Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata

Odpovědět na téma Stránka 15 z 35    Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Další
Autor Zpráva
1546
06 lis 2009 10:30
agent_s_teplou_vodou píše:
Pokud bys měl hospodu, a lidi by ti utíkali bez placení, tak co uděláš?
Budeš hosty kontrolovat, a udržovat platební morálku na přijatelné výši, nebo ušlý zisk (ztrátu) promítneš do konečných cen, tzn. že si ti slušní připlatí?

Teď nevím, jestli to bylo na mne, nicméně kdybych měl tenhle problém, neřeším ho buzerací hostů, která se vždycky zákonitě obrátí jen a pouze proti podniku prostřednictvím jeho nejvěrnějších zákazníků, ale nějakými chytrými prostředky, například přesunutím baru tak, aby kolem něj museli hosté procházet, takže by bylo snadnější odchytit neplatícího.

Tady se nabízí paleta řešení a já už o mnoha mluvil - registrace do systému s možností ověření vlastnictví šalinkarty na dálku přes občanku/jiný doklad (tady by mi nevadil menší poplatek, člověka stejně nevíc na***e to, že musí chodit na Novobranskou), zavedení čipovek/čárových kódů, při kterých by skončil ten strašný nesmysl s měněním ročních kuponů, nehledě na to, že by se zefektivnil systém předplácením z účtu, což by ocenili jak zákazníci, tak i kasa DP na lidských zdrojích, zvážil bych zavádění jednoduchých automatů na jízdenky v jednotlivých vozech, taky by asi mělo smysl nějak vizuálně zdůraznit nutnost označení jízdenky nějakou inteligentní samolepkou na dveřích/u dveří... a úplně nakonec by se pak dala zvednout i sazba.

ad. řidičáky: Langer měl za svoje působení na MV jen pár inteligentních nápadů, ale zahrnutí řidičáku do občanky do nich určitě patřilo. Docela by mne zajímalo, jestli se to opravdu někdy realizuje...

Administrátor
6672
26 říj 2005 00:04
Brno-Bohunice
ad řidičák: Tohle je taky pěknej bordel. Zase člověk platí za nedokonalost systému a zbytečné "organizační problémy"...

6976
15 dub 2008 16:23
Žlutý kopec
Pepolo: u ŘP je to poněkud jiné. I bez něj můžeš po silnicích jezdit, jen ne na postu řidiče. Tudíž tam bys ten doklad mít měl (tím nemyslím, že v MHD bys ho mít neměl).
Na druhou stranu ale, jak tady někdo nadhodil, koupí šalinkarty jsi zákazník DP, dokonce ten, ke kterému by měl DP přistupovat s největší úctou. Cestující (z řad veřejnosti) nemůže být výše, než předplatitel. :wink:

3725
28 úno 2006 19:00
Jak tady někdo obhajujete ty předplatitele a proč jako mají platit, když si tu předplacenou jízdenku nechali doma atd...
Já mám taky "předplacený" řidičák na 10 let, a policajt mi při kontrole dá flastr, protože jsem ho nechal doma. A to přesto, že na místě v PC zjistí, že opravdu mám platný ŘP a nejsem vybodován.

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Pokud bys měl hospodu, a lidi by ti utíkali bez placení, tak co uděláš?
Budeš hosty kontrolovat, a udržovat platební morálku na přijatelné výši, nebo ušlý zisk (ztrátu) promítneš do konečných cen, tzn. že si ti slušní připlatí?

9986
15 led 2005 23:41
To jsou zase kecy :roll:
Někteří by si měli uvědomit, že jeden pohled je pohled šotouše a druhý pohled je pohled dopravce. A to je od sebe potřeba rozlišovat.
A komunistická praktika omezování podnikání pořád existuje, kupodivu se ale vztahuje jen na určitý typ lidí (a OTO ani rákosníci to nejsou).

1546
Já cestuju poměrně často na trase Židenice - Lesná - Krpole. A využívám vlak, protože je rychlejší a ve špičkách jezdí po 15 minutách. Ve vlaku musím vytahovat šalinkartu téměř vždy, ale za buzeraci to tedy rozhodně nepovažuju!

On je trochu rozdíl vytahovat šalinkartu ve vlaku a v buse. Ve vlaku se obvykle sedí a i když ne, vlak je klidný, nevybírá pravoúhlé začátky, nejezdí styl brzda-plyn, nezastavuje co 300 metrů na zastávce, semaforu, přechodu pro chodce, přednosti zprava, v koloně..., nepropadá se do jam na mamuty na silnici, nehoupe se při přejezdu kolejí atd., takže se tam člověk nemusí jednou rukou urputně držet, aby nespadl, přitom druhou rukou rozpínat bundu, otevírat peněženku/dokladovku a tahat z ní šalinkartu a třetí rukou ještě držet zavazadlo, nedej bože když není jen jedno.

Jinak řečeno, kontrola v buse je pro člověka zákonitě mnohem nepříjemnější než ve vlaku nebo při nastupování do stojícího linkového busu.

Jinak, vždycky jsem docela brojil proti striktnímu vyžadování nařízení. Ve všem by se měl hledat jeho účel (neboli duch zákona, jak říkal Havel) a ne jenom koukat udělal/neudělal. Dívat by se mělo na to, jestli je naplněn účel toho opatření, tedy ochrana cestujících/dopravního prostředku.

Administrátor
6672
Brno-Bohunice
PvvS píše:
podle tebe teda muzem jezdit na zebrinaku s hnojem...

Ne, nepsal jsem nic o kvalitě vozidel :-)

PvvS píše:
...hlavne kdyz budes mit klid od ostatnich ? OPravdu zajimavy reseni podle vzorum kdyz problem nevidim, tak problem neexistuje.

Myslím si, že když jede člověk v poloprázdné šalině, není důvod, aby si sundával batoh. A žádný problém nikde není, akorát ho SPP uměle a zbytečně vytváří. Problém začne existovat až tehdy, když někdo začne svým počínáním (objektivně posouzeno) obtěžovat ostatní cestující. To je pak problém.

PvvS píše:
Pritom tady nikdo nepozaduje nic vic jak DODRZOVANI SPP. A to uzavira kazdy cestujici s nastupem do vozidla. POkud by to dodrzovali, tak nemusi byt zadne kontroly. Dokud se to lidi nenauci, maji 2 moznosti, platit jak mourovati, nebo se dopravovat jinak.

Však já nikde netvrdím, že lidi dnes SPP dodržují. Celou dobu se tady bavím o něčem jiném.

PvvS píše:
Pravidelny kontroly lidi nevyzenou. POkud budou probihat tak jak maji, tedy revozor me pozada o listek, ja ho ukazu a on s podekovanim odchazi.
Lidi vyzenou jiny veci, ruseni spoju, nenavazovani..
Proc myslis , ze kdyz sem autem zacal jezdit sam a od jisty zmeny JR vozim dalsi 3-4 lidi ? Kdyz DP zrusi jediny pouzitelny spoj a lidi musi v noci cekat na dalsi 20 minut, nebo slozite 2* prestupovat, tak se mu na nejaky abusy vybodnou a poridej si auto. Ano, zaplatej vic, obcas hledaj misto k parkovani, ale maji svy pohodli, neobtezuji je zrovna ti nudlari, boveraci ... A z tech uz se malokdo vrati nazpet, kor do takovyho bordelu.

Jasně, jsou i mnohem silnější faktory. Např. ty, které zmiňuješ. To je taky potřeba řešit. Příliš časté kontroly jsou jedním z miliónu malých kritérií, které ale dohromady můžou něco ovlivnit.

9306
10 čer 2004 11:19
Eda : podle tebe teda muzem jezdit na zebrinaku s hnojem, hlavne kdyz budes mit klid od ostatnich ? OPravdu zajimavy reseni podle vzorum kdyz problem nevidim, tak problem neexistuje. Pritom tady nikdo nepozaduje nic vic jak DODRZOVANI SPP. A to uzavira kazdy cestujici s nastupem do vozidla. POkud by to dodrzovali, tak nemusi byt zadne kontroly. Dokud se to lidi nenauci, maji 2 moznosti, platit jak mourovati, nebo se dopravovat jinak.
Pravidelny kontroly lidi nevyzenou. POkud budou probihat tak jak maji, tedy revozor me pozada o listek, ja ho ukazu a on s podekovanim odchazi.
Lidi vyzenou jiny veci, ruseni spoju, nenavazovani..
Proc myslis , ze kdyz sem autem zacal jezdit sam a od jisty zmeny JR vozim dalsi 3-4 lidi ? Kdyz DP zrusi jediny pouzitelny spoj a lidi musi v noci cekat na dalsi 20 minut, nebo slozite 2* prestupovat, tak se mu na nejaky abusy vybodnou a poridej si auto. Ano, zaplatej vic, obcas hledaj misto k parkovani, ale maji svy pohodli, neobtezuji je zrovna ti nudlari, boveraci ... A z tech uz se malokdo vrati nazpet, kor do takovyho bordelu.

Administrátor
6672
Brno-Bohunice
Koukám, že jsi nikdy nejel noční linkou!

Ale samozřejmě, že jel. Akorát nejsem přecitlivělý :-)

Nebo tě baví cestovat společně s opilci, nudlaři...

No, jde mi hlavně o to, jestli se dostanu tam, kam chci. A jestli mě nudlař nepokydá a opilec nepoblije, tak mi jsou docela šumák. A pokud zaplatili, tak ať klidně jedou, pokud nikoho neobtěžují. Aspoň ten můj spoj nezruší, když s ním pojede více lidí.

...nebo zapáchajícími bezdomovci, které by onen revizor vyloučil z přepravy, v souladu s SPP.

Bezdomovci jsou trochu specifický problém. Dokud nebude v každém voze revizor (což je neefektivní a podle mě je to nesmysl), tak se bezdomovců nezbavíš žádným způsobem (nebo dokud to lidé nezačnou řešit sami upozorněním řidiče, což nezačnou).

Já cestuju poměrně často na trase Židenice - Lesná - Krpole. A využívám vlak, protože je rychlejší a ve špičkách jezdí po 15 minutách. Ve vlaku musím vytahovat šalinkartu téměř vždy, ale za buzeraci to tedy rozhodně nepovažuju!

1) Nj, České dráhy jsou také nechvalně známé tím, jak jsou neefektivní. A kdyby systém nebyl tak zkostnatělý, tak by ČD dávno zkrachovaly (s příchodem nových dopravců...).
2) Sám jsi zmínil, že ten vlak využíváš hlavně kvůli/díky tomu, že je rychlejší. A to je s kontrolou/nekontrolou jízdenek neporovnatelně silnější kritérium při výběru druhu dopravy, který využiji. Kdybych třeba každý den jezdil vlakem hodinu do práce a pokaždé mne v půlce cesty vzbudil revizor/průvodčí, tak to pro mě určitě bude hrát roli při rozhodování, jaký druh dopravy zvolit.

1105
28 pro 2008 00:10
613 00
Citace:
Tak ta mince nema jen jednu stranu. Tim, ze zvysis pocet revizoru take umerne zvysujes buzeraci platicich zakazniku, kteri se porad budou muset prokazovat, ze nejedou na cerno.

Koukám, že jsi nikdy nejel noční linkou!
Nebo tě baví cestovat společně s opilci, nudlaři, nebo zapáchajícími bezdomovci, které by onen revizor vyloučil z přepravy, v souladu s SPP.

1546
Omlouvám se, ale mám pocit, že normální firma by s přístupem mnohých místních už dávno zkrachovala. Pro libovolnou firmu není nikdo tak důležitý jako předplatitel, někdo, kdo projevil trvalou důvěru v konkrétní firmu. A není nic horšího, než když firma ztratí stálého zákazníka, protože právě ten se získává nejhůře zpět. A proto by se právě těmto stálým zákazníkům mělo vycházet maximálně vstříc a nebuzerovat je.

3342
21 led 2011 14:19
Přesně tak, k těm dalším kupónům mi šalinkartu vydali, ale ty dva a půl měsíce byly beztak drahý...

1710
22 led 2006 12:56
Brno
Jenže v případě roční znamená ztráta čtvrtiny stejně částku přes 1100Kč, které jsou v háji.

6976
Žlutý kopec
Fafner: na informacích na Novobranské mi chlapík tvrdil, že když ztratím šalinkartu, tak mi ke zbývajícím kupónům (v případě roční) vydají průkazku novou.

3342
21 led 2011 14:19
Já jsem těch 50 kč zrovna včera platil a přijde mi to OK, v tomhle problém fakt nevidím. Tady na ten směr bych se fakt nezaměřoval jako na "udržení cestujících". Pokud bych chtěl jít tím směrem, asi bych dělal spíš něco pro to, aby když cestující ztratí šalinkartu, aby si ju nemusel kupovat znovu a nějak se mu obnovila. Jasný, musel by se jinak nastavit systém vracení šalinkaret, ale je to proveditelné a to bez nejmenšího problému. Na nějakých 50 korun s**e pes, ale když jsem měl 1/4 ročního kupónu od začátku prosince do začátku února a v půlce prosince jsem ho ztratil, tak jsem už platil pěkných pár stovek plus něco za papírový lístky než jsem si to stihl zařídit, a to se mi fakt nelíbilo. O to hůř, kdyby člověk ztratil šalinkartu a hned na to by ho kontroloval revizor, což je ještě o hodně dražší.

Ale zase je to všechno o prachách, a zrovna ti slušní cestující co tu šalinkartu běžně mívají by tu pokutu při posledním jmenovaném případě bez keců zaplatili, aby měli klid.

6976
Žlutý kopec
Eda: abychom je udrželi? :mrgreen:

Mceza: no 50,- je relativně hodně za tento typ - zapomenutí nového kupónu,... Ale jinak proti tomuto poplatku víe méně nic nemám.

4738
23 dub 2010 00:41
BRONX
K tomu, že člověk, který vlastní platný kupon, ale nemá ho při jízdě u sebe ve vozidle:

Když si koupíte třeba celodenní lístek, dle SPP si ho cvaknete, odpo vyrazíte znovu do města, ale lístek necháte doma - budete platit 1000Kč pokuty? Budete! Proto bych těch 50Kč za zapomenutou jízdenku (tam máte přeci jen vaše jméno) beru jako správní poplatek za práci revizora - jednak použil propisku, bloček, bude s tím mít papírování, ale hlavně nemohl kvůli vám zkontrolovat více jiných lidí...

Prznitel češšššššštiny

Prznitel češšššššštiny
1977
07 dub 2006 09:03
Pvvs: do vlaku za určitých situací můžu nastoupit bez platné jízdenky, aniž bych se vystavoval riziku dodatečné sankce. Ale chápu, že v MHD se to po zrušení štiplístků realizovat nedá. To je řešitelné maximálně čipoffkama, který odečtou příslušné jízdné hned po nástupu do vozidla - pokud ji někdo nemá, má peška. Tady si zase přihřejou svou políffčičku ochránci soukromí, i když je možné zavést anonymní karty, jako předplacenky na telefon.
Slovo smluvní v názvu přepravních podmínek je pěknej výsměch. Přepraffce s nikým tyto podmínky neprojednával, prostě si je sám pro sebe patřičně výhodně napsal.
Aniž bych se chtěl zastávat černochů, tak i někteří revizoři jsou pěkní šmejdi a za stávající úpravy prakticky nekontrolovatelní. Když nemáš šalinkartu, tak na TEBE prostě můžou ukázat a nenaděláš nic.Navíc je veřejným tajemstvím, že polovina jejich platu závisí na tom, kolik černochů, co přistihli, zaplatilo.

Administrátor
6672
Brno-Bohunice
PvvS píše:
...proc by mela byt mhd vyjimkou?

Abychom udrzeli cestujici.

PvvS píše:
Kdyz se rozhlidnu a vidim ze SPP je pro vetsinu lidi pouhej car papiru, tak proc se snazit ?

1) Nemuzes hazet vsechny lidi do jednoho pytle
2) Jde o to, nebuzerovat ty, co jsou jeste ochotni zaplatit. A to je jadro veci. Chci z bodu A do bodu B, tak zaplatim a oni me odvezou. Vsechno ostatni je uz podruzne.
3) A proc by melo mit to, jestli lidi podminky (ktere jsou vynucovany pod sankcemi) dodrzuji nebo ne, nejaky vliv na nasi snahu zkvalitnit tyto podminky? To jsou dve veci, ktere je potreba oddelovat.

PvvS píše:
Nevidim duvod proc tyhle a cerny pasazery nejak chranit, nebo jim to ulehcovat....

Ja bych cerneho pasazera chapal jako osobu, ktera vyuziva mych sluzeb a nezaplatila mi. Oddeloval bych to od situace, kdy nekdo jen nejakym zpusobem a za podminek, o kterych by se dalo diskutovat, drobne porusil SPP. (Napr.:Nevim jak ostatni, ale pokud jedu v tramvaji sam s trema lidma, nevidim duvod, proc si spinit batoh sundanim a umistenim na zem. Ale to uz je opet debata o konkretnim nastaveni SPP...)

PvvS píše:
Jsem pro aby revizoru byl klidne dvojnasobek a propirali to poradne.

Tak ta mince nema jen jednu stranu. Tim, ze zvysis pocet revizoru take umerne zvysujes buzeraci platicich zakazniku, kteri se porad budou muset prokazovat, ze nejedou na cerno. A dovedu si predstavit situaci, kdy by se na MHD pri prilis velkem poctu revizoru nekdo mohl vykaslat (napr. by byl revizor pridelen na spoj, kterym jezdi do prace...). Radikalni zvysovani revizoru neni podle me spravnou cestou, spis zvysovani pokut pro realne neplatici zakazniky - skutecne cerne pasazery.

6976
Žlutý kopec
PvvS: je to o nedostatečné komunikaci. SPP jsou malým písmem. Nebo v pdf na netu. Ano, vznikly nějaké barevné papíry ve vozidlech (ty s nápisem Vítejte na palubě!). Samozřejmě se moc víc nedá očekávat, ale ne každý porušuje SPP záměrně.

9306
10 čer 2004 11:19
Takze ten poplatek bude ve vysledku stejne drahej jako kdyz se druhej den stavi na novobranskou se zapomenutou prukazkou. Do kina, vlaku , muzea se taky neleze bez listku, proc by mela byt mhd vyjimkou ? Kdyz se rozhlidnu a vidim ze SPP je pro vetsinu lidi pouhej car papiru, tak proc se snazit ? Duchny s taskama na sedadlech , studaci vseho veku s baglama na zadech , berloplazi kteri soutezi o to , kdo se vyskrabe na co nejnepristupnejsi sedacku, damy s kocarkama, ktery je ani neumi zabrzdit...Nejaky nudle uz jsou drobnost. O OTO se ani nezminuju. Nevidim duvod proc tyhle a cerny pasazery nejak chranit, nebo jim to ulehcovat.
Jsem pro aby revizoru byl klidne dvojnasobek a propirali to poradne. Az zas nekdy bude mhd i pro lidi, tak se muzou zrusit prevest jinam. Ale zatim to casto pripomina dobytcak s pridruzenou preparvou kastanu.

6976
Žlutý kopec
Ohledně zvyšování pokut: vždyť pokud mám šalinkartu, kterou zapomenu, platím 50 Kč, leč revizor stejně na pokutový bloček napíše 1014 Kč (+/-). Tak se tam napíše vyšší částka (např. 5000,-) a pokud je to 1. (2., ...) pokuta, tak se ta částka sníží. Přece DP má nějakou databázi pokut.

Marecek.00: problém jednorázových jízdenek - nemusels na ni jet ty.

1546
Edo, pod poslední odstavec se podepisuji. Ono by totiž bohatě stačilo, kdyby měl revizor možnost otázat se databáze, ať už mobilem či elektronicky, protože DP eviduje jména předplatitelů. Stačilo by, kdyby evidovala i nějaké další údaje, klidně jen dobrovolně. Pak by mohlo být - buď ukážeš platnou jízdenku na Novobranské a vše je vyřízeno, nebo to vyřešíme dotazem na dispečink za manipulační poplatek <50 kč.. Hotovo... Myslím si, že podnik by se ke svým předplatitelům měl chovat maximálně vstřícně.

1410
29 dub 2006 12:26
Sebrowitz
Ono není nad to zhnusit těch pár lidí, co jsou ochotní za to ještě platit...

De iure "černí" pasažéři nepochybně jsou.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 870 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata