Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 1 z 135    Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 135  Další
Autor Zpráva
2931
23 říj 2012 11:06
na křížení trolejbusu 25 s devítkou
On je osemaforovanej celej Tábor, asi aby to odrazovalo auta. Jinak zrovna na té křižovatce Pod Kaštany x Tábor jsou vlny jako na moři, vozovka napříč by potřebovala srovnat. Myslím to tak, že jsou vlny napříč, když jedu od výškáčů ven na ten kruháč nad tunely. Občas takhle vyjíždím z města, je to asi nejpohodlnější nájezd na okruh směr Žabiny a Pisárky.

500
24 lis 2017 11:40
Hmm, schválně budu dávat pozor, občas tama jezdím. Možná jo, ale občas to stojí, ale to je ještě semafor na Pod KaštanyxTábor. Asi celej úsek strkám do jednoho plytle, 3 semafory mezi 2 zastávkama..

1412
29 dub 2006 12:26
Sebrowitz
Teda můžu se plést, jen občas chodím kolem, ale přijde mi že podržet zelenou pro trolejbusy křižovatka Zborovská/Tábor a Tábor/Jana Babáka&Kounicova umí. Aspoň mi to přišlo z toho, že občas tam v koloně aut (ze Zborovské doprava na Tábor např.) stojí trolejbus a ta zelená je tam pak podstatně dýl než má ten signální plán běžně.

500
Bylo by to dobré, ale na nějaké seanci skrz plán mobility nebo co to bylo mě bylo řečeno, že přece maj šaliny předvěst, tak co řeším:) Asi koukám moc dopředu. Technicky jde všechno, ale s vůli je to vždycky horší, známe:)
Kolikrát jsem si všim, že preference asi je - vozidlo nestihlo o fous, červená se zkrátila a za chvíli vozidlo pustila, na 90 léta by to bylo dobrý. Ale musí zastavovat a rozjíždět. Přitom jak říkám, pár vteřin podržet dýl nic nenaruší a šlo by to podle mě už dávno, bez čekání na nějaký Ai řízení provozu apod.

2931
@MNadenicek: poslal jsem ti soukromou zprávu, ať to tu dál neplevelíme.

15
11 čer 2008 21:12
ad návěstní opakovač - brněnská firma přes SSZ se už před tak 7 lety chlubila, že v zakázce pro Ostravu takovou informaci umí z řadiče poslat na palubní počítač, předpokládám, že pak už není případně problém to převést i do akustické podoby.

500
Crakatit: Tohle už patří do jiného vlákna, ať to tu neplevelíme. Zas tak rozebírat jsem to neplánoval. Na Tomanově ZC je varovný pás i ze strany zastávky (tam kde není zábradlí).
Zdráhalka - auta přesahující vodící linii, chápu. Však se taky vystavují riziku, že dostanou holí. Není to ale asi stavební problém (nají-li dost místa zajet celý, na streetview jsou zrovna u Zdráhalky schovaný)
Venhudova DC, jasně, je tam původní přístřešek, který vystupuje přes linie a tvoří překážku, což se ale dělá často myslím. V normě třeba u autobusový zastávky přístřešek linii přerušuje, počítá se, že bude obejit, asi do nějaké vzdálenosti mezi stěnami přístřešku že je to přípustné, nevím ale. Koukám teď jen na obrázky (tam vodící linie před přístřeškem není) , musel bych to studovat zevrubněji. U vlaků je vodící linie trochu jinde. Každopádně, sloup funguje jako zarážka, není to zrádný případ, kdy u země není nic a o něco výš mimo dosah hole překvapení. A dál mimo zastáívku to asi je špatně, však to se nedělalo, opravovala se jen vozovka, TT a zastávky s bezprostředním okolí, jinak jsou chodníky až na výjimky původní

preference: taky mě štve, že by kolikrát stačilo podržet pár vteřin zelenou a niajk extra nerozhazovat další fáze, ale zatím v Brně jsem to moc nezaznamenal, že by to někde bylo takto dobře seřízený. Zajímavý by byl jakýsi návěstní opakovač, který by řidičům šaliny či MHD ukazoval odpočet, mohl by tak u zastávek mít víc info pro rozhodnutí. Ideál by byla i jakási indikace, že preference bude a např. čas zelené se protáhne, což by šlo negovat ze strany řidiče, pokud by např. věděl, že v zastávce se zdrží víc. Ale to už je fantazie. Kdesi jsem to plácl a myslím, že nechávat něco aktivně na řidičích - k tomu asi není vůle.

podjíždění: do toho bych taky nešel, spíš upravit JŘ jak píše Ojina třeba, aby se jelo případně s mírným zpoždění s vyrovnáním na nějakým logickým místě

447
10 bře 2006 08:34
u Gagarina, Armstronga a Remka
Já bych do podjíždění nešel, to se může snadno zvrhnout. Toto je spíš o tom, jaký jsme ochotní tolerovat běžný rozptyl v časech odjezdu spoje, a tam už je jedno, jestli je to -1 až 3 nebo 0 až 4. Pokud ten rozptyl chceme menší, tak je zkrátka potřeba přizpůsobit jízdní dobu s tím, že v některých případech se čeká do odjezdu. To by mělo být ideálně v místech s větší výměnou cestujících, v ostatních místech se to pak dá řešit posunem odjezdů o minutu dřív, pokud dochází často k čekání.
Samozřejmě je hlavně potřeba tu spolehlivost zvyšovat, ale to už vyžaduje investice, politická rozhodnutí apod.

834
25 led 2006 09:46
To čekání do času na zelenou mě taky irituje - typicky třeba Skácelova, Konečného náměstí nebo Tkalcovská, stačilo by třeba možnost odjet do - 30s. Jako pokud má vozidlo MHD náskok víc než 30 s, tak zase na tu druhou zelenou počkat může. Taky by to mohl řadič křižovatky zohlednit. Pořád se mluvilo o dynamické preferenci a nějak to není vidět.

7007
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Když se tu bavíme o preferencích, rychlosti výhybek atp., tak by taky na křižovatkách pomohly blikající zelená, případně odpočet času (do červené/zelené). Nyní jsem si o víkendu zase v Rakosuku připomněl, jak je blikající zelená fajn, a že když jsou na ni lidi zvyklí, tak funguje.

119
07 dub 2018 23:27
Mendelplatz
Pak by si lidi mohli na stejnou situaci stěžovat v čase –00:35 místo času –00:05.

21
19 srp 2013 15:04
100+101+575
mekrydy píše:
Když jsem za studií jezdil do MZK, chytal jsem se za hlavu, proč je ta zastávka tak daleko. Chytám se za hlavu i když jedu na magistrát.

Když tam každý den do knihovny chodí kolik, tisíce studentů? Tak je nesmysl tam tu zastávku nemít. Klidně bych ji zřídil i pro tramvaje.

Je to jako u nádraží muset vystupovat na Nových sadech. Úplný nesmysl. Kdybychom se místo odporu k zastávkám zaměřili na preference. Není normální jezdit z Mendláku na Václavskou kolikrát tři minuty. Za to nějaká MZK nemůže.

Řadu let jsem jezdil z privátu do školy trasu Dobrovského – Nerudova, tehdy věřím že by mě přidaná zastávka MZK spíš štvala. :-P
Ale obecně souhlas, základ jsou preference, křižovatky (a pomalé výhybky) zdržujou víc a hlavně zbytečně. Ta nová zastávka bude aspoň pro spoustu lidí užitečná.

Rychlosti MHD by ale taky prospělo nebazírovat při odjezdech na sekundách (to ovšem souvisí s těmi nepreferencemi). Je opravdu tristní, když je šalina připravena na odjezd a má volno, ale chybí 5 sekund do času, během kterých padne stůj, takže tam čeká další minutu a zpoždění už se vrší. Třeba v Budapešti jsem viděl přímo na zastávkových JŘ psáno, že pravidelný odjezd se může lišit o -1 až +3 minuty, takže ne že by to nešlo. Za mě by teda stačilo povolit odjezd do půl minuty před časem. (A to říkám jako notorický nestíhač a dobíhač.)

2931
@MNadenicek: odpovím i OT: Pokud je varovný pás, tak většinou jen ze strany chodníku, což je v pořádku, ale pokud je jen cyklopruh přes nástupní prostor, potřeboval bych nějakou varovnou čáru i z druhé strany (od šaliny) a to, bych řekl, se úplně nevyskytuje, nevím, jestli je to definované nějakou konkrétní normou.
Co se týká Zdráhalovy a Venhudovy: představ si, že jdeš od Jugoslávské nahoru po levém chodníku, přijdeš na rozhraní zahrádek a plochy pro auta, na které je oddělený chodník umělou vodicí čarou, čemu já říkám žlaby, nejspíš z keramiky nebo nějakého podobně hladkého povrchu, klasicky beton to asi nebude. Dobře, dojdeš na konec a zase jdeš podél rozhraní trávy, což je přirozený terén. Tady mi vadí auta, když si té linie někdo nevšimne, jinak je provedení v pořádku.
Dojdeš na křižovatku s boční ulicí, taky správná signálka k přechodu, přejdeš, máš zastávku směr Dětská nemocnice. U ní je vodicí čára.
Tady je terén skoro vzorový, kdežto u Venhudovy do centra je jen signálka z obou stran boční ulice pod parkem, navazuje signálka k prvním dveřím šaliny, ale o stojině přístřešku nebo boční stěně mi neřekne nic, žádný okraj signální čáry, žádný obrubník, prostě nic.
A na co narážím, že podél téhle zastávky přiléhající k parku Stanislava Krátkého: https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/? ... &load=1007
tady není podél zastávky žádná vodicí linie, tráva až za přístřeškem bez pořádného obrubníku se vstupem do parku a až k Mathonové úplně klasický starý asfalt, signální čára u ulice, na které je kavárna Krátký kafe je úplně blbě bokem bez přímé návaznosti na trasu, kterou jsem přišel. (obě zastávky mám za zády).
Na straně kavárny navíc signálka na přechod vede chodce do sloupu dopravní značky, děkuju nechci, takhle je to blbě, čára nesmí končit jakýmkoli sloupem, ani osvětlení, ani značky.

500
Tomanova ZC není cyklovídeň ale spíš zastávkový mys s jakýmsi cyklobypasem jdoucím mezi chodníkem a nástupištěm. Podél vidím z oboustran varovný pás. u cyklovídně - v Praze to myslím někde mají - jjde cyklopruh po rampě, která je oproti vídni užší - kola jedou mezi nástupní hranou a prostorem pro čekání/chodníkem. Oproti mysům je výhoda, že tu cyklista nezdržuje auta (zvlášť do kopce) a v poklidu (nestojí-li tam šalina si šlape po zvýšené ploše oddělené od aut.

Na Venhudově koukám, že zámkovka nová vč. signálních a varovných jde až po křižovatku (nejblíž označníkům). Uplně nevím, co je špatně. Ale to už jsme mimo téma.

2931
Jen jsem nestihl editovat: Myslím Zdráhalovu do centra, že tam je podél domu vodicí linie ze žlabů (asi keramika) a nad ním stojí auta, takže se podél nedá jít. Na Venhudové zase signálka od křižovatky dovede člověka k signálce od šaliny (první dveře) a v dalším prostoru i s přístřeškem si poraď s bílou holí, jak umíš, na nové dlažbě není žádný vodicí prvek, podél trávy se dá jít až za přístřeškem, kde je pak starý asfalt. Takže kvalita fakt výborná sarcastic :mrgreen: Co se týká cyklovídně, tak odstrašující je na Zvonařce u šaliny, tam je dost cyklistů i chodců a nevidomý/slabozraký má jen minimum šancí zjistit, kde ten pruh má a jak se mu vyhnout. Tolik za mě jako nevidomého pěšáka.

2931
Cyklovídeň, proč ne, jenom je to zase taková menší překážka pro nevidomé/slabozraké... třeba na Tomanové nemám jak poznat, že je tam ten cyklopruh. Jak říkám, nepojížděné mysy jsou v pohodě. Na Merhautce se ceklem povedly, co mi tam vadí mnohem víc, že auta parkující u domů trčí nad umělou vodicí linii v podobě žlabů na chodníku, které navíc nepokračují po změně na starý asfalt u Zdráhalovy, u Venhudovy je úplně starý asfalt, orientačně je tohle horší věc, než užší/širší chodník, ty změny povrchů někdy matou, protože prostě někdo (nejen město) chtěl ušetřit a tak ten chodník nedotáhl v zámkovce nebo jiné dlažbě k nejbližší křižovatce.

500
MartinV píše:
Jako cestující MHD tam mám pocit většího bezpečí, protože z tramvaje vystupuji rovnou na chodník. Žádná Vídeň, žádný ostrůvek. Můžu zamířit rovnou do obchodu atp. bez toho, aniž by mě ovlivňovala automobilová doprava.

To je paráda, že nemusím silnici přecházet třeba z ostrůvku ... ale co, když jdu na druhou stranu ulice? :-k
Zastávkový mys by btw tomuto požadavku měl vyhovovat.

Nerudovu ale vidím s cyklovídní. A Kounicovu, pokud nepůjde rozšířit pruh pro auta, tak cyklupruhy a auta na kolejovéj pás dostatečné šířky, abych měl kola dál od kolejnic...

zast. MZK: není tam přístřešek směrem do centra, škoda.

87
29 lis 2017 11:29
No já nevím, ale odhadem v dobré polovině Nerudovy žádný zákaz zastavení není, takže nevidím důvod proč by tam někdo nemohl vyložit náklad.

3780
08 čer 2005 23:12
mnadenicek píše:
Kdyby tam někdo z baráků třeba potřeboval nakládat?
mnadenicek píše:
Stání tam nejsou, ale častokát tam, někdo potřebuje zastavit - však stačí kouknout na streeview na mapách.

Jo, tak pokud se nebavíme v rámci zákonů, zejména tedy Zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, tak máš asi pravdu.

Já totiž zapomněl, že pokud něco potřebuju, tak nemusím dodržovat zákony.

1412
29 dub 2006 12:26
Sebrowitz
poslední výkres té zastávky u MZK mám tenhle, tak uvidíme

Příloha:
MZK.png

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

7007
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
TMB: párkrát do roka cestuju do Zagrebu, autem, a pohybuji se ve městě. Nemám teda ten pocit, který popisuješ, celkem jsem si na to zvykl. Ale samozřejmě mohou nastat různé situace (a v Bělehradu to může být zase o něco jiné).
Je to nezvyk? Je, protože v Brně nic takového nemáme. Ale myslím, že by si na to člověk rychle zvykl.
Že tramvaje blokují auta? No někdy je to i naopak, ale v tom prvním případě: kterou dopravu vlastně preferujeme?

Jako cestující MHD tam mám pocit většího bezpečí, protože z tramvaje vystupuji rovnou na chodník. Žádná Vídeň, žádný ostrůvek. Můžu zamířit rovnou do obchodu atp. bez toho, aniž by mě ovlivňovala automobilová doprava.

3739
28 úno 2006 19:00
TMB píše:
Koleje po stranách ulice byly v Brně i na Moravském náměstí a dále směr Semilasso.

Pamatuju i zbytek původní koleje v ulici Veveří, směr Bystrc, u botanické zahrady.

7439
27 úno 2010 07:40
V Plzni to stále je na Slovanské. V jednom směru je mezi chodníkem a kolejemi pruh pro parkování, v opačném se spokojeně stojí na výstražných světlech v pravém pruhu vlevo od kolejí... ](*,)

834
25 led 2006 09:46
Koleje po stranách ulice byly v Brně i na Moravském náměstí a dále směr Semilasso. Ale že by to bylo lepší řešení? Asi předkové věděli, proč je přemístili do středu ulice. Zajeďte se podívat do Záhřebu nebo Bělehradu, tam to ještě v mnoha ulicích je. Tramvaje blokují v křižovatkách auta, odbočující vpravo, parkuje se ve středu silnice, oblouky doprava mají malý poloměr - místy si odbočující kolej musí nadjet vlevo a překřížit přímý směr. A pro šotouše - blbě se tam fotí.

500
Když to vezmu z opačné strany, co by to vlastně přineslo krom průjezdu aut?

Stání tam nejsou, ale častokát tam, někdo potřebuje zastavit - však stačí kouknout na streeview na mapách. Jak by třeba dole fungoval semafor, buď by musel zvláš´t pustit tramvaj doleva nebo dát zelenou autům - to asi přidává další čas do cyklu a vzhledem k tomu, že zastávka je před a je navíc na znamení, jak by fungovala preference - jak by se to spouštělo? Nahoře vlastně obdobně. Pak mě napadá co z chodci, kteří budou přebíhat před tramvají...

Krom mysů mě tady ještě napadá jako prospěšná cyklovídeňská, nevím kolik tady je cyklistů, ale relativně klidá ulice by se měla využít.
Hlavně by bylo dobré doplnit nějaký předěl mezi oběmi kolejemi - bumlík nebo dělící ostrůvek, aby trochu krotil nepřizpůsobivé řidiče, co rádi předjíždí stojící šalinu..

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3362 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 135  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata