Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 22 z 108    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 108  Další
Autor Zpráva
29
21 pro 2014 16:36
Jj, správně je třeba dojít k řidičovi a poprosit zda by neotevřel zadní dveře, zvláště pikantní když vystupujete jen vy :-)

7337
27 úno 2010 07:40
a člověk na něho musí řvát přes celej autobus

Zajímavé, že ti strašně vadí "zneužití" tlačítka na znamení, ale že řvaním porušíš Článek 8, odstavec 9, písmeno f, ti zjevně žíly netrhá. :D

Vidím, že na zastávce stojí lidi, kteří od pohledu nevypadají na prvoplánované černý pasažéry, tak striktně nevyžaduji plnění předpisu.

Jak je poznáš, smím-li se optat? Ve čtvrtek jsem za jedno kolo na 521 sebral 3 šalinkarty a dvě jízdenky. Pokaždé slušně vyhlížející lidé ve věku od 15 do 60 let, evidentně studenti či pracující, a ejhle. Naštěstí natolik blbí, že jízdenku či šalinkartu ukazují tak debilně, že jen trošku vnímavý člověk (který na to nesere) musí reagovat. A že patřím mezi ty, co si zabavení lupeňa náležitě vychutnají a velmi nahlas položí otázku, zda to dotyčný/á myslí vážně, zda se nestydí "okrádat" ostatní platící cestující a jestli jim to v jejich věku stojí za to. A že mi to za ty ksichty a případné vystoupení z vozu stojí.

1577
11 lis 2008 15:56
Hodonín, zóna 900 IDS JMK
Jo, já si taky radši zmáčknu, když jedu z hodonínského autobusáku k lázním, kde také není moc výstup běžný a ještě jsem neměl problém.

Domis píše:
Dokážete si představit v MHD, že by vás řidič nutil nastupovat předem a chtěl vidět jízdenky (které nikdo nebude mít připravené)? Pokud chceme, aby veřejná doprava byla atraktivní, tak takto opravdu ne. Normální slušné cestující podobné řidičovy výstřednosti jen odradí.

Vzhledem k tomu, že se mi přesně tohle stalo na a-52, kdy řidič Citelisu odblokoval jenom přední dveře, tak ano, dokážu. Tenkrát díky tomu dotyčný šofér i nabral zpoždění, protože než jsem pochopil, že ty dveře nejsou odblokované a přešel k předním, tak to chvíli trvalo. A pak mě ještě seřval, že v zastávce na znamení nemávám, tak jsem ho ještě musel poučit, že už pěknou dobu se mávat nemusí.

Ares: To nejlepší z Irisbusu ;-)

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Doporučoval bych, a nejen v této otázce, používat selský rozum.
- Vím, že na konkrétní zastávce se běžně nevystupuje, tak si zmáčknu.
- Vidím, že na přední sicně sedí starší člověk, který mě řekne, že chce vystupovat, jestli může předními.
- Vidím, že na zastávce stojí lidi, kteří od pohledu nevypadají na prvoplánované černý pasažéry, tak striktně nevyžaduji plnění předpisu.
- Vidím, že musím nastoupit předními dveřmi (třeba kvůli bezpečnosti ve vozide nebo kontrole), tak neremcám, nemlátím hůlkou do zavřených prostředních dveří, nezvedám ukazováček, postoupím k předním a při nástupu kromě pozdravu ukážu lístek a jedu.
Vím o čem mluvím. jezdím do Podivína k Besednímu domu (a i zpět do Brna) a když na žel. stanici nastupuju do busu, řeknu řidiči, že jedu k Besedňáku, protože vím, že se tam běžně nevystupuje a buď si sednu na přední sicnu a řidiči před zastavením slovně připomenu, že chci vystupovat a když vidím, že na zastávce nikdo není, optám se, jestli můžu vyskočit předními. Naopak, když je bus plnější, posunu se dál do vozu a pak si zmáčknu. Protože si šofc nemusí pamatovat, že nějaký Brňák je zdechlý těch 900m po Podivíně dojít pěcha a tu jednu zastávku si veze zadnici.

6620
21 pro 2005 17:01
Domis píše:
Znalost tarifu a SPP po řidičích nikdo nijak nevyžaduje, takže proto to někdy vypadá, jak vypadá...

Tohle bude asi ten základní problém. Pokud je to fakt pravda, tak mě to děsí. Ale když to objednatel neřeší...

3098
29 srp 2009 19:30
Já osobně bych se přiklonil k výkladu od JJA. Zneužití je doopravdy až mimo běžné použití.

1591
18 led 2009 10:06
JJA píše:

Ale to není zneužití, ale využití. Zneužití přece je, když využiješ něco k něčemu protiprávnímu. Tady máš právo, aby ti otevřel, takže se jen snažíš domoct svého práva. Když řidič neví, že má otevřít, protože zastávka není na znamení, tak mu to znamení holt dát musíš. :wink:

No vidíš to, i SPP se dají vykládat různě. Já to chápu tak, že to tlačítko slouží k nouzové signalizaci, někdy i k výstupu s kočárkem apod. a k zastavení v zastávce na znamení. Pokud bych ho použil jindy, tak to nepovažuju za správný.

439
16 led 2015 11:18
xxx píše:
Já jenom že někteří řídiči jsou nasr*ní, když jim "lezu" předem (nechápu, co jim na tom vadí, ale k tomu se už vracet nechci), a kolikrát ty dveře ani neotevřou a jiní řidiči zase neotevírají dveře zadní.

To taky žeru, když takový až příliš zásadový řidič přijede na prázdnou zastávku, vepředu sedí třeba nějaká babička s těžkými taškami a chce vystupovat a on ji pošle dozadu, protože se přece vystupuje zásadně zadními. Bez ohledu na to, že by tím ušetřil tak minutu času, než se k těm zadním dveřím vůbec dostane. Fuck logic. ](*,)

439
16 led 2015 11:18
Richie píše:
SPP IDS JMK, čl. 8, odst. 3, bod a)

Čili zmáčknutím tlačítka signalizace k řidiči, ne před nebo v zastávce na znamení, pokud nejsu v ohrožení, by bylo porušením bodu j. 8-)

Ale to není zneužití, ale využití. Zneužití přece je, když využiješ něco k něčemu protiprávnímu. Tady máš právo, aby ti otevřel, takže se jen snažíš domoct svého práva. Když řidič neví, že má otevřít, protože zastávka není na znamení, tak mu to znamení holt dát musíš. :wink:

3345
13 lis 2004 11:58
Ani se nedivím, že ti "regionálkaři" ty lidi "buzerujou", když se někteří chovají jako nesvéprávní mimoni.. ](*,)

1591
SPP IDS JMK, čl. 8, odst. 3, bod a)
Kód:
V případě ohrožení dá cestující řidiči návěst krátkým vícekrát opakovaným stiskem (.....) tlačítka signalizace k řidiči.

čl. 8, odst. 3, bod g)
Kód:
Přání zastavit vozidlo v [b]zastávce na znamení[/b] cestující ve vozidle oznamuje jedním dlouhým stiskem tlačítka signalizace k řidiči, ve vozidlech s volbou otevření dveří stisknutím tlačítka otevření dveří.

čl. 8, odst. 3, bod j):
Kód:
Zneužití bezpečnostních a dorozumívacích zařízení je zakázáno.

Čili zmáčknutím tlačítka signalizace k řidiči, ne před nebo v zastávce na znamení, pokud nejsu v ohrožení, by bylo porušením bodu j. 8-)

7337
27 úno 2010 07:40
nemůžu, protože zastávka není na znamení.

sarcastic sarcastic sarcastic sarcastic

1591
Jasně že je to buzerace od řidičů, ale možná ne jejich vinou, ale nedostatečným proškolením, který bude mít nejspíš na starosti dopravce (Kordis by asi těžko školil špatně).
Tohle mě přivádí k dalšímu problému a to problému s výstupem z regionálních linek - když člověk jede směrem z Brna, ale vystupuje v Brně (mám tyhle zkušenosti s zastávkama například Černovičky a Ústřední hřbitov - jediný místo kde se to naučili o kterým vím je Nemocnice Bohunice, protože studenti tak jezdili v době kalamity z Mendláku ke Kampusu), řidiči prostě kašlou na to se dívat do zrcátek, takže buďto nezastaví (což je ale v regionu obecně problém) a když už zastaví protože někdo stojí na zastávce, tak ty dveře stejně neotevřou a člověk na něho musí řvát přes celej autobus a pak z něho ještě spolucestující dělají kréténa hláškama jako "zmáčkni si to" a nenechají si vysvětlit že nemůžu, protože zastávka není na znamení.

2830
01 črc 2006 22:24
Bedřichovice
Tady se přímo nabízí vyškolení řidiče tím, že si stoupnu k zadním dveřím, a pokud je neotevře a ujede, okamžitě volám dispečink.

1082
22 pro 2008 22:51
PoŠuKov, 2. část
Martan: Řidič tedy může kontrolovat jízdenky. Ale cestující může nastupovat všemi dveřmi. A cestující s tím taky počítá, čeká u zadních dveří, jízdenku má někde v tašce. Buď řidič zadní dveře ani neotevře a čeká, že cestující půjdou předem (jak to však mají cestující vědět, o co řidiči jde), nebo až po nástupu lidí zadem zařve "Héj ty, poď mně ukázat lístek!". Ani jeden způsob mi nepřijde vhodný, ten druhý není ani trochu slušný. Cestující to pak pochopitelně berou jako buzeraci. (Něco jiného je, když řidič jde do vozu zkontrolovat lístek "podezřelého" cestujícího, aby ho mohl vyloučit z přepravy).

Dokážete si představit v MHD, že by vás řidič nutil nastupovat předem a chtěl vidět jízdenky (které nikdo nebude mít připravené)? Pokud chceme, aby veřejná doprava byla atraktivní, tak takto opravdu ne. Normální slušné cestující podobné řidičovy výstřednosti jen odradí.

2965
04 pro 2008 10:07
tam, kde mám postýlku...
Taky se mi to několikrát stalo. Když jsem ještě dělal v ABB na Vídeňské.
A jestli podle Matrana kontrolovat může, tak s tím nic nenaděláš. A je vždycky jednodušší to šalinkartu mít připravenou než se hádat. pokud ji ovšem máš. A platnou. Což předpokládám.

1591
Už je to víc let, vím že to bylo nějaký ČSAD kdesi zdaleka, asi ten Hodonín. Jasně, řidič má právo kontrolovat jízdní doklady kdykoli, ale on se tuším rozčiloval nad tím, že jsem šel zadníma dveřma. A já mu vysvětloval že v zónách 100+101 směrem do Brna se to může o to nějak nepobral tehdá. ;-)

609
24 čer 2005 20:56
V SPP ale není nic o tom, že na linkách 100+ v zóně 100+101 ve směru do Brna řidič nesmí kontrolovat jízdenky. Je tam, že a) nemusí, b) může kdykoliv.
Tedy otevírání jen předních dveří na Strážní ve směru na ÚAN je z hlediska SPP v pořádku, pokud chce řidič kontrolovat. Stejně tak je v pořádku, když nastoupíš zadními dveřmi a řidič tě vyzve k předložení jízdního dokladu ke kontrole.

Pokud to nebyla nějaká záložka, tak by se na 105 ČSAD Kyjov vyskytovat nemělo. Jen ČSAD Tišnov, ČSAD Hodonín, ZDS Psota nebo BORS Břeclav.

1591
Je pravda, že jsem taky kdysi jel 105 ze Strážní na Zvonec s ČSAD Kyjov tuším a nastoupil jsem zadníma a řidič si mě volal ať mu ukážu lístek, tak jsem mu musel vysvětlit SPP, ale moc mně nevěřil :D

2650
13 črc 2009 13:42
Já s tím problém nemám, načerno nejezdím. ;-) Já jenom že někteří řídiči jsou nasr*ní, když jim "lezu" předem (nechápu, co jim na tom vadí, ale k tomu se už vracet nechci), a kolikrát ty dveře ani neotevřou a jiní řidiči zase neotevírají dveře zadní. Možná to ti regionálkaři dělají automaticky? Každopádně podle SPP by ty zadní dveře otevřít měl, ne? I když zase na druhou stranu tam taky je, že řidič má právo kontrolovat jízdní doklady, tak nevím...

1082
PoŠuKov, 2. část
xxx: No to je právě ta otázka...
Asi jim ještě nikdo nevysvětlit, že by to dělat neměli. Takže až pojedeš příště, můžeš s sebou vzít část SPP (vlastně SPP by měly být i ve voze) a řidiči citovat část o nástupu cestujících. Takže je to na tobě. :wink:

2650
Ne, neznám. Dobře, tak proč tedy požadují nástup předními dveřmi a zamávání nějakým papírkem, i když jsou v zóně 100 a jedou směrem do města? Má zkušenost z včerejšího odpoledne.

1082
PoŠuKov, 2. část
xxx: Proč se na to ptáš, když odpověď určitě znáš? confused
Nevím, čemu říkáš kontroluje, protože opravdovou "kontrolu" provádí jen zlomek řidičů.
Ale stačí nastoupit zadem, a nikdo po tobě nic chtít nemůže. Znalost tarifu a SPP po řidičích nikdo nijak nevyžaduje, takže proto to někdy vypadá, jak vypadá...

2650
Proč se na 105 na Strážní kontroluje i ve směru na ÚAN?

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
O krajské noční dopravě, brněnský deník.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2676 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 108  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata