Řidič: Ráno jsem je měl, teď už je nemám.

marecek.00 píše:
Tohle by byl přesně příklad diskriminačního jednání vůči spotřebiteli, které je trestné. (zákon č 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, §7, konkretizuje jej například výrok NSS, který uvedl "Evropský soud pro lidská práva
ve své ustálené judikatuře obdobně konstatuje, že odlišnost v zacházení mezi osobami nacházejícími se v analogických nebo srovnatelných situacích je diskriminační, pokud nemá žádné objektivní a rozumné ospravedlnění, tj. pokud nesleduje legitimní cíl, nebo pokud nejsou použité prostředky sledovanému cíli přiměřené.")

Já si ty drobný mám jako vycucat z čeho? Na 50 vracím běžně na 100 se mi už moc nechce, ale když mám hodně drobných a vím, že budu mít ještě dostatek pro ty co příjdou s 50, tak vrátím. Na 200 to už ten cestující musí být od začátku slušnej a ne že mě do okýnka přiletí dvoukilo a neřekne ani búúú, natož co by chtěl. 500 a víc, to už se na ně akorát usměju.

1710
22 led 2006 12:56
Brno
marecek.00 píše:
Já jen říkám, že bych se na místě řidiče příliš nehádal a snažil se maximálně dohodnout, protože nějakým jednoznačným a ideálně ještě třeba nevrlým či arogantním odmítnutím (čímž to nechci na nikoho konkrétního směřovat) by se mohl dostat do problémů, kdyby tím někoho práva znalého opravdu naštval. Ono to nařízení není úplně bezzubé, upravuje totiž zákon č. 40/2009 Sb. neboli trestní zákoník:

§ 239 Ohrožování oběhu tuzemských peněz
(1) Kdo neoprávněně vyrobí nebo vydá náhražky tuzemských peněz, nebo kdo takové náhražky neoprávněně dává do oběhu, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Stejně bude potrestán, kdo
a) bez zákonného důvodu odmítá tuzemské peníze, nebo
b) poškozuje tuzemské peníze.

Byť by tu nebyla dosažena dostatečná společenská nebezpečnost takového jednání a k odsouzení by s největší pravděpodobností nedošlo, komu by se chtělo lítat po soudech...

Zapomínáš, že to nejsou jízdenky právnické osoby, ale konkrétního člověka. To už bych tě třeba mohl zastavit na ulici a říct ti nech mě za úplatu zavolat? Udělal bys to, když bych ti řekl, že ti za zavolání dám 10Kč, ale mám jen pětistovku?

1410
29 dub 2006 12:26
Sebrowitz
PvvS píše:
Tady nekomu ten tarif vylozene lezi v zaludku. Prvne prodej salinkaret , pak ztracena rocni jizdenka, ted prodej jizdenek u ridice. Mam takovej dojem ze tady M.00 chodi akorat rypat ...

Třeba mě přijdou příspěvky m.00 jako jedny z těch lepších tady. :) Je to příjemná změna, jiný pohled na věc.

1546
To je náhodou výborný nápad!

9306
Citace:
Jak jsem napsal, je potřeba se domluvit. Například na tom, že řidič doveze cestujícího na nejbližší zastávku s automatem/trafikou a počká na něj, než si jízdenku za minutu koupí, to je, řekl bych, absolutně čisté řešení.

Taxiiii . To je reseni hodny matersky skolky. MHD nema cekat na nikoho, kdo nema jizdenku. To muzem rovnou obnovit pruvodci.
Nebo to vyresit jako v plzni :
Citace:
# Do vozidla smí nastoupit pouze cestující s platným jízdním dokladem, který si zakoupil před nástupem do vozidla anebo je schopen odbavit se přímo ve vozidle v rámci odbavovacího systému. V případě, že cestující neměl možnost si opatřit jízdní doklad před nástupem do vozu a nemá PK či PJ s dostatečným zůstatkem elektronických peněz, může si zakoupit jednorázovou nepřestupní jízdenku u řidiče za splnění těchto podmínek:

- nastoupí do vozidla předními dveřmi
- ihned po nastoupení nahlásí řidiči záměr zakoupit si jednorázovou nepřestupní jízdenku
- ihned po zakoupení jízdenky u řidiče si ji označí v mechanickém označovači

V zájmu plynulosti přepravy si cestující dopředu připraví pokud možno přesnou částku k úhradě jízdného u řidiče.
# Pokud cestující použije k úhradě jízdného u řidiče větší bankovku, na kterou nebude mít řidič vratné, má řidič možnost tuto bankovku přijmout a na dlužnou částku je zmocněn PMDP vydat a podepsat doklad „Uznání dluhu“. Na základě předložení tohoto dokladu má cestující právo na vrácení dlužné částky, které uplatní nejdříve následující pracovní den v sídle PMDP, Denisovo nábřeží 12, Plzeň.

Pak si vetsina frajirku s tisicovkou rozmysli, jestli se jim kvuli frajereni jet do mesta vyzvedavat penize.

1546
PvvS: s dovolením, s tarifem nemám veskrze problém, krom té nutnosti měnění roční šalinkarty, to mi pravda leží v žaludku.

Já do nikoho neryju, tedy alespoň ne úmyslně (pokud si to tak někdo vykládá, vztahuje a bere, pak je mi líto...), jen jsem chtěl při vší slušnosti upozornit řidiče na pravý (a právní) stav věci, to je naprosto všechno. Tedy na to, kdo by byl v případném konfliktu v právu. Já nevím jak Ty, ale já jsem docela rád když vím, na čem jsem, na co mám právo a čím se mohu ohánět. Chtěl jsem jen na to jen přítomné řidiče upozornit, nic víc, nic míň. Pak už jenom odpovídám na dotazy a námitky.

Jak jsi sám asi pochopil, jezdím na šalinkartu a podobné problémy neřeším, nemám k tomu ani důvod, nemám tedy ani důvod k tomu, aby mi to leželo v žaludku. Je to opravdu míněno jen a pouze jako rada.

edit:

thingie píše:
A jak to tedy správně je, když mi řidič řekne, že jízdenky nemá? Stávalo se mi to relativně nezřídka, ráno Klusáčkova, automat akorát červeně bliká, v trafice vedle ukáže na automat a prohlásí nemám, a řidič pak ohlásí to samé… a za půl hodiny vám jede vlak. To je trochu blbá situace.

Jak jsem napsal, je potřeba se domluvit. Například na tom, že řidič doveze cestujícího na nejbližší zastávku s automatem/trafikou a počká na něj, než si jízdenku za minutu koupí, to je, řekl bych, absolutně čisté řešení.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2001 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata