Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 55 z 81    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 81  Další
Autor Zpráva

2574
05 úno 2007 18:12
Malečkův rajón
Když už se to tady rozjelo, tak se zeptám, jestli se počítá s tím, že v Laa lidi z Rakouska zaplatí eurem?

Můj nový web o severním okolí Brna

9986
15 led 2005 23:41
U MHD všeobecně tak nějak platí, že do 100 Kč není problém, u linkové dopravy do 500 Kč. Není to dané zákonem, ale bývá to zvykem.

Kupříkladu v Krodosu je interní nařízení, že mají mít řidiči při nástupu do služby (!!! - tedy ne po celou službu) bankovky v takové hodnotě, aby mohli odbavit i cestujícího platící jízdenku v hodnotě 8 Kč tisícovkou (to proto, protože dvou a pětitisícovku má málokdo). Jak to probíhá v praxi, to netuším, ono i s tisícovkou moc lidi nechodí.

1546
06 lis 2009 10:30
Tím předpisem je ta vyhláška :-) Na té nálepce je napsáno "plaťte, prosím, přesně odpočítanou částkou," je to čitelné například na této fotce, jde o žádost, kterou není cestující povinen respektovat. Vyhláška platí pro všechny na celém území ČR, podobně jako není možné, aby si někdo stanovil, dejme tomu, že u něho ve firmě je možné vraždit, není možné se vyhnout ani tomuto.

Pokud řidič vrátit nemůže, musí se s kupujícím dohodnout na náhradním řešení, například že na něj počká, až si koupí lístek v automatu nebo v trafice.

A jak ještě jednou říkám, byl bych velmi nerad, kdyby to někdo aplikoval v praxi...

3311
24 úno 2006 20:32
Brno
marecek.00: Jasně vyhláška ČNB je jedna věc, ale cestující má platit přesně odpočítaným jízdným v případě nákupu jízdenky u řidiče (viz nálepka na kabině řidiče). Když řidič musí vrátit jakoukoliv částku, tak už je to podle mě jen jeho dobrá vůle. Nebo na to existuje v DPMB nějaký předpis, že řidič musí do určité částky vracet?

1546
Viděl bych určitý důvod v tom, že půjde o malý strojek a vyměňovat papíry a vybírat mince každou hodinu se nikomu nechce. Principielně je to samozřejmě nesmysl, v každém voze existuje určité naprosto nevyužité místo, kam by se dal takový stroj dostatečných rozměrů strčit, v ideálním případě zastavět rovnou při výrobě.

Napadlo mne to už dávno, zrovna když jsem taky vyslechl takovou hádku, kdy řidič seřval cstujícího za to, že si nekoupil lístek v trafice na zastávce a teď ho s tím hodlá otravovat.

Datel: Jen maličký dodatek - podle platné vyhlášky ČNB nemůže právnická (ani fyzická) osoba odmítnout žádnou platnou minci i bankovku kromě pamětní mince. Existují jen výjimky u velkého množství mincí (platba více než deseti mincemi téže nominální hodnoty, platba částky vyšší než 500 kč jen v mincích a platba vyšší než jedno sto mincemi, jejichž nominální hodnota je nižší než 10 kč včetně, pro zájemce odkaz na vyhlášku ). Ne že bych nechápal chudáka řidiče, který to musí rozměňovat, ale podle vyhlášky nemá nikdo právo odmítnout platbu jakoukoliv platnou bankovkou (pokud není poškozena nebo padělána, samozřejmě...). Nechci tím samozřejmě nikoho nabádat, aby řidičům strkal pětitisícovky, taky už jsem jednou zažil několikaminutovou neplánovanou zastávku, když řidič horkotěžko hledal čím rozměnit nějaký větší peníz...

3311
24 úno 2006 20:32
Brno
Bohužel automaty v Liberci nejsou svým nastavením úplně to pravé. Jízdenku platí ihned, tzn. od času tisku. Podobně to funguje myslím i v DP Most-Litvínov. Takže si cestující nemůže koupit víc jízdenek dopředu (nebo může, ale pak jsou mu na ...). Nechápu tento systém? I z pohledu naprogramování strojku by bylo daleko jednodušší, kdyby tiskl, podobně jako v Brně zastávkové automaty, pouze časem neoznačené jízdenky, které by si cestující po vstupu do vozidla označil stejně jako jízdenku z trafiky.

Ještě malá perlička ze včerejška, zrovna se hodí k tématu. Potkal jsem se s kamarádem, který je z venkova a nyní pracuje někde na Vídeňské. Potřeboval náhodou použít tramvaj (jinak jezdí autem). Neměl lístek, automat u zastávky taky nebyl. Po nástupu do vozu chtěl lístek koupit u řidiče, ale zjistil, že stejně nic jiného jak 1000,-Kč bankovku u sebe nemá. A strašně se divil, když mu řidič odmítl prodat jízdenku (respektive vrátit na 1000,-Kč). Říkal, to jsou na tom řidiči šaliny tak blbě, že nemají zpátky na litr? :mrgreen:

9986
Jo tak proto jsem viděl v celém Liberci automat na lupeně jen na přestupním terminálu, jinak nikde (na zastávkách)...

312
22 led 2006 19:31
Brno
Tak to mají vyřešené v Liberci viz. http://www.iidol.cz/stranky/1:prvni-cesta-s-idolem.html a mám pocit, že i v DP Most-Litvínov.

9306
10 čer 2004 11:19
Jakub píše:
tuším, že v Ostravě jsou automaty na jízdenky jenom ve vozech ...

Houby ... http://www.dpo.cz/jizdne/automaty.htm

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Jakub píše:
Tuším, že v Ostravě jsou automaty na jízdenky jenom ve vozech ...

Tohle je ale dobrej nápad. Odpadnul by problém s vandalismem, se servisem a výběrem peněz z automatů na ulici, a přístroje by mohly přijímat i bankovky wink

432
18 srp 2009 01:25
BRNO
marecek.00 píše:
Což mne přivádí na myšlenku, brání něco (krom peněz samozřejmě), aby byly vozy MHD vybavovány nějakou kompaktní formou automatu na jízdenky o rozměrech trochu většího označovače?

tuším, že v Ostravě jsou automaty na jízdenky jenom ve vozech ...

1546
Což mne přivádí na myšlenku, brání něco (krom peněz samozřejmě), aby byly vozy MHD vybavovány nějakou kompaktní formou automatu na jízdenky o rozměrech trochu většího označovače?

Moderátor
7587
17 pro 2006 22:32
Brno
a proč by to dělala? když má v každém voze pojízdnou trafiku...
tuhle mi jakási dáma na 40 na Hanácké směrem do města při zpoždění 2 minuty, když si chtěla koupit lístek u mě a ptal jsem se, zda funguje ten automat vedle kterého stála, odpověděla, že přece nemá čas... a já ho mít můžu ](*,)

2574
05 úno 2007 18:12
Malečkův rajón
No, nevím, hodí se to asi semhle. Včera jsem jel po osmé večer do města a na Blažkově nastoupila nějaká mladá slečna/paní a koupila si od řidiče 4 hodinové jízdenky :roll: Stejnak přestupovala na Štefáničce na tramvaj, tak si tam mohla dokoupit další jízdenky nebo i jinde ve městě v automatu....

Můj nový web o severním okolí Brna

1105
613 00
http://www.plzensketramvaje.cz/?page=pelmel/odyssea.htm Jsou to sice storky tramvajáka z Plzně, ale je to dobrý sarcastic

18
26 kvě 2009 17:50
Kyjov - zóna 675
Taky sem se jednou pobavil....v Čejči jednou přišla moje tlustá dějepisářka ke staré karose a na jejím panelu svítí 662 KYJOV....a ona se ptá, jestli ta rachotina jede na HODONÍN. A takový člověk nás má učit do života :dancing:
----
Anebo ještě jedna historka:
-Pane průvodčí, už budeme zastavovat ve Vracově??
-Paní, z něho jsme už vyjeli. biggrin
-Pane bože......

1105
613 00
Stačí kalibrační protokol a vylepená nálepka o kalibraci s platností na jeden rok :mrgreen:

1900
01 srp 2006 14:13
Bezkov
MartinV píše:
thingie: ano, do každého autobusu metr a váhu :wink:

A ještě potvrzení, že jsou správně ocejchované (i metr).

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
thingie: ano, do každého autobusu metr a váhu :wink:

409
27 lis 2007 03:31
Pořád někde jinde
7653 píše:
se zrušilo 12 let a zavedlo 150cm a 36kg. to už je těžší uhlídat.

To bych čekal spíš naopak.

Moderátor
7587
Brno
sice mají zodpovědnost rodiče, ale já to řídím a měl bych tam mít pořádek ne??
nebo jsem pouhým upozorněním z obliga pro zákon?

1111
05 čer 2005 13:18
Pokud je dítě v doprovodu rodiče, tak je můžeš upozornit (není to povinnost), že na prvním dvousedadle nemají sedět, ale vyhnat je nemůžeš.

Moderátor
7587
Brno
M3: můžu vědět, o jaký předpis se jedná? rád bych se nechal poučit...
pokud vím, stále platí zákon 411 a 361 a tam je jasně psáno, kde má malé dítě sedět, a kdy může sedět vepředu.
bohužel kvůli pár ukřivděným nekonfekčním postavám (postižení, nemocní, vyspělý...) se zrušilo 12 let a zavedlo 150cm a 36kg. to už je těžší uhlídat.
v poslední době je módou v Citelisu posadit děcko (5 let klidně, často i 2!!!) na přední vysokou sicnu a mít z toho radost.
jenže jak si toho všimnu, okamžitě zasahuju, zatím se to oběšlo bez větších protestů a setkalo se to s pochopením.
někteří rodiče dokonce řeknou fagošovi "vidíš, já ti to říkala" ale podle toho aby je poslechlo nejednají.
a pokaždé je moje otázka na dítě stejná: už ti bylo dvanáct???

1111
05 čer 2005 13:18
Mauricio: v DPMB je všechno možný....

9986
Dnes už bohužel podle předpisů na první dvojce může sedět i dítě

Opravdu? Ještě donedávna tomu tak nebylo... To asi zase někdo přemýšlel. Neplatí to jen pro MHD? V linkové dopravě nevím o tom, že by na první dvojce mohlo sedět dítě...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2001 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 81  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata